Saturday 20 April 2024

Saturday 20 April 2024

Imparables, els embarassos en nenes i adolescents a Guatemala

En dos anys la xifra s’incrementa en 20 per cent 

Estudi “Por ser niña ¿Y los niños qué?”

La quantitat d’embarassos en menors de 19 anys d’edat augmenta a Guatemala al mateix temps que l’absentisme escolar, la desintegració familiar i un llarg etcètera de conflictes socials relacionats. 

Dades del Ministeri de Salut i Assistència Social mostren una línia ascendent amb 41.000 529 embarassos en nenes i adolescents d’entre 10 i 19 anys el 2009, seguits de 45 mil 48 en 2010 i de 49 mil 231 l’any passat, fet que fa en aquest últim cas una mitjana diària de 135.

De 2009 a 2011 l’augment dels embarassos en adolescents és de prop del 20 per cent.  

La llista de factors que incideixen en la maternitat precoç és llarga i va des de la falta d’educació sexual, fins a la influència de l’Església catòlica i la seva negativa al control de la natalitat, i la impunitat de les violacions de menors, segons Mirna Montenegro, del no governamental Observatorio en Salud Sexual y Reproductiva. 

El que més impacta a aquesta activista són els embarassos en nenes. “Imagini que el 2011 hi va haver 21 parts de nenes de 10 anys! Cal afegir que no comptem amb un sistema de protecció social per a elles “, va dir a Cimacnoticias / IPS.

“Som dels pocs països que tenen embarassos en nenes d’entre 10 i 14 anys, només el 2011 es van registrar 3.000 46 parts a Guatemala”, ha detallat. “Legalment, l’embaràs d’una menor es produeix en cometre el delicte de violació, llavors hi hauria d’haver el mateix nombre de processos judicials en les corts, però no n’hi ha”, ha lamentat. 

Montenegro va afirmar que el sistema de justícia de Guatemala encara troba greus problemes per castigar els responsables d’aquests casos. “Es tracta d’una violació en la qual, com més menor és la víctima, més proper és el llaç familiar que la uneix amb el victimari”, va explicar. 

L’Església, un llast

La posició de l’Església catòlica, amb la seva negativa a l’ús d’anticonceptius i a un abordatge ampli de la sexualitat per evitar embarassos no desitjats i malalties amb aquesta via de transmissió, també representa un obstacle, va assenyalar Mirna Montenegro. “Té a veure en la formació de les famílies”, ha afegit. 

Per evitar els embarassos no desitjats, els ministeris de Salut i d’Educació van signar un conveni de cooperació el 2010 per implementar programes en la jurisdicció d’ambdues carteres en els sis departaments amb els més alts índexs de VIH (virus d’immunodeficiència humana, causant de la Sida ), mort materna i altres indicadors negatius. 

“Hi ha hagut avenços en sensibilitzar a mestres i mestres i generar materials didàctics, mòduls i contextualitzar els departaments. Però això encara no es veu a les aules, ja que es queda a nivell de direccions departamentals i ministeris “, va sostenir. 

El 2009 es va reglamentar la Llei de Planificació Familiar, la qual cosa va permetre que l’educació sexual arribés a l’escola primària i facilités l’accés a mètodes d’anticonceptius. A l’any següent es va aprovar la Llei de Maternitat Saludable, que obliga les autoritats de salut a garantir els serveis i atencions bàsiques abans, durant i després de l’embaràs. 

Però les noves normes encara no aconsegueixen aturar els embarassos juvenils. 

Nenes de 10 anys embarassades 

Una de cada cinc guatemalenques que donen a llum té entre 10 i 19 anys d’edat, un indicador que posa a aquest país amb la taxa de fecunditat adolescent més alt d’Amèrica Llatina, segons l’estudi “Por ser niña ¿Y los niños qué?”, realitzat el 2011 per l’organització de protecció a la infància Pla Internacional. 

Hi ha factors culturals arrelats que també faciliten els embarassos i impedeixen a les dones aconseguir millors oportunitats de vida. 

La psicòloga Cecilia Fajardo, de la no governamental Asociación Pro Bienestar de la Familia de Guatemala, va dir a Cimacnoticias / IPS que “encara se’ns marca que les dones hem de ser mares i esposes, a la qual cosa tenim dret, però no se’ns parla d’altres formes per superar-nos “. 

L’experta va advertir que els embarassos en nenes i adolescents persisteixen i “podrien ser més” que les dades del Ministeri de Salut, ja que “molts parts ocorren a casa o acaben en un avortament sense que el coneguin les autoritats”. 

Per ajudar a les adolescents, l’Asociación Pro Bienestar de la Familia de Guatemala ha implementat programes nous en centres educatius, que permeten interioritzar a les i els joves amb l’embaràs, la paternitat i la maternitat, amb eines com el “bebè electrònic” i el simulador d’embaràs. 

“El simulador d’embaràs és una armilla que té el bust i el ventre que pesa 11 quilos, que és una mitjana del que puja de pes la mare amb el líquid amniòtic. Això li genera 26 signes i símptomes físics diferents a les adolescents “, va explicar Fajardo. 

Mentre que el nadó electrònic és un nadó menor a 45 dies amb 94 funcions, que expressa amb el plor necessitats com gana i son. 

“Així nosaltres els donem eines a les joves perquè coneguin sobre la seva sexualitat i salut reproductiva. No els imposem no ser mares “, ha conclòs.

Absentisme escolar 

A les zones rurals d’aquest país amb 14 milions d’habitants, hi ha 114 mares menors de 20 anys per cada mil, segons la governamental Enquesta Nacional Matern Infantil 2008/2009. 

Silvia Maldonado, de la no governamental Alianza Nacional de Organizaciones de Mujeres Indígenas por la Salud Reproductiva, va comentar a Cimacnoticias / IPS que l’absentisme ó escolar, la desnutrició i la discriminació són algunes de les conseqüències dels embarassos juvenils. Per això,  considera, que l’educació és un dels factors més importants per evitar aquest fenomen que trunca la vida de milers d’adolescents i que té a moltes “nenes criant nens”. 

“És important que s’abordi la sexualitat en els centres educatius i que els pares de família parlin amb els seus fills en profunditat sobre aquest tema per evitar més embarassos en nenes i joves”, ha assenyalat. 

* Aquest article va ser publicat originalment per l’agència internacional de notícies IPS.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Estat Espanyol: XI Jornades Sobre Integració, Violencies de Gènere I VIH / La Independent / Noticies Gènere

  Amb el títol “impressionades” es realitzaran a Barcelona el 14 de desembre les XI Jornades Sobre...

Barcelona: Víctimes i agressores. Violències i gènere(s) a la narrativa criminal / La Independent / Notícies gènere

És sabut que la narrativa criminal és capaç de reflectir els problemes i temes de...

Trobada anual INTERCOPEC a Brussel·les

FLAIX En una trobada anual INTERCOPEC celebrada avui a Brussel·les la directora general del Instituto...