Contra les mesures que vulneren els drets de les dones i fan augmentar la seva exclusió i vulnerabilitat
(Galeria de fotografies d’Amada Santos)
La jornada del 10 de febrer ha estat la primera acció d’aquest moviment nascut a Andalusia i extés arreu de l’Estat espanyol. “Marea violeta”, està format majoritariament per dones de diverses associacions i col·lectius que lluiten contra les retallades en les polítiques de gènere que està aplicant el govern central i els autonòmics. A Catalunya també.
Les associacions de dones catalanes, organitzacions feministes, ONG amb visió de gènere i els col·lectius que treballen a Catalunya en la defensa dels drets de les dones estan patint aquestes polítiques restrictives ja que no els hi han arribat els fons ni mitjans minimament necessaris per poder continuar la seva tasca, que en situació de crisi encara és més necessària i urgent.
La crida a la convocatòria de Barcelona fou seguida per centenars de dones que ocuparen mitja Plaça Sant Jaume, espai que hagueren de compartir amb l’espectacle de la façana de l’Ajuntament LlumBCN (un festival d’il·luminació urbana amb espectacles luminics), i amb algun grup que reivindicava drets laborals. Pèro això no va ser cap inconvenient perquè les organitzacions mostressin la seva indignació davant les polítiques del govern. Com una Marea Violeta la concentració de dones i homes es movia per la plaça i el carrer Ferran al voltant d’una espectacular pancarta lila amb les lemes més urgents per a la vida i els drets de les dones mentre es cridaven consignes com: “fora els rosaris dels nostres ovaris”, “avortament lliure i gratuït”, “nosaltres parim nosaltres decidim”.
Per a les organitzacions, les retallades no han començat ara però, des de fa un temps consideren que són més agressives, como ho assenyala un dels textos, publicat al seu bloc, del grup de dones “feministes indignades” nascut el 15 M i molt present a la Plaça Sant Jaume: “Existeix una autèntica ofensiva patriarcal, que vol destruir la igualtat i llibertat aconseguides fins ara, l’agressió més recent: el retorn a la Llei de la interrupció de l’embaràs de l’any 1985. Però s’amaga informació en els mass media de moltes altres mesures que vulneren els drets de les dones, i fa augmentar l’exclusió i la vulnerabilitat quan es troben en situacions de violència, com la desaparició de programes d’atenció , eliminació de programes de formació especialitzada, retirada de subvencions a centres d’acollida i associacions de dones.”
Entre les critiques que la Marea Violeta fa al govern central destaca la voluntat de la ministra de Salut i del ministre de Justicia de fer canvis en la legislació sobre salut sexual i reproductiva i la interrupció voluntària de l’embaràs. I en general, arreu de l’Estat espanyol la Marea Violeta protesta per la reducció dels pressupostos destinats a les polítiques d’igualtat, el desmantellament dels organismes públics d’ajut a les dones i la reducció i eliminació de les subvencions que permetien mantenir els centres de atenció a la dona. Entre altres temas, El Manifest de la Marea violeta assenyala que “El govern ha trencat els acords amb les