Khady Ndir i Bombo Ndir, acompanyades de Salwa El Gharbi (al centre)
Reunides les dones senegaleses a Terrassa, van celebrar el 8 de març, Dia Internacional de les Dones Treballadores. Van arribar a Catalunya plenes d’història i d’un llegat ancestral de poder compartit. Són lluitadores, perseverants i vindicatives en la defensa dels seus drets.
Amb una alegria desbordant i amb un ànim acalorit, així com amb els colors dels seus somriures i amb els seus elegants vestits van arribar moltes dones a Terrassa, per a la celebrar el 8 de març, Dia Internacional de les Dones Treballadores, convocades per l’associació Amical de les Dones Senegaleses de Terrassa. Altes, plenes de vitalitat, amb la mirada directa i sincera, les seves veus pronunciaven el wòlof, la segona llengua oficial del Senegal, que la parla el 43% de la seva població, a Catalunya la parlen gairebé el 90%.
A més de la seva energia desbordant, les dones senegaleses evidencien una pràctica de reconeixement i de poder compartit, de sororitat que emana en tots els seus espais quotidians, i en els espais de visibilitat, de participació social i política. Precisament, el dia 14 de març, va ser un clar exemple d’aquesta sinergia vital entre elles.
“És un moment de festa, alegria, d’unitat entre dones, perquè estem organitzades i continuem acompanyant els nostres camins, però a més és un dia per reflexionar entre totes sobre la nostra realitat, els nostres drets i com podem avançar perquè les dones senegaleses aconseguim el reconeixement en la societat d’acollida”, va expressar Khady Ndir, actual presidenta de l’associació, en inaugurar l’esdeveniment. L’acompanyaven a la taula Khady Ndoye, expresidenta; Bombo Ndir, presidenta de l’Associació de Dones Immigrants Subsaharianes i presidenta de la Xarxa de Migració, Gènere i Desenvolupament, Salwa El Gharbi, consultora i formadora en drets humans i Lluïsa Melgares Aguirre, regidora de Dones de l’Ajuntament de Terrassa.
Totes les participants a la taula per celebrar el 8 de Març
“Avui és una data important per a les dones, però també per celebrar que estem aquí presents, que tot i les dificultats continuem lluitant pel nostre benestar i el benestar de les nostres famílies, va sostenir Khady Ndoye.
“Les dones senegaleses som dones amb història, amb un llegat important de les nostres ancestres. Som dones treballadores, també dones que contribuïm al desenvolupament de la societat. Les dones senegaleses, en un context de migració hem d’organitzar-nos cada vegada més, estar presents i incidir en l’espai públic, fer sentir les nostres veus i les nostres propostes, des dels nostres propis feminismes, per aconseguir que se’ns reconegui com a ciutadanes de ple dret. Estem cansades que ens assumeixin migrades eternes, o migrades de primera, de segona o de tercera generació”, va emfatitzar Bombo Ndir.
“Els drets humans de les dones han estat llargament vulnerats i violentats, no se’ns ha reconegut com subjectes de dret perquè vivim encara en un sistema androcèntric i patriarcal. Ha estat una llarga lluita de totes nosaltres per aconseguir que s’avanci en la igualtat entre homes i dones. El 8 de març, és una fita per a les dones, ja que tenim l’oportunitat de visibilitzar amb més èmfasi i de manera significativa l’avanç en els drets humans per a les dones, però també d’evidenciar que encara calen garanties per a la protecció i promoció dels nostres drets”, ha expressat Salwa El Gharbi.
“Animo les dones senegaleses a seguir organitzant i promovent que sigui visible la seva presència a Terrassa. Vosaltres teniu molt que aportar a la societat. També les animo a denunciar les situacions de racisme que es poguessin presentar, perquè des de l’Ajuntament estem promovent una pràctica de convivència ciutadana intercultural i pacífica, i per tant, és important fer visible aquestes pràctiques racistes per prevenir i per evitar que es perpetuïn a Terrassa”, va sostenir Lluïsa Melgares.
Posteriorment, Bombo Ndir va fer un resum de totes les intervencions en wòlof perquè les mateixes puguin ser enteses per totes les companyes assistents. Després de les preguntes i intervencions, les dones van compartir un deliciós aperitiu amb empanades fetes amb els sabors del Senegal.