Saturday 21 September 2024

Saturday 21 September 2024

Compartir

Jornada unitària a Sevilla dels homes contra la Violència Masclista

El 21 d’octubre es va convocar als homes a més de 30 ciutats espanyoles perquè manifestessin públicament el seu rebuig a la violència masclista. L’acte de Sevilla, convocat pel Fòrum d’Homes per la Igualtat, és només un exemple, modest però il·lusionant, d’aquestes convocatòries. Amb aquesta iniciativa els col·lectius d’homes per la igualtat es consoliden com a moviment social alternatiu al model masculí tradicional.


 

 

 


 

 

Aquesta jornada s’ha realitzat el 21 d’octubre, perquè és una data de referència en el moviment d’Homes per la Igualtat, des que l’any 2006 es convoqués a Sevilla la primera manifestació d’homes contra la violència masclista. Des de llavors s’han celebrat diverses accions en aquesta data, fins que l’any passat, en el marc del Congrés Iberoamericà de Masculinitats i Equitat, s’aprovés l’Agenda dels Homes per la Igualtat, que inclou les reivindicacions comunes de tot el moviment i assumeix la data del 21 d’octubre per agrupar els homes contra aquesta violència a tot l’estat espanyol, i mobilitzar a la participació en els actes que el moviment de dones organitza el 25 de novembre, Dia Internacional de l’Eradicació de la Violència contra les Dones. Segons els organitzadors, s’està consolidant una Xarxa d’Homes per la Igualtat.

 

 

Aquest any ha estat la primera ocasió en què el moviment ha assumit la data de manera unitària i s’han organitzat més de 30 actes en 13 comunitats autònomes: Andalusia, Balears, Canàries, Cantàbria, Castella la Manxa, Castella Lleó, Catalunya, Ceuta, Euskadi, Galícia, Múrcia, Navarra i País Valencià.L’assassinat d’Ana Orantes a finals de 1997 va provocar la sortida dels grups d’homes per la igualtat-fins aleshores centrats en la reflexió interna sobre la masculinitat-a expressar la seva repulsa a la violència contra les dones en l’espai públic per sumar a aquesta els altres homes i la resta de la ciutadania [un lema que es va difondre a la manifestació de 2006 va ser “El silenci ens fa còmplices”].

El Fòrum d’Homes per la Igualtat, que te com a lema: “posa-li cara a la Igualtat. Compartint les cures” ha  organitzat aquest any a Sevilla un acte de contingut simbòlic. Així, el diumenge 21 va convocar al Moll de la Sal un cercle d’homes que obrissin un espai de diàleg amb les dones que els acompanyaven. Al migdia, uns 30 homes s’agafaven de la mà al costat del Pont de Triana i guardaven silenci, alhora que es penjaven a les baranes del Pont dues pancartes amb els lemes “Homes contra la violència masclista” i “Penalitzar l’avortament és violència masclista”. A continuació es va obrir el diàleg entre els i les presents, donant pas així al que es pretén que es converteixi en fòrum de trobada i intercanvi entre els homes per la igualtat i el moviment de dones. L’acte es va tancar resumint algunes idees centrals en el moviment d’homes per la igualtat:Des de les primeres accions públiques el 1997 després de l’assassinat d’Ana Orantes, quan el tema central es formulava com “violència contra les dones” en referència a aquesta violència que ocupa titulars als mitjans de comunicació, s’ha anat ampliant la perspectiva i incorporant altres tipus de violència masclista, com els micromasclismes i altres tipus de violència de baixa intensitat en la vida quotidiana. Mentre els homes no assumeixin igualitàriament les tasques domèstiques i de cura, hi haurà desigualtat.I en definitiva, més enllà de la responsabilitat dels homes pel que fa a les tasques de cura, s’identifiquen com violència masclista tots aquells comportaments que contribueixen a reproduir i perpetuar els rols masculins tradicionals, no només violència contra les dones sinó també homofòbia i violència contra les minories sexuals, mentre que el model tradicional de masculinitat defineix l’home com qui és i fa el que no és ni fa la dona i el que no és ni fa el ‘marica’.

Els homes per la igualtat tenen per tant una doble responsabilitat: denunciar les violències masclistes, i demostrar a la resta de la ciutadania que hi ha una altra manera de ser home. El Forum en Facebook.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Festival de Música Contemporània de l’Havana

La compositora catalana Anna Bofill Levi va participar com convidada al XXVII Festival de...

Catalunya: Elisa Pellacani, a EYE Catalunya, la televisió de la cultura en directe / La Independent / Notícies gènere

L’artista i promotora cultural Elisa Pellacani serà una de les protagonistes de la tercera...

BARCELONA: Jornada de reflexió per visibilitzar a filles i fills de les víctimes de violència masclista

En el marc del Dia Internacional de l’eliminació de totes les formes de violència...