Friday 08 November 2024

Friday 08 November 2024

La Propera Audiència del Tribunal Permanent dels Pobles a Barcelona

 

 

La Propera Audiència del Tribunal Permanent dels Pobles sobre Persones Migrants i Refugiades serà a Barcelona* a finals de juny. 

Els dies 29, 30 de juny i 1 de juliol el TPP torna a realitzar una Audiència a Barcelona, sobre la Violació amb impunitat a Persones Migrants i Refugiades, ( Migrant PPT en les seves sigles en anglès), Pobles contra Fronteres. La proposta inicial va ser de la Transnational Migrant Platform i el Transnational Institute, i hi va haver un any d’intens treball en què va ser estesa a un ampli nombre de col·lectius de persones migrants i solidàries, que van analitzar i van escollir els casos més representatius de violacions de drets, a ser referits a l’Audiència. El juliol del 2017 la sessió va ser proposada a celebrar a Barcelona, ??al voltant de tres eixos: Frontera Sud; Gènere i diversitat sexual; i Menors.

Serà una oportunitat per visibilitzar situacions dramàtiques com la de les portadores del Marroc que es juguen la vida carregant fins a 90 kg de mercaderia en les fronteres de Ceuta i Melilla, o la trata de joves nigerianes migrants obligades a prostituir als carrers europeus. Es tractarà només de denúncies? No, vegem per què.

El Tribunal Permanent dels Pobles (TPP) és un tribunal internacional d’opinió, que continua l’experiència dels Tribunals Russell, també de caràcter ètic, que van jutjar els crims de lesa humanitat comesos a Vietnam pels Estats Units (1966-1967) i en les dictadures de l’Amèrica Llatina (1974-1976). Va ser creat el 1979 a Bolonya per la La Fundació Internacional Lelio Basso pel Dret i l’Alliberament dels Pobles, en resposta al reclam d’organitzacions llatinoamericans, de constituir un espai permanent on els pobles puguin presentar els casos de violacions dels seus drets fonamentals, no trobant resposta en instàncies oficials.

El TPP ha organitzat fins ara 42 sessions on els temes abordats han estat proposats per moviments i organitzacions socials, sindicals, polítiques, que en les seves denúncies no es proposen buscar recompenses econòmiques, sinó veritat, justícia i reparació. Té un jurat, integrat per persones expertes internacionals nomenats per la Fundació Lelio Basso, que després d’escoltar els testimonis, emet un veredicte, de caràcter jurídic.

El TPP es basa en la Declaració Universal dels Drets dels Pobles (Carta d’Alger, 1976), i la seva especialitat consisteix en la investigació de crims evidents contra la humanitat, com els genocidis, però també de crims encara no tipificats, relacionats a activitats econòmiques i polítiques que produeixen pobresa, desigualtat i exclusió.

D’aquesta manera han estat jutjades simbòlicament institucions financeres internacionals com el Banc Mundial i el Fons Monetari Internacional, (a Berlin 1988 i Madrid 1994) i les corporacions multinacionals que s’han expandit enormement en aquestes ultimes dècades vulnerant els drets humans i degradant l’ambient, especialment en els països del Sud. Així, ha estat examinat el desastre de Bhopal (Bhopal, 1991, i Londres, 1994) i la irresponsabilitat de les corporacions transnacionals en les indústries tèxtils (Brussel·les, 1998). Entre les companyies espanyoles investigades i jutjades pels danys causats al medi ambient i als pobles indígenes a Amèrica Llatina hi ha Repsol, Aigües de Barcelona, ??i Unión Fenosa a Nicaragua, en corresponsabilitat amb actors nacionals.

Tres audiències continentals del TPP organitzades per la xarxa “Enlazando Alternativas” (que reuneix nombroses organitzacions socials, sindicals, ambientals, indígenes i de dones llatinoamericanes i europees, que col·laboren en accions de resistència enfront de les transnacionals), han estat realitzades paral·lelament a Cimeres de Presidents de la Unió Europea, Amèrica Llatina i Carib a Viena (2006), Lima (2008) i Madrid (2010). Han constatat que la sistemàtica violació dels drets humans i ambientals respon a la lògica de l’actual model econòmic neoliberal. A més, el TPP ha posat en evidència com les polítiques i lleis creades pels governs de la Unió Europea, i per la majoria dels d’Amèrica Llatina, són funcionals als interessos de les empreses transnacionals. En aquest sentit, el TPP ha presentat propostes per a un marc regulador alternatiu que permeti un control efectiu de les multinacionals, superant els insuficients mecanismes voluntaris de la responsabilitat social corporativa. En suma, moltes de les sentències del TPP han evidenciat les contradiccions o llacunes del dret, indicant possibles avenços en l’aplicació i compromís de llei positiva en futur. Un sistema en què els actors socials, part de “els pobles” es tornen no només testimonis, sinó “actors de dret”.

 

 

 

*L’Audiència es realitzarà a l’Auditori Eduard Toldrà, Conservatori Municipal de Música, Bruc 110-112).
NB. Per a inscripcions veure el mail de contacte amb les dades corresponents…

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Tere Molla buena

Cap a un nou 25 de novembre. Fartes!

OPINIÓ Un altre cop, el 25 de novembre, Dia Internacional contra les violències cap...

Catalunya: Justícia crea App per orientar persones separades en assignació de menors / La Independent / Notícies Gènere

L’aplicació és un instrument independent i objectiu per evitar que els conflictes entre els pares...

30 anys de la revista Mujeres y Salud (MYS)

El matí del 17 de octubre de 2011, a la seu de l’Institut de la...