Saturday 02 December 2023

Saturday 02 December 2023

La filòsofa Isabel Monal, protagonista del festival del llibre l’any 2024 a l’Havana

Escrit per la periodista Dixie Edith de Semlac Cuba

Com en anys anteriors, la Fira comptarà amb propostes comercials d’editorials cubanes i estrangeres, així com una programació professional que inclou debats, converses i presentació de novetats literàries; però també propostes musicals, arts escèniques i altres manifestacions artístiques.

La filòsofa i investigadora cubana Isabel Monal serà una de les personalitats homenatjades a la 32a Fira Internacional del Llibre (FILH), que se celebrarà a l’Havana del 8 al 18 de febrer de 2024.

Juan Rodríguez Cabrera, president de l’Institut del Llibre de Cuba (ICL), va anunciar la notícia aquest dijous, 7 de setembre, durant el primer anunci públic del festival literari que portarà el lema “Llegir és construir identitat”.

Foto: SEMlac Cuba

La propera edició del ja tradicional esdeveniment literari pretén fomentar la lectura com una de les principals activitats per a la formació de la consciència individual i col·lectiva i l’autèntic pensament crític, ha dit Rodríguez Cabrera. Foto: SEMlac Cuba

Monal, de 92 anys, és considerada una de les grans intel·lectuals de l’època contemporània al país. Doctora en Ciències Filosòfiques i Pedagogia, i Màster en Arts, en la seva dilatada trajectòria, destaca la seva tasca com a professora universitaria i directora del Teatre Nacional de Cuba.

“Sense el lector intel·ligent, no hi ha socialisme; sense el lector intel·ligent, no hi ha societat equitativa”, va dir Monal durant la roda de premsa, celebrada al Centre Internacional de Premsa de la capital cubana, on es va anunciar el proper llibre.

La FILH 2024 estarà dedicada al també cubà Francisco López Sacha, destacat escriptor i professor d’art, i el país convidat serà Brasil. L’anunci va coincidir amb la celebració del 201è aniversari d’aquell país sud-americà.

“El meu país atorga al llibre i a la lectura una gran importància per a la formació de ciutadans de ple dret, i també com a instrument d’aproximació als altres pobles, especialment a aquells amb qui tenim vincles històrics, culturals, polítics i afectius, com és el cas de Cuba”, ha dit Mario de Araújo, conseller cultural de l’Ambaixada del Brasil a l’Havana, agraint la invitació en nom de l’ambaixador.

“Creiem en el que va escriure el gran poeta José Martí, que els llibres ens consolen, ens pacifiquen, ens preparen i enriqueixen la vida; I em permeto afegir que els llibres també són una manera de conèixer altres homes i altres pobles, eliminant la por i fomentant la cooperació”, ha dit De Araújo.

La propera edició del ja tradicional esdeveniment literari pretén fomentar la lectura com una de les principals activitats per a la formació de la consciència individual i col·lectiva i un autèntic pensament crític, ha dit Rodríguez Cabrera.

El president de l’ICL ha explicat que la propera edició tornarà a la seva seu habitual al recinte firal de La Cabaña, a l’Havana, sense abandonar les altres 16 dependències de diferents municipis de la ciutat.

Com en anys anteriors, la Fira comptarà amb propostes comercials d’editorials cubanes i estrangeres, així com una programació professional que inclou debats, xerrades i presentació de novetats literàries; així com propostes musicals, arts escèniques i altres manifestacions artístiques.

Monal, una nonagenaria activa

“Sense una vida espiritual rica, àmplia, oberta, fraternal amb els altres pobles, no deixarem enrere les societats que exploten, les societats desiguals”, ha apuntat Monal durant la seva intervenció a la reunió amb la premsa.

Isabel Monal, de 92 anys, és considerada una de les grans intel·lectuals de l’època contemporània al país. Foto: SEMlac Cuba

Orientada cap a les ciències socials des de ben jove, Monal va rebre part de la seva formació en aquest camp a la Harvard Graduate School of Education, als Estats Units, on va estudiar Filosofia de l’Educació als anys 50. Anys més tard, va completar els seus estudis de doctorat en Ciències Filosòfiques a Alemanya.

L’any 1998, Monal va rebre el Premi Nacional de Ciències Socials i Humanitats i actualment continua treballant com a directora de la revista de pensament filosòficMarx ahora”.

És autora de diverses publicacions, entre les quals destaquen: José Martí: del liberalismo al democratismo anti-imperialista (1969)”; Las ideas en la América Latina, volums I i II (1985); La hella y la gugua: marxismo, Cuba y el fin de siglo (1995); Félix Varela i la radicalització de la filosofia a Cuba (1996) i Ideas a Cuba, juntament amb la desapareguda filòsofa Olivia Miranda.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Tere Molla buena

Un nou vuit de març!

OPINIÓ Tot i el que pogués semblar, el feminisme no es rendeix.

...

Uruguai: Decàleg de publicitat no sexista / La independent / Notícies gènere

El Decàleg per a una comunicació publicitària no sexista sorgeix en L’Observatori: un àmbit creat...

Barcelona: Ana Paula Maia: escriptura visceral / La Independent / Notìcies Gènere

Maristela Scremin Valério, investigadora predoctoral de la Universidade Estadual de Maringá, ofereix la conferencia “Ana Paula...