Sunday 30 June 2024

Sunday 30 June 2024

Compartir

Internacional. OEA: 90 anys de la Comissió Interamericana de Dones / La Independent / Notícies Gènere

 

Noranta anys han transcorregut des que el 1928 es va crear la Comissió Interamericana de Dones (CIM), primera organització intergovernamental fundada expressament per lluitar pels drets de les dones a les Amèriques.

 

 Foto: Il·lustrativa *

Així es va reconèixer en la sessió especial del Consell Permanent de l’OEA, per recordar les lluites i èxits conquistats, i els desafiaments que encara existeixen per davant, en la qual la ministra de la Dona del Perú i presidenta de la Comissió, Ana María Mendieta, va presentar l’ “Atlas de las luchas de las mujeres”. El document commemoratiu ret homenatge a totes les dones del continent i a més serveix com una eina que facilita un primer acostament a informació sobre legislació, història, conceptes, dades i temes rellevants sobre assumptes de gènere.

 

Al 90è. Aniversari de la Cimera es va destacar que l’afany pel reconeixement dels Drets de les Dones i la Igualtat de Gènere té una llarga data en els països de l’Hemisferi.

Ja el 1923 un grup de dones líders de les Amèriques va plantejar per primera vegada davant d’una instància internacional, la necessitat d’assegurar que les dones gaudeixin de les mateixes llibertats, responsabilitats i drets civils i polítics que els homes, en la Cinquena Conferència Internacional d’Estats americans a Santiago de Xile. En resposta a aquestes demandes, el 1928 es va crear la Comissió Interamericana de Dones.

Durant el llançament, la ministra Mendieta va fer èmfasi en que “la violència cap a la dona és l’expressió més greu de la discriminació, que segueix afectant a grans proporcions a la nostra regió.”

Així mateix, la vicepresidenta i ministra de Relacions Exteriors de Costa Rica, Epsy Campell, va fer una crida als Estats americans a prendre mesures que salvaguardin els drets humans de les dones, en recordar que 2.554 dones van ser víctimes de feminicidi a 2017, d’acord amb dades de la Comissió Econòmica per a América Latina y el Caribe (CEPAL).

Luis Almagro, Secretari General de l’OEA, va recordar que la història de la CIM es caracteritza per una sèrie de fites pioneres, com l’adopció pel Sistema Interamericáno de las Convenciones Interamericanas sobre la Concesión de Derechos Civiles y Políticos a las Mujeres de 1948 o la Convenció de Belém do Pará de 1994, que va ser el primer instrument jurídic internacional que es refereix exclusivament a la violència contra la dona.

El secretari general de l’OEA també es va referir als canvis que van ser promoguts per la CIM i acompanyats per la Secretaria General al seu càrrec, dins de l’organització:

“A l’ OEA, i des que vaig signar la  Política Institucional de Equidad Institucional e Igualdad de Género, Diversidad y  Derechos Humanos de la Secretaria Generalde la OEA, hem  treballat per assegurar que som una Organització Feminista”

És a dir, una organització que, a través del seu discurs, les seves polítiques i la seva manera d’ accionar tant externament com internament, busca respondre de manera efectiva a les demandes de la igualtat de gènere”.

 

* La Comissió Interamericana de Dones és primera organització intergovernamental fundada expressament per lluitar pels drets de les dones.

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

L’Associació de Dones Algerianes Hamama es presenta a l’IEMed

La cònsol a la ciutat vaticina que la lluita per la igualtat en el seu...

Sense drets fonamentals a la banda de Música d’Alginet

Dissabte estiguérem de concentració a Alginet. Hi acudirem persones de diferents organitzacions i del...

Diàleg feminista sobre el Referèndum i la República

There are no translations available. Carme Porta i Abad i Itziar González i Virós. Fotografia...