Friday 19 July 2024

Friday 19 July 2024

Internacional: Informe de la Comissió Interamericana de Drets Humans sobre salut sexual i reproductiva

L’informe de la CIDH destaca les barreres que tenen les dones pobres, indígenes i / o afrodescendents, rurals i migrants en informació sobre salut sexual i reproductiva   

Les dones pobres, indígenes, rurals i migrants són discriminades ja que s’enfronten a majors obstacles per accedir a informació sobre salut sexual i reproductiva, ha informat la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) en el seu informe ” Accés a la informació en matèria Reproductiva des d’una Perspectiva de Drets Humans”, que analitza i identifica els estàndards regionals i internacionals de drets humans amb relació a l’accés a la informació en matèria reproductiva. 

D’acord amb el document, les dones que habiten a la regió americana (països d’Amèrica Llatina) s’enfronten a diverses barreres per aconseguir l’accés a informació sobre salut i planificació familiar, fet que en molts casos arriba a constituir violacions als seus drets fonamentals. 

El dret a l’accés a la informació es troba àmpliament relacionat amb el dret a prendre decisions de manera informada i sense que hi hagi algun tipus de coerció. Qui no hi hagi la possibilitat d’accedir a informació, assenyala la CIDH, representa una barrera per poder decidir lliurement sobre temes relacionats amb la salut. 

Les barreres s’amplien particularment en els casos de dones que habiten en zones rurals o marginals, doncs, el poder accedir a informació adequada sobre com cuidar la seva salut sexual o la manera de planificar la seva família és gairebé impossible. 

La CIDH assenyalar, a través de l’informe, que és un deure de l’Estat subministrar informació pública adequada perquè les persones puguin exercir plenament els seus drets, per la qual cosa va exhortar els governs a garantir a la població femenina l’accés a la informació de salut sexual i reproductiva. 

L’anàlisi va sorgir amb base a les denúncies presentades davant la Cort Interamericana de Drets Humans per dones a les quals se’ls havia practicat una esterilització sense el seu consentiment, o bé, se’ls va proporcionar informació tergiversada per part dels funcionaris públics. 

La Comissió va prendre com a referència per a l’elaboració de l’informe les disposicions contingudes en la Convenció per l’Eliminació de Totes les Formes de Discriminació contra la Dona (CEDAW per les sigles en anglès), on s’estableix l’obligació dels Estats d’assegurar la igualtat entre homes i dones. 

En l’informe, finançat pels governs d’Espanya i Finlàndia, es presenten catorze recomanacions encaminades a donar suport als Estats pertanyents a l’Organització d’Estats Americans (OEA) a garantir i protegir efectivament el dret a la informació sense discriminació. 

Dins de les recomanacions es demana als Estats garantir la confidencialitat de les dones en l’accés als serveis de salut sexual i reproductiva, així com assegurar que la informació que sigui proporcionada sigui completa i adequada al públic que la requereixi.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Presentació de la Plataforma d’Entitats LGTB de Catalunya

Coincidint amb el 17 de maig, Dia Internacional contra l’Homofòbia i la Transfòbia Moment de...

UE: “Unió Europea, capitalisme versus Democràcia’ / La Independent / Notícies de gènere

L’economista Miren Etxezarreta, ha obert les Jornades ‘Unió Europea, capitalisme versus Democràcia’, aquest mes de...

Una jornada a la Universitat de Barcelona posa el focus en les memòries de les persones amb discapacitat

Memòria i Discapacitat va ser una jornada que va tenir lloc el dimarts 18 de...