El diputat d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, Antoni Garcia Acero ha presentat divendres,16 de desembre, el Programa LGTBI que ha començat a desplegar per impulsar polítiques municipals d’identitat i de diversitat sexual.
“La Diputació de Barcelona com a ens públic garanteix els drets de totes les persones, de tots els col·lectius que hi ha a la nostra societat perquè aquesta sigui acceptada per tothom. Entre la ciutadania hi ha una diversitat sexual que hem de respectar” ha afirmat contundent.
Aquest Programa està format per un conjunt d’accions per donar suport tècnic i econòmic als municipis de la demarcació dins les competències que té la Diputació en aquest àmbit.
Antoni Garcia a la roda de premsa
Segons ha dit Antoni Garcia , la Diputació preveu donar suport als 311 consistoris de la demarcació l’any 2019. “Els drets dels integrants del col·lectiu LGTBI- Lesbianes, Gais, Bisexuals, Trans i Intersexuals – han de ser tolerats i acceptats per tota la societat ha afegit Garcia Acero, sobre tot si es tracta de nens o nenes”.
La guia proposa també actituds per lluitar per la LGTBIfòbia. A partir de l’any Nou els municipis tindran un estri per a l’elaboració de plans locals LGTBI i altres recursos dirigits a la ciutadania. La Diputació ofereix tallers i cursos de formació, suport a les activitats institucionals d’aquest àmbit, suport a les entitats formades per persones LGTBI, programació d’activitats, un espai web propi amb continguts i recursos així com la sèrie “Lliures i Iguals” produïda per la Xarxa Audiovisual Local (XAL) de la Diputació sobre relats personals i experiències de persones d’aquests col·lectius. “Ens centrarem, ha confirmat, Antoni Garcia Acero en el perfil ocupacional de les dones transexuals, i facilitarem en els canvis de nom en les biblioteques, així com les especificitats en el lleure i l’esport per als ciutadans d’aquests col·lectius”.
El diputat d’Igualtat i Ciutadania, Antoni Garcia, ha afirmat que facilitaran els canvis de nom en els carnets de les biblioteques de les persones Trans ja que aquesta és una de les primeres barreres en què es troba una persona quan reconeix la seva nova condició sexual i ha anunciat que faran una atenció especial als nens i nenes treballant conjuntament amb les famílies i l’escola. En l’àmbit de la cultura, el lleure i l’esport treballar contra els estereotips negatius que generen discriminacions ver la diversitat en l’orientació sexual i la identitat de gènere.
Aquestes polítiques estan fonamentades en l’Informe de la LGTBIfòbia fet a Catalunya, l’any 2015, per l’Observatori contra l’Homofòbia de Catalunya (OCH). Aquesta entitat va rebre aleshores 113 denúncies a Catalunya. Un 31% dels casos van ser agressions físiques, verbals o assetjaments. Per col·lectius més de la meitat d’aquestes incidències registrades per l’OCH van ser homes gais o bisexuals (55,7%), en segon lloc van ser agressions a tot el col·lectiu, es a dir generalistes (16,6%) seguides de les agressions a persones transexuals (16,8%), després dones lesbianes /bisexuals (11,5%) i persones heterosexuals, bisexuals i altres grups sense especificar un 0,9% a cada un d’aquest grups analitzats.
Per demarcacions a la província de Barcelona es on es produeixen més agressions (51,7%), a la de Tarragona, un 25,6%, un 14,7% a Lleida i 8,1% a Girona. Les agressions es produeixen bàsicament en l’espai públic.
Els periodistes pregunten
La Diputació col·laborarà en l’àmbit de l’educació per combatre el bullying lgtbifòbic entre l’alumnat i amb el professorat. En l’àmbit de la participació i la salut també incidiran en la despatologització del col·lectiu Trans, la discriminació de les dones lesbianes en l’accés a les tècniques de reproducció assistida i l’atenció, prevenció i tractament del VIH.SIDA
Aquest Pla s’impulsarà en el context de la llei 11/2014 amb l’objectiu de promoure el disseny i la implementació de polítiques locals per la igualtat per raó d’orientació sexual i identitat de gènere. Per tirar endavant aquestes polítiques es va crear un grup de treball en els qual hi va participar Berga, Osona, l’Hospitalet de Llobregat, Ripollet, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Vic i Vilafranca del Penedès.
Més informació:
INFORME Estat LGTBIfòbia a Catalunya (2015) de l’Observatori contra l’Homofòbia (OCH)