Friday 08 November 2024

Friday 08 November 2024

Share

L’Àfrica decideix amb mirades i llenguatges consonants

“El continent es massa gran per a ésser descrit. Es un veritable oceà, un planeta separat, un cosmos divers i immensament ric. Només amb la major de les simplificacions, i per raons de conveniència, podem dir ”Àfrica”. En realitat, excepte com una denominació geogràfica, Àfrica no existeix” Richard Kapuzinski

Africa Inaamua, Àfrica Decideix, en llengua suahili. El suahili és una llengua bantú de la família nigerocongolesa i probablement la llengua franca africana, més extensa del continent que competeix amb les llengües colonials que són les que acostumen a jugar aquest rol en exclusiva.  

Afrika Inaamua, no és tan una exposició de denúncia (que també, si cal) sinó que vol ser una radiografia dels passius i dels actius del nostre continent veí. Pretenem fer una mirada interessada, perquè Àfrica ens interessa, subjectiva perquè no som africans i sincera perquè som catalans. Per convicció o per necessitat aproximar la realitat africana al nostre país i viceversa, és avui al segle XXI una prioritat inajornable.  

La mostra pretén apropar. Que és, que ha estat, que s’hi fa i que hi fem al continent negre. Ho volem fer amb aquesta exposició. La pretenem visual, atractiva, didàctica, simple que no simplificadora. Confiem, amb aquests flaixos d’informació, ser més a prop de les realitats africanes, i formem una imatge més oberta i múltiple.  

Segurament Àfrica tal i com nosaltres la veiem, la sentim o la percebem, no existeix, però hi ha una cosa que sabem i que volem transmetre: és que el seu avui i el seu demà, és allà on es decideix. Que Àfrica Decideix, quin present vol i per quin futur treballa, perquè pot, perquè hi té dret i perquè cada dia més, així ho vol.  

Nosaltres, nord estant, als Països Catalans, ens hem d’acostumar a mirades i llenguatges més consonants amb els actius i els potencials del continent. Poder dir, sense complexos ni males consciències, des de la nostra talaia particular, no només en allò amb que volem ajudar o contribuir sinó també allò que volem, esperem o desitjaríem dels nostres veïns del sud. La fraternitat entre dones i homes, entre pobles, no es construeix mai des de la compassió, la misericòrdia o les solidaritats fruit de males consciències. Són els reconeixements i l’exercici en llibertat dels drets individuals però també o més dels drets col·lectius. Allò que apodera realment persones i pobles a ser amos del seu present i projectar-se cap a endins i cap a enfora positivament.  

El continent compte amb molts actius, sovint ocults o ocultats a les nostres mirades. Com ara una població jove i dinàmica, un major protagonisme de les dones, com a actor econòmic i de desenvolupament fonamental, un potencial de recursos…. I ho volem reflectir.  

Àfrica, no és només una regió amb una de les biodiversitats més notables del planeta, sinó i sobretot, és el racó de món amb més diversitat cultural, lingüística, i humana.  

Imatge, missatge que ja no estem tan acostumats a veure i menys en positiu i que és precisament el missatge positiu el que volem transmetre, l’Àfrica apoderada, la que volem fer nostra. Nosaltres ens plantegem la cooperació, pensant com a premissa, que és allò que com a catalans podem aportar-hi d’específic i de singular que aporti valor afegit i que ens en retorni. Per això a Àfrica i arreu, creiem que cal fer cooperació per l’autodeterminació, dels pobles, de les persones i si cal de tot un continent.  

L’exposició està estructurada en tres blocs temàtics i amb un plantejament molt visual on els continguts es vehiculen a través dels mapes i juntament amb els comentaris s’hi intercalen imatges, frases i cites vinculades.

Àfrica el passat de tots i totes

La humanitat, la nostra espècie va aparèixer aquí fa uns quants milions d’anys, s’hi va desenvolupar i en el seu èxit com a tal, aquests primers africans, decidiren expandir-se i colonitzar nous espais.

Emigrar, colonitzar, expandir-se i crear cultura en el sentit més ampli, especialment això darrer és allò que ens diferencia d’altres espècies. Tot això que és en el nostre ADN, va començar aquí i la paleontologia i l’egiptologia així ho certifiquen.

No és agosarat afirmar, que no només la humanitat, sinó també el pas de la prehistòria a la història, són d’autoria africana.  

Un continent, mons diversos

Pobles i nacions, religions i creences, conflictes i cultura. Els paisatges africans, el de les coses, el de les persones, del que fan, com són i que hi passa. Aquest bloc intenta radiografiar i aproximar la realitat diversa i complexa del continent sense defugir els imputs que estem acostumats a rebre sobre Àfrica. Dades sobre conflictes, guerres, epidèmies, conviuen també sobre els mapes, amb realitats sovint massa ocultes però tan o més africanes com les llengües que s’hi parlen,  els seus pobles i nacions, les seves religions, les zones econòmiques emergents…. O elements més neutres com la seva vegetació o altres dades.

Perquè malgrat els estereotips sovint esbiaixats i simplistes, les societats africanes, el continent africà, és, viu i transita per la història amb la mateixa normalitat o anormalitat que la resta de societats del món.

Un DAFO sobre les amenaces i les debilitats, però també sobre les oportunitats i fortaleses africanes, acaba aquest bloc amb la voluntat de compensar i neutralitzar la visió monogràficament negativa que sempre se’ns projecta del continent.  

Àfrica, ccoperació i nous paradigmes

En aquest bloc temàtic us volem introduir mínimament, quines són les grans línies programàtiques i els principis bàsics que guien la cooperació al desenvolupament que actualment es fa amb el continent. Quins són els grans donants i els grans receptors dels fluxes que gestiona la cooperació moderna. Els llenguatges i els conceptes que es fan servir per definir les polítiques de cooperació, que fa la cooperació oficial catalana i on ho fa i allò que nosaltres modestament creiem sobre com s’hauria d’enfocar la cooperació  i la relació del nostre amb aquest continent. En definitiva, llums i ombres, del que per a uns és solidaritat i per a d’altres ajuts interessats, perversos o etnocèntrics.  

Àfrica és una oportunitat, és futur, si volem, si volen. Ells i elles volen decidir, nosaltres també. Creuen que són molts i poderosos els que intenten impedir-ho, sovint nosaltres també. Per això i per moltes coses més Àfrica ens interessa. T’interessa.    

L’exposició està oberta al públic des del dia 16 al 20 d’abril, de les 9 del matí fins les 8 del vespre a la sala d’exposicions de la Facultat d’Humanitats. (UPF campus de la Ciutadella-c/Ramón Trias, 25. Barcelona).

Jordi Fexas i Massanès és Cap de projectes, Àrea del Magrib i de l’Àfrica Subsahariana Igman – Acció Solidària

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Barcelona-Mediterrània: Diàleg “Art i feminisme a la ciutat, un vincle essencial per als drets humans” / La Independent / Notícies Gènere

El Programa d’Igualtat de Gènere de l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), membre fundador i...

‘Reptes dels programes informatius a l’era de les Fake News’

Organitzada pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) es celebrà la 36 sessió del Fòrum...

Les cares del 25 de novembre

OPINIÓ He tornat a caure. Una altra mínima protuberància al terra i un altre...