Saturday 13 July 2024

Saturday 13 July 2024

Compartir

Internacional: La Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere celebra el seu 15 aniversari

La Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere celebra aquest divendres 6 i dissabte 7 de novembre els seus 15 anys d’existència.

Va ser a Rio de Janeiro, entre el 25 i 28 de març de 2004, on es va proposar crear una gran xarxa internacional de Dones Periodistes, materialitzant finalment en la Primera Trobada Internacional de Periodistes a la ciutat de Morelia (Michoacán. Mèxic), el novembre de 2005.

 

La Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere” (RIPVG), que un principi estava integrada per professionals de 14 països (Argentina, Alemanya, Catalunya i Espanya, Itàlia, Perú, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica, Panamà, República Dominicana, Guatemala, Cuba, Estats Units i Mèxic) van decidir crear  aquesta xarxa amb un ambiciós objectiu, sumar a periodistes de diferents llocs del planeta, col·lectius i  també a nivell individual, amb el propòsit de promoure un periodisme sensible a la perspectiva de gènere, introduir-lo en els mitjans, i aconseguir acabar amb el llenguatge sexista, tot potenciant el periodisme feminista i les seves produccions en els diferents suports. La Xarxa Internacional està actualment integrada per membres de més de 35 països.

En el moment de la creació de la Xarxa Internacional existien xarxes ja consolidades, amb un treball de diversos anys, com la Xarxa Nacional de Periodistes de Mèxic fundada el 1995 amb 55 periodistes de 18 entitats de Mèxic, la trinacional de Mèxic, el Canadà i els Estats Units. A més de la de Mèxic, Amèrica Central i Carib. Igualment existien associacions de periodistes dones, entre elles la Xarxa de Dones Periodistes de la Mediterrània, l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) i la Xarxa Europea de Dones Periodistes. Entre les periodistes del grup impulsor inicial hi ha Sara Lovera i Lucia Lagunes (Mèxic), Mirta Rodríguez Calderón (Santo Domingo), Sara Mas i Dalia Acosta (Cuba), Fabiola Calvo Ocampo (Colòmbia), Sandra Chaher, Liliana Hendel i Silvina Molina (Argentina) i Tona Gusi i Montserrat Minobis, així com altres companyes de la XIPDPIC.CAT (Catalunya) i Cristina Fraga (Espanya).

A la Xarxa Internacional s’hi sumen xarxes d’àmbit nacional com la Xarxa Colombiana de Periodistes amb Visió de Gènere creada el 2007, la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere d’Argentina i la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadors de Catalunya (XIDPIC.CAT) nascuda el mateix 2005 i que el 2010 crea l’agència de notícies amb visió de Gènere “laIndependent.cat”.

Programa per a la celeberació del 15 aniversari de la RIPVG

En aquest marc tindrà lloc la celebració del 15è aniversari de la fundació de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (RIPVG), periodistes feministes de diferents països participaran en el Fòrum virtual “Igualtat de Gènere i Comunicació a 25 anys de la Plataforma d’ acció de Beijing “i presentaran diagnòstics nacionals sobre els avenços i pendents del Capítol J” Dones i Mitjans de Difusió “de la Plataforma d’acció de Beijing a 25 anys de la seva implementació.

Dones Periodistes dels diversos països uniran les seves veus per xerrar sobre les polítiques de gènere i comunicació, violències contra dones periodistes i llibertat d’expressió, condicions laborals de les comunicadores, bretxa digital, representació femenina en els continguts mediàtics, accés i participació de les dones en presa de decisions i propietat de mitjans i indústries de la comunicació.

Han felicitat i donat suport dones del feministas de la política, de les arts, del periodisme, de la societat civil, que han felicitat a tota la membresia de la XIPVG per tota la feina que han dut a terme, no només treballant en els mitjans defensant el llenguatge i la presència femenina, sinó en la denúncia dels atropellaments de drets humans que s’han dut a terme, sobretot a dones periodistes i comunicadores i a les defensores dels Drets Humans, dels Drets dels pobles, de la terra i de lavida. En aquesta defensa moltes hi han perdut la vida.

 *La Relatora Especial de la #ONU sobre Violència contra la Dona, Dubravka Šimonovi dictará la conferencia “Violencia contra Mujeres Periodistas”.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Hannah Arendt no optaria avui al premi Hannah Arendt a Alemanya

Aquest cap de setmana passat, la destacada periodista i escriptora russoamericana Masha Gessen va rebre...

El documental “Dones de Can Saladrigas” es presentarà properament en projeccions públiques

Dones de Can Saladrigas, 100 anys de vida a Barcelona es un documental de...

El gabinet de Gabriel Boric tindrà catorze dones, entre les quals hi ha la neta de Salvador Allende

Per Redacció Diario Digital Femenino El president electe va confirmar la diputada Maya Fernández Allende...