La directora artística Carme Portaceli, va presentar al Teatro Español el Projecte HOME, una iniciativa solidària que es va dur a terme els dies 15 i 16 de setembre a la Sala Principal.
La recaptació neta que es va obtenir de les entrades i la rebuda per les donacions, a través de la Fila 0, han estat destinades a l’ONG Aliança per la Solidaritat que treballa amb refugiades sirianes a Jordània des de l’any 2012. Aquesta iniciativa va sorgir de Barcelona Playwrights, i es va posar en marxa el Teatre Lliure el 2016 juntament amb l’ONG Open Arms i un grup de dramaturgs i dramaturgues, que va servir per recaptar fons perquè el vaixell de l’organització pogués recollir persones refugiades i salvar-les d’una mort segura en el Mar Mediterrani.
En aquesta ocasió, la recaptació, a través d’Aliança per la Solidaritat, es destinarà a clíniques on les refugiades sirianes reben atenció en salut sexual i reproductiva i atenció psicosocial en situacions de violència de gènere, un fenomen que ha augmentat un 30% des que va esclatar la guerra.
HOME inicia la Temporada 17/18 del Teatre Espanyol amb aquesta proposta solidària on hi participen 8 autores i 8 autors i el mateix nombre de directores i directors, creant un espectacle d’uns 90 minuts format per 16 monòlegs de 5 minuts de durada que comptarà amb la música en directe de Laura Abril i amb audiovisuals d’Arnau Oriol. Entre les i els intèrprets, vuit actrius i vuit actors, hi ha professionals de reconegut prestigi com: Javier Gutiérrez, Teresa Lozano, Gabriela Flores, Juan Echanove, Mario Gas, Irene Escolar, Blanca Portillo, Ana Wagener, Macarena Sanz, Clara Sanchis, Roberto Enríquez, Sergio Peris-Mencheta, José Sacristán, Aitana Sánchez-Gijón, Núria Mencía, Pepe Viyuela i Nacho Sánchez.
La relació entre autors, autores, directors, directores i intèrprets s’ha realitzat mitjançant un sorteig donant lloc a combinacions molt originals. Grans noms de l’escena treballaran juntament amb joves promeses del teatre que donaran sens dubte, resultats molt interessants.
Ana Rosa Alcalde, directora d’Aliança per la Solidaritat, una organització fundada el 1986 i que porta una dècada treballant a Jordània, ha agraït la iniciativa del Teatre Espanyol i la implicació i el compromís de les i els professionals i intèrprets amb les persones refugiades sirianes i ha destacat la importància de donar suport especialment a la dones refugiades en un país, Jordània, que acull més de 600.000 persones dins les seves fronteres (si bé podrien ser més d’un milió, segons ACNUR). “Les específiques necessitats de les dones són les grans oblidades en situacions de crisi, de manera que aquests fons ens aniran molt bé per poder seguir treballant amb i per a elles mentre ho necessitin”, ha assenyalat Alcalde.
La violència de gènere ha augmentat un 30% des que va esclatar la guerra. Els esforços de l’ONG s’han centrat a millorar l’accés a serveis de resposta i de prevenció davant la violència sexual i violència de gènere en comunitats d’acollida fora dels camps de refugiats, així com en proporcionar-los atenció mèdica especialitzada en salut sexual i reproductiva. Són projectes que es treballen amb entitats locals i que compten amb un cofinançament de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional i Desenvolupament (AECID) i d’altres organismes i agències internacionals, si bé el suport social és necessari per al seu manteniment a llarg termini.
El projecte del Teatre Espanyol està íntimament relacionat amb el eix central de la temporada: l’hospitalitat. En paraules de Carme Portaceli: “Desitgem ser vehicle de la solidaritat que caracteritza la ciutat de Madrid amb el nostre petit granet de sorra per ajudar a combatre una de les més importants tragèdies del nostre segle. Alhora, volem agrair la implicació i col·laboració altruista dels i de les artistes que han volgut acompanyar-nos en el projecte”.