La publicació La Burxa, del compromès i tradicional barri de Sants de Barcelona, ha publicat una edició en la qual dóna àmplia cobertura al tema del tractament de la violència de gènere en els mitjans de comunicació.
En la publicació, on en aquesta oportunitat Drina Ergueta, membre del nostre equip d’edició va ser convidada a participar-hi, també es destaca la tasca que realitza La Independent per difondre informació amb visió de gènere.
La Burxa, amb articles crítics i anàlisi social, es publica bimensualment i està a punt de complir la seva edició número 200. A continuació l’article escrit per la nostra companya.
Llampades i ombres en el tractament mediàtic de la violència masclista
En llengua aimara, d’alguna cosa fugaç, que apareix i immediatament se’n va, es diu que es tracta d’una sunchu-luminaria. Així són les manifestacions públiques de rebuig a la violència masclista que es reflecteixen als mitjans de comunicació, en dues dates específiques en el transcurs de l’any: el 8 de març i el 25 de novembre. Focs artificials de brillantor efímera i estrèpit passatger en la nit.
Després la foscor torna i, en general, cobreix altre cop aquest tema. Amb ella es conviu quotidianament, sobre ella es tendeix a renegar de boca per fora i, no obstant això, a deixar passar o mirar a una altra banda a l’hora d’actuar. Excepte organitzacions i grups feministes que “es posen pesades” o són “molt radicals” amb l’assumpte.
Es va dir que van ser 200 mil persones les que es van manifestar contra la violència masclista a Madrid el passat 7 de novembre, on la presència de la delegació catalana va ser important. La setmana següent, a l’Estat espanyol es va produir l’assassinat d’una dona cada dia. Sembla fins i tot una revenja.
En el que va d’any, fins al 15 de novembre, oficialment es coneixen 48 feminicidis a l’Estat espanyol, dels quals 6 es van produir a Catalunya; però, les xifres que aporten organitzacions com feminicidio.net assenyalen que són 93 els feminicidis i assassinats de dones, de les quals 17 eren residents a Catalunya.
Aquestes dades solen ser obtingudes dels mateixos mitjans de comunicació que dia a dia van informant sobre nous casos de dones assassinades pels seus marits, nuvis o excompanys de vida, que és allò que es pren com a dada oficial; també d’atacs realitzats per tercers, persones alienes o que odien les dones, o per persones molt properes com un familiar o un fill, que són les que també sumen les organitzacions feministes.
Coincidint amb el 25N i el seu significat, un grup de periodistes expertes en el tractament informatiu de la violència masclista als mitjans va elaborar un decàleg amb recomanacions per al seu ús en els mitjans digitals. Aquestes expertes —Pilar López Díez, Sonia Núñez Puente i Juana Gallego— afirmen que la lluita contra la violència cap a les dones ha patit una regressió en els últims anys i que aquest fet es reflecteix en els mitjans de comunicació, també en els digitals.
Les recomanacions realitzades es sumen a les diverses guies que es van fer a l’Estat espanyol i a Catalunya des de diferents organitzacions i des de fa ja uns anys. En general, aquestes es refereixen a la cura que s’ha de tenir amb el tema, tot mantenint el rigor periodístic.
Recomanen l’ús de fonts expertes (i no de veïns i veïnes), el respecte a la intimitat de la víctima i dels seus fills i filles, que s’eviti buscar raons que justifiquin el fet i l’assassí (com la gelosia o estats d’embriaguesa), que es doni un enfocament social i no de succés policial, que no s’esmenti la nacionalitat de la víctima o del feminicida per no estigmatitzar el col·lectiu si és estranger, que s’eviti entrar en detalls morbosos dels fets, o que s’orienti a on anar en cas de ser víctima de violència masclista, entre d’altres.
Ben poc de les recomanacions es compleix, ni en els diaris generalistes i de llarg abast, ni en els mitjans locals que, en aquest sentit, tendeixen a cometre majors infraccions. Són els mitjans alternatius els que ofereixen una informació amb un tractament adequat de la violència masclista; però, el seu abast i els seus recursos són limitats.
Es publica sobre feminicidis i assassinats de dones, així com de violacions i de prostitució, són temes recurrents i no sempre amb un enfocament adequat ni amb la informació suficient; però, la violència masclista és molt més i d’això no se’n parla. No es diu res respecte a les altres violències, com la simbòlica, la psicològica, l’econòmica, la institucional, etc. Violències que són la base i el camí cap a la violència física.
La dona apareix, a més, en menors ocasions en els mitjans i si ho fa sol ser de forma infravalorada, sense lideratge, ni coneixements i en posicions victimitzades, amb imatges estereotipades, hipersexualizadas o estigmatitzades. Així ho demostren els estudis que s’han dut a terme a nivell internacional, com el GMMP 2015, o d’àmbit estatal des de l’Observatori de les Dones a els Mitjans de Comunicació; i ho van demostrant mitjançant el treball que realitzen, per exemple, l’agència de notícies www.laindependent.cat que analitza els titulars de portades en els principals diaris catalans i també les tertúlies de televisió; així com ho el nou www.observatoriorigen.org , que mira amb lupa el maneig informatiu en els telenotícies.
Són molts els esforços que es realitzen des de diferents espais, ja siguin institucionals, professionals o d’agrupacions de la societat civil sensibilitzades amb la problemàtica i amb la lluita feminista.
Hi ha moltes llums permanents, que no són sunchu-luminaries, que il·luminen sobre com dur a terme un adequat tractament informatiu sobre la violència masclista. Es tracta de modificar consciències, formes de pensar que tenen una base física de relació entre les persones i per això no és fàcil, per això hi ha molt clars-obscurs, molt de rebuig i moltes ombres.
En el fons es tracta de canviar estructures de domini de gènere, i només quan això s’aconsegueixi, els mitjans ho reflectiran a totes llums. Fins llavors, allò que importa avui i el que és imprescindible des dels mitjans de comunicació, és il·luminar aquest camí.
Més informació:
tratamiento informativo de la violencia machista en los medios