Áurea Sánchez, Teresa Carreras y Ana Gaitero, de GAMAG EUROPE
La xarxa regional europea de GAMAG va ser convidada a presentar els seus objectius i les seves activitats en el marc de la Conferència de Gènere de la Federació Internacional de Periodistes (FIP) que es va celebrar a Santander.
La conferència portava per títol: “Periodisme i dona: La lluita per la igualtat”.
L’Aliança Global per als Mitjans i el Gènere (GAMAG-UNESCO) és un moviment mundial per promoure la igualtat de gènere en i a través dels mitjans de comunicació. La FIP va ser una de les organitzacions fundadores de GAMAG i en la seva conferència de gènere, el capítol europeu, GAMAG EUROPE (GE) de l’Aliança va ser convidat a explicar el seu projecte. Pilar López Díaz, periodista i experta en gènere va pronunciar la lliçó inaugural de la reunió de Santander. Hi van participar delegacions de Qatar, Pakistan i Estats Units.
Foto esquerra, sessió Plenària de presentació de la Conferència de Gènere. Foto dreta, sessió plenària de la presentació de GE
La Conferència de Gènere va condemnar la violència, l’assetjament i el ciberassetjament de les periodistes freelance i de les que treballen a les redaccions. Així ho va aprovar en la Declaració final de la reunió anual de gènere celebrada els dies 25 i 26 de maig a Santander.
La Federació Internacional de Periodistes (FIP) és la major organització mundial de periodistes. Representa 600.000 professionals a tot el món, de 140 països diferents. A la reunió celebrada a Santander hi van assistir 30 representants de quatre continents. Per l’Associació de Periodistes de Santiago de Compostel·la hi va assistir Áurea Sánchez, presidenta de l’Agrupació de Mulleres Xornalistas de Santiago i membre de la Junta directiva.
La bretxa salarial
La Declaració de Santander (DS) recorda que, segons recullen estadístiques de la FIP, una de cada dues periodistes pateix assetjament sexual, abús psicològic, ciberassetjament i altres formes d’abusos contra els drets humans.
La bretxa salarial és una realitat en tots els continents i afecta les dones no només al llarg de les seves vides laborals, si no també en l’etapa de les jubilacions.
Les condicions laborals són cada vegada més precàries. En aquest apartat, recorda la Declaració, que moltes periodistes treballen sense contracte, de manera que no tenen protecció social. Les discriminacions que pateixen les periodistes en els diferents països inclouen aspectes com el racisme, factors polítics, legals, culturals i socials.
Lliçó inaugural de Pilar López Díaz, periodista, experta en gènere
La Conferència va agrair les accions col·lectives que duen a terme els sindicats i associacions de periodistes en els llocs de treball, però especialment va cridar l’atenció sobre les mobilitzacions dutes a terme el 8 de març passat, sobre tot a l’Estat espanyol, conclou així l’apartat de condemnes de la Declaració. Pel que fa a les demandes, va demanar lleis estrictes sobre igualtat salarial i drets exigibles, acabar amb el sostre de vidre i que els Estats desenvolupin mesures eficaces per fer complir les lleis sobre violència de gènere en totes les seves formes. La Declaració de Santander demana a la FIP que segueixi promovent la perspectiva de gènere en totes les activitats i projectes i que garanteixi la participació de les dones. D’aquesta manera, vol que hi hagi recursos suficients per a les activitats que desenvolupi el Consell de Gènere de la FIP.
Entre els compromisos adquirits en la pròpia Declaració, es ressalta el de la formació per sensibilitzar les periodistes sobre els drets que els assisteixen, incrementar el nombre de dones en els òrgans de representació de les redaccions, incloses les posicions de lideratge.
Finalment es compromet el Consell de Gènere de la FIP, en aquesta Declaració de Santander, a dur a terme més investigacions sobre les condicions laborals i les representacions de gènere.
Participació de la periodista qatarí, Rabaa H.M. Aljuma
A aquesta conferència sectorial de gènere hi va assistir la presidenta de l’Agrupació de Mulleres Xornalistas de l’Associació de Periodistes de Santiago (APSC), Áurea Sánchez, que va intervenir en dues de les sessions celebrades a Santander. D’una banda va participar a la secció “Violència de gènere, assetjament a les redaccions i tractament a les notícies”. En aquest apartat va llegir una ponència de la qual és autora titulada “Tractament de la violència i la igualtat de gènere en les notícies”, basada en un resum dels apartats “Anàlisi” i “Conclusions” de la seva tesi doctoral Transcendència i repercussió en la informació periodística de les lleis de igualtat i violència de gènere, llegida a la Universitat Complutense a l’any 2015.
Foto esquerra: Manu Mediavilla, Lola Fernández, del Sindicat de Periodistes i Paco Audije, amb Teresa Carreras de GE. Foto de la dreta, foto de familia dels participants en el Monument al Periodisme i la Llibertat d’Expressió, als Jardins de la Magdalena
Presentació GAMAG EUROPA
D’altra banda, Áurea Sánchez també va intervenir a la secció “Dones en les associacions i sindicats de periodistes” del programa de la conferència. Al costat de Teresa Carreras, del secretariat de GAMAG EUROPE i Ana Gaitero, presidenta de l’Associació de Periodistes Feministes, de Castella i Lleó, ambdues membres de GE.
GAMAG compta a Europa amb aproximadament 130 associades, de 19 països tant de l’est com de l’oest del continent. GAMAG suma a totes aquelles i aquells que treballen per la igualtat en el sector públic, com els consells reguladors, els mitjans públics i privats, les ONG, els sindicats i les investigadores. En aquest apartat va mencionar la participació de l’Agrupació de Mulleres Xornalistas de la APSC en el naixement de l’Aliança Global sobre Mitjans de Comunicació i Gènere (GAMAG) a la seu la UNESCO a Ginebra, esdeveniment que va tenir lloc al desembre de 2015.
Presentació de GE, amb l’Asociación de Periodistas Feministas i de l’Agrupació de Mulleres Xornalistas que en formen part
Totes les participants es van fer una foto de família al monument al periodisme i la llibertat d’expressió que hi ha als jardins del Parc de la Magdalena. Les periodistes van retre homenatge a la memòria dels 115 periodistes assassinats a tot el món en l’any 1994 com diu una placa de la Federació Internacional de Periodistes (FIJ) que es troba a la Península de la Magdalena. En el mateix lloc hi ha el monument al periodisme i a la llibertat d’expressió, de l’escultor Victor Fernández, inaugurada el 1990, als jardins del Palau de la Magdalena, amb motiu del 22 Congrés Internacional de la Federació de Periodistes que es va celebrar també en terres càntabres.