Friday 11 October 2024

Friday 11 October 2024

Share

Impunitat i amenaces en un cas de feminicidi a Bolívia

William Kushner, imputat per feminicidi.

Un dolorós procés legal per feminicidi contra la filla d’una periodista de Bolívia, que en l’últim mes s’ha escampat en els mitjans de comunicació, reflecteix les deficiències de la justícia en aquest país, on en el primer semestre hi va haver 40 feminicidis i 20.000 denúncies de violència.

Andrea Aramayo va ser atropellada pel seu ex-nòvio William Kushner Dávalos la matinada del 19 d’agost d’aquest any i des de llavors a la data la batalla legal per aconseguir l’encausament per feminicidi de part de la família de la víctima topa amb molts obstacles, com la pèrdua de proves (filmacions), el retard de la justícia, la impossibilitat que perits forenses de part accedeixin a la documentació, una fiscalia que semblaria no estar per la labor de provar la culpabilitat del detingut, etc.

D’altra banda, la família de l’imputat per feminicidi, que és de grans recursos i influències, i els seus afins han mogut tots els seus recursos per assegurar la innocència de l’imputat, entre ells la de crear pàgines en xarxes socials des d’on, entre altres missatges, s’ha arribat a insultar a la periodista Helen Álvarez, mare de la víctima, i a amenaçar amb tallar-li la cara a una de les testimonis dels fets.

Helen Álvarez és una coneguda periodista boliviana, activista feminista, part de l’agrupació Dones Creant, i corresponsal de diverses agències de notícia internacional, entre elles SEMLac.

insulto

Agressions a la mare de la víctima a les xarxes socials.

 

Fiscalia imparcial

L’agència SEMMéxico informa que “les gravacions de les càmeres de seguretat de la ciutat, prova fonamental del feminicidi en contra d’Andrea Aramayo … van ser esborrades per la mateixa policia de Pau”, d’acord a declaracions d’Álvarez que també denuncia que “la Fiscalia està parcialitzada i defensa a William Kushner i insisteix a qualificar aquest fet com un simple accident de trànsit “.

És la Fiscalia la que precisament va imputar a Kushner per feminicidi i ara, en lloc de provar aquesta imputació i col·locar-se en representació de la víctima, ja que aquesta és la funció perquè no ha de tenir una posició “imparcial”, posa, segons les denúncies, traves al desenvolupament del procés amb retards i, el que sembla ser, una ocultació de proves: material documental de l’autòpsia legal, anàlisi i peritatges.

La part que demanda al judici ha sol·licitat el canvi de la fiscal Jimena Morales, que està assignada al cas, i encara no hi ha resposta.

 

Víctima culpabilitzada

Durant el procés d’investigació, la família del detingut ha recorregut diversos mitjans de comunicació on s’ha denigrat la dignitat de la morta, assenyalant que en el moment dels fets ella estava èbria (fet que està en dubte ja que una de les proves oficials ho nega) i sense proves presentant-la com assetjadora.

En contra de totes les recomanacions d’organitzacions internacionals de premsa per tractar aquest tipus de temes en els mitjans, al final la víctima en molts casos va resultar ser culpabilitzada de la seva pròpia mort i aquesta situació, en un cas tan mediatitzat, té sens dubte efectes en l’opinió pública i també en les decisions judicials.

És que la culpabilització de la víctima o la “disculpa” a l’agressor pel consum d’alcohol és, segons sembla, habitual. Un exemple és que la mateixa directora de la Força Especial de Lluita Contra la Violència (FELCV), Norma Hurtado, explica que “la major part dels casos van ser causats per excés de begudes alcohòliques”, quan donava la xifra de 40 feminicidis i 19.979 casos de violència masclista registrats en el primer semestre. No cala que és el masclisme el que mata, no les drogues.

amenaza

Amenaça d’ “abrir otra boca en la cara” a una de les testimonis en xarxes socials.

 

Amenaces i insults

S’han creat pàgines en xarxes socials de suport a Kushner, des d’on s’ha arribat a insultar la mare de la víctima, fet que ha provocat reaccions contràries i d’indignació.

De la mateixa manera s’ha difós una amenaça contra una de les testimonis, de tallar-li la cara, poc abans que doni la seva versió durant la reconstrucció dels fets.

 

Feminicidi

Andrea Aramayo va ser atropellada per un vehicle conduït per William Kushner, després d’haver sortit amb ell d’un pub on havien estat discutint. L’acusat inicialment va negar l’atropellament i després també va dir no haver-se’n adonat, a banda que no es penedia de res. Busca que es tracti el cas com accident i evitar així ser enjudiciat per feminicidi ja que a Bolívia significa 30 anys de presó sense dret a indult.

La raó de per què és feminicidi s’explica clarament a la revista La pública on es diu: “Si hi va haver atropellament, cosa que la defensa rebutja també, no va ser intencional, opinen les persones que a través de les xarxes socials digitals expressen la seva confiança en la innocència de William Kushner. Helen Álvarez respon que el feminicidi no ha de ser (necessàriament) intencional: és part d’un procés de violència que deriva en la mort de la dona perquè l’última empenta de molts altres, l’últim cop de molts altres, l’última arrencada brusca de l’automòbil, com continuació d’un maltractament previ, resulten fatals”.

 

Més informació:

La Pública

SemMéxico

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

foto siria marroc 1

Refugiades sirianes al Marroc (i 2): Matrimoni forçat

http://conacentomarroqui.blogspot.com.es Per l’honor familiar Un altre tipus d’humiliació que exerceix la societat patriarcal sobre...

audio

Las mujeres de Negro le apostaron a la Paz

Un tribunal permanente de las mujeres, un tribunal para juzgar los crímenes de Israel sobre...

Iran: l’assassinat de Mahsa i la resposta al carrer

Yassamine Mather. Sinpermiso El 13 de setembre, Mahsa (Jina) Amini, una dona de 22 anys...