Saturday 15 June 2024

Saturday 15 June 2024

Compartir

Les ministres europees volen una agenda estratègica amb eines i pressupostos per eradicar la violència

Celebració a Brussel·les de la 3a Cimera de dones ministres de la Unió Europea

 

Avui, 25 de novembre, es commemora arreu del món el Dia Internacional contra la Violència envers les Dones amb l’objectiu clar de lluitar per l’eradicació de la violència contra les dones. Objectiu que ahir van fer seu les ministres de la Unió Europea (UE) que van participar en la 3a Cimera de Dones Ministres de la UE, a Brussel·les. A iniciativa de la Presidència belga del Consell de la UE, les ministres europees s’han reunit per reafirmar la seva responsabilitat en les polítiques socials vers les dones i remarcar la importància de la lluita contra les diferents formes de violència que pateixen moltes dones arreu de la Unió.

 

 

L’obertura de l’acte va anar a càrrec de Joëlle Milquet, viceprimera ministra i ministra de Treball i Igualtat d’oportunitats del Govern belga, i de Viviane Reding, vicepresidenta de la Comissió Europea (CE) i comissària de Justícia, Drets fonamentals i Ciutadania. Milquet va denunciar l’augment de dones i nenes maltractades en els països de la UE. “És un problema que va creixent any rere any en territori europeu i hem d’implementar una estratègia europea que serveixi com a referent per a les polítiques nacionals”, va dir Milquet. La violència contra la dona constitueix el major obstacle per implementar el principi d’igualtat entre homes i dones. “Les dones i moltes vegades també les criatures, les filles sobretot, són víctimes indefenses en la societat europea”, va remarcar la viceprimera ministra belga.

 

Per la seva banda, Reding va explicar que “en deu anys s’ha produït un augment del 6,3% al 8,6% de la violència domèstica exercida per l’home a la llar”. La vicepresidenta de la CE va posar èmfasi en dir que la violència contra les dones no és un tema familiar, de la llar, sinó que és un problema social que s’ha d’eradicar. “Cal posar el tema en l’Agenda estratègica de la Unió Europea i els països europeus hem de posar les eines i els pressupostos per a la prevenció, sempre garantint els drets humans de tots els ciutadans”, va destacar Reding.


Les xifres són preocupants, van en augment. Reding va dir que “una de cada quatre persones diu que coneix alguna dona que ha patit violència domèstica, i un de cada cinc ciutadans europeus diu conèixer algú que ha exercit la violència domèstica”.

 

Les dones són víctimes de múltiples formes de violència masclista com, per exemple, les mutilacions genitals, les pallisses per honor, els casaments forçats, l’anul·lació total de la persona… Totes aquestes formes de violència abans eres “asuntos de mujeres” i, afortunadament, avui dia han passat a ser assumptes de primer nivell en l’agenda política de molts països dels 27 que conformen la UE.

Una de les polítiques participants en la 3a cimera va ser Bibiana Aído, secretària d’Estat d’Igualtat i anterior ministra d’Igualtat del Govern espanyol, qui va prendre la paraula per explicar que “la violència de gènere s’observa a totes les societats i cal denunciar la trata de dones amb finalitats d’explotació sexual, les abominables pràctiques tradicionals de mutilació genital a les nenes, els crims d’honor amb menció especial a la iraniana Sakineh Ashtiani, qui encara es troba en el corredor de la mort”. Amb energia dialèctica, Aído va dir que el denominador comú de tots aquests problemes és la desigualtat entre homes i dones. “Això fa que la societat es torni menys lliure, i no és un problema exclusiu de les dones, ja que aquesta xacra ha de ser combatuda per homes i per dones”, va ressaltar la secretària d’Estat d’Igualtat d’Espanya.

 

La cimera, que va tenir lloc dimecres 24, venia precedida per les dues cimeres europees anteriors de Dones en el Poder celebrades a Atenes (Grècia) l’any  1992, i a Cadis (Espanya), al febrer de 2010. Avui 25 i demà tindrà lloc a la capital belga la Conferència sobre violència de gènere que organitza la Comissió Europea. En aquesta cimera es presentarà la declaració elaborada de la 3a Cimera de Dones Ministres de la UE.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Premi ‘Cubelles Noir 2018’ a dones escriptores de gènere negre

‘Males decisions’, de Susana Hernández, Premi Cubelles Noir 2018 a la millor novel·la negra en...

L’assassinat d’una dona prostituïda és violència masclista

Recentment, el govern espanyol ha refusat reconèixer com a violència de gènere l’assassinat d’una noia...

Barcelona: Fina Birulés al jurat del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes / La Independent / Notícies Gènere

Òmnium acorda renovar el jurat del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. El passat...