Tuesday 02 July 2024

Tuesday 02 July 2024

Compartir

Josefa Contijoch, sense alè

Edicions de 1984 publica “Sense alè” de la poeta i narradora Josefa Contijoch. És una autobiografia existencial i alhora una ficció literària sobre els darrers cinquanta anys a Catalunya.

La vida ens dóna l’oportunitat de treure profit de les nostres experiències, ens atrapa a un lloc i a un moment històric mentre fem lectures interioritzades del nostre jo i arribem –en el millor dels casos- a un resultat feliç, és a dir, a una obra literària de qualitat que justificarà l’escriptura.

 

 

  

A Sense alè hi ha un seguit de relats imaginaris, un enfilall de cròniques històriques i cinematogràfiques, uns episodis claus de la vida i de la literatura creada per part de Josefa Contijoch. El motiu argumental d’aquesta narració és l’assassinat macabre d’una amiga per part del seu marit. Aquest fet és el detonant de la història i permet a l’autora sentir-se interpel·lada pels grans temes de la literatura (l’amor, l’amistat, la mort, el temps). Josefa Contijoch és una poeta, narradora, assagista i traductora, de llarga trajectòria dins la nostra tradició catalana. En aquest llibre relata els seus anys viscuts a la seva ciutat natal -Manlleu- i, en extensió, a la plana de Vic, i recrea els anys de formació i la seva educació sentimental i literària. Sense alè és una gran obra que s’inscriu de ple en la literatura del jo. Més enllà de la poesia i més ençà de la prosa quotidiana. És una amalgama d’instants i vivències, de lectures en les que agermana Ausiàs March i Jordi de Sant Jordi amb William Faulkner, de relats cinematogràfics i epistolars i també de cròniques policíaques a l’entorn de l’assassinat de la seva amiga, que van agombolant el relat com un leit motiv que estructura els capítols.

Si alguns dels lectors habituals de prosa catalana trobaven a faltar un llibre que assagés la saviesa i la ficció literària d’un referent nostrat com ara El quadern gris de Josep Pla, sabrà admirar i gaudir de tots els moments que recorren aquesta narració. Se’ns fa difícil parlar de novel·la quan ens referim a Sense alè; tanmateix, la podem presentar com un llibre de memòries literàries i d’autobiografia existencial. L’obra arrenca abans dels anys 60 i s’allarga fins al moment present. Al llarg de la narració hi sabrem veure els referents cinematogràfics i literaris –l’autora ens relata arguments i escenes de grans pel·lícules com ara The letter (1940) de William Wyler o The Searchers (1956) de John Ford, entre moltes d’altres- i en valorarem la seva significació com a entramat de les emocions que configuren el jo literari i la vida de l’autora. Contijoch hi aboca el seu món immediat, la plana de Vic i la casa familiar de Manlleu, i la llibreria dels pares en la que llegia amb fam les publicacions nostrades i estrangeres com Paris Match o Life, i la vida que va desenvolupant-se un cop instal·lada a Barcelona amb els seus mons circumdants (belles amistats, vivències amb la Maria-Mercè Marçal, el món polític i cultural del país).


Josefa Contijoch a Manlleu

Contijoch escriu les seves reflexions i memòries a l’entorn de l’escriptura i dels fets històrics de la segona meitat del segle XX. La seva visió de la vida és la constatació del temps que va configurant-nos, la represa de les herències que ens conformen, la moral íntima que va donant la nostra mesura com a persones amb valors i actituds, la poesia dels dies i dels anhels. Sense alè remet a una respiració difícil, agosarada, apassionada, rebel, que es manifesta en cristal·litzacions poètiques i també en la saviesa de qui sap oferir-nos un relat lúcid, complex i ric del que en direm la vida d’una escriptora catalana que ha recorregut els darrers cinquanta anys del nostre món cultural i n’ha sortit indemne. A les nostres mans està continuar el llegat literari i moral que significa aquesta obra. Josefa Contijoch ens deixa el testimoni literari de les coses vistes i les cent vuitanta-cinc millors pàgines escrites en la seva literatura.

*Publicat a Núvol

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Pronunciamiento de Apoyo a Periodistas de Guerrero (Mexico). La Red Internacional de Periodistas con Visión de Género.CIMAC. R.N.P

La Red Internacional de Periodistas con Visión de Género (RIPVG), la Red Nacional de...

Les lleis necessiten perfeccionar-se davant de la violència

Les lleis necessiten perfeccionar-se per actuar davant de casos de violència i vulneració de...

Barcelona: censures i repercussions en un país “Democratic” / La Independent / Notícies Gènere

L’advocada Silvia Villullas, que va ser companya de Patricia Heras, la jove condemnada pel cas...