Teresa Carreras/ Irina Bokova
“La igualtat de gènere en els mitjans és fonamental per a enfortir l’esfera pública” Ha dit, a Helsinki, Irina Bukova, Directora General de la UNESCO.
Finlàndia és el país que lidera la llibertat d’expressió en el món. És un país peculiar perquè, aparentment, tot funciona. I no hi estem acostumades. Respecten les lleis i les estadístiques demostren que la igualtat de gènere assoleix quotes elevades. Finlàndia és un dels països que té més dones en llocs de responsabilitat perquè la societat s’ha dotat d’un sistema educatiu igualitari.
Aquesta igualtat es palpa al carrer amb homes portant el cotxet i ocupant-se de les criatures, siluetes d’home pintades a terra indicant que s’ha d’agafar de la mà als petits. És un país on el govern està prop de la ciutadania i viceversa.
Enguany en aquest país, la UNESCO juntament amb les autoritats nòrdiques hi han celebrat el dia Mundial de la llibertat d’expressió i llibertat de premsa. Finlàndia celebra enguany el 250è aniversari de la primera legislació del món sobre llibertat d’expressió i d’informació promulgada per les actuals Finlandia i Suècia i el 25è aniversari de la Declaració de Windhoek, adoptada a la capital de Namibia, l’any 1991 i que va ser l’origen del Dia Mundial de la Llibertat de Premsa.
La directora General de la UNESCO, Irina Bokova, juntament amb el primer ministre de Finlàndia, Juhe Sipilä i l’alcalde de Helsinki, Jussen Pajunen han convidat al món sencer a protegir la llibertat d’expressió, donar suport a les polítiques d’igualtat dins als mitjans, millorant la seguretat dels periodistes i lluitar contra la impunitat.
Bokova ha descrit el 2016 com un moment clau per a la Llibertat de Premsa “el primer any del camí que ens ha de permetre implementar l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible en la qual la igualtat completa entre home i dona hi te un paper fonamental”.
“Els mitjans, ha dit Bokova, juguen un rol molt important ja que reflecteixen la diversitat de la societat. Els mitjans ajuden a modelar el coneixement que tenim dels món. Per això, la igualtat d’oportunitats d’homes i dones a l’hora de participar en els mitjans és essencial per enfortir l’esfera pública”.
La Directora General de la UNESCO ha denunciat com a intolerable que 825 periodistes hagin mort arreu del món mentre treballaven en aquesta dècada. I que només s’hagin resolt el 6% d’aquests assassinats”.
En la taula “Freedom of Speech and Gender Equality” Aimée Vega, Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) i Responsable del Capítol Llatinoamericà de GAMAG ha presentat l’Aliança Global de Mitjans i Gènere”. “Aquesta Aliança, ha explicat, dóna un tomb important a la defensa de la igualtat en els mitjans de comunicació implicant a tots els sectors que hi juguen un rol important”.
En nom de GAMAG-Europa, Teresa Carreras, una de les fundadores i membre de la Xarxa Internacional de Periodistes i Comunicadores amb Visió de Gènere, a Catalunya, ha explicat a l’audiència els acords presos en la reunió celebrada a Barcelona en el marc del VIè Trobada Internacional de la Red de Periodistas con Visión de Género, celebrada a la Ciutat Comtal els passats 14,15, 16 i 17 d’abril que La Independent ja n’ha informat en els números precedents.
Carreras ha exposat davant un auditori d’una cinquantena de persones a la famosa Finlandia Hallel camí fet des de la data de fundació de la Xarxa Europea, el 15 de juny de l’any passat fins ara. “Tenim, ha continuat, representants de gairebé una vintena de països europeus que són investigadores, periodistes, associacions, sindicats, ongs, o integrants del sector públic”. La representant de la Xarxa ha afirmat que “les dones estan poc representades en els mitjans i encara se les aparta més quan podrien ser fonts d’informació o emissores d’opinió. En aquests casos els mitjans sempre es decanten pels homes”.
Aproximadament uns 1.100 participants en els actes a Helsinki, seguits d’un centenar d’altres celebracions arreu del món.
Enguany el Premi Mundial a la Llibertat de Premsa UNESCI/Guillermo Cano ha recaigut en la periodista independent Khadija Ismayilova d’Azerbaijan. Treballa pel Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ) i pel servei azerbaijà de Ràdi Europa Lliure.
La Directora General de la UNESCO ha felicitat Ismaylova – que es troba en una presó d’Azerbaijan condemnada a 7 anys de reclusió per investigar sobre la família Aliév, en el poder en aquesta rica ex República Soviètica.
(Més informació en el pròxim número de La Independent)