Friday 17 May 2024

Friday 17 May 2024

Compartir

Hana Edwar, activista iraquiana per l’equitat i la pau al seu país, guanya el Premi Sean MacBride de la Pau 2011

 

El butlletí social Watch informa que Hana Edwar rebrà el 29 d’octubre a Potsdam, Alemanya, el Premi Sean MacBride de la Pau 2011. Les seves paraules en saber la notícia han estat: “He de seguir pel poble iraquià. Continuem lluitant per la pau, l’equitat i la democràcia “. 

Edwar cofundadora i actual secretària general de l’Associació Al-Amal (punt focal de Social Watch en aquest país) i de la Xarxa Iraquiana de Dones que integren 80 organitzacions de la societat civil. 

En una entrevista recent per al web de la fundació feminista sueca Kvinna till Kvinna, afirmava “La situació dels drets femenins s’ha deteriorat a l’Iraq des de la invasió de 2003, i cal “enfortir les organitzacions de dones i pressionar els polítics perquè puguin participar activament en les negociacions per pau i seguretat” (…) “La vida quotidiana de les dones pobres de l’Iraq és molt difícil. No tenen ingressos i de seguretat social i són víctimes d’abús. A la manca d’aigua i electricitat d’hi sumen les d’atenció mèdica i educació ” (…) “Des de 2003 s’ha construït a l’Iraq un sistema de crisi crònica, alhora que el dret de família s’ha debilitat amb el predomini de la interpretació dels líders religiosos”, va explicar. 

Pel que fa a l’associació que lidera diu un recent informe de l’agència de notícies IPS: ” L’Associació Al-Amal és un grapat d’organitzacions femenines que lluita a l’Iraq per equitat de gènere en el matrimoni i en el divorci i que s’oposa a un codi penal que encoratja l’abús domèstic i els ‘assassinats per honor'”. IPS també cita en el seu informe estadístiques de l’ONU segons les quals almenys una de cada cinc dones d’entre 15 i 49 anys han patit violència física a mans dels seus cònjuges. 

Nascuda a Bàssora el 1946 i afiliada a la Lliga de les Dones de l’Iraq quan encara era estudiant, Hana Edwar fou arrestada poc després del cop d’Estat de 1963. Fugí de la presó i va viure exiliada a Alemanya, Líban i Síria, on continua el seu activisme en l’oposició contra el règim de Saddam Hussein. Durant tres anys va participar en la resistència civil al Kurdistan. De nou exiliada a Damasc, va fundar l’Associació Al-Amal, que va traslladar la seva seu el 1996 a la ciutat kurdistana d’Erbil i, després de la invasió de 2003, a Bagdad. 

Hana Edwar és una activista extraordinària, cèlebre a tot l’Iraq per les seves contundents opinions sobre la lentitud dels polítics. És valenta, i amb la seva vida constanment sota amenaça, no tempera cap de les seves posicions ni refrena la seva missió “, va afirmar a Ginebra Tomas Magnusson, copresident del Buró Internacional per la Pau (IPB), l’organització que assigna el Premi Sean MacBride; “Decidida i enèrgica, mereix el premi per la seva impressionant historial d’activitats per enfortir els drets humans i la democràcia, per desenvolupar la societat civil i per defensar els drets femenins. Ha representat un incansable i franc desafiament per als partits polítics dominats per homes “, va afegir Magnusson. 

El director executiu de la Xarxa Àrab d’Organitzacions No Governamentals per al Desenvolupament (ANND, integrant de la xarxa mundial de Social Watch), Ziad Abdel Samad, va referir-se Edwar; com “una pionera en la lluita pels drets femenins i l’equitat de gènere” i explicá que: “La Xarxa de Dones Iraquianes, de la qual ella és fundadora, s’ha resistit als intents de reforma constitucional en perjudici dels drets femenins. El Premi Sean MacBride de la Pau, així anomenat pel governant irlandès que va guanyar el Premi Nobel en aquesta mateixa categoria el 1974 per les seves accions a favor de la pau i els drets humans, ha estat lliurat a personalitats com l’escriptora i activista pel desarmament Binalakshmi Nepram (Índia), la pedagoga nord-americana Betty Reardon i el diplomàtic de Sri Lanka Jayantha Dhanapala. Hana Edwar el compartirà aquest any amb l’advocat alemany i activista antinuclear Peter Becker.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Colòmbia: Un salt al buit, però les dones hi eren

Independentment dels resultats de diumenge passat quan els colombians i colombianes deien 8220 NO...

La Paz (Bolivia): Dones Marxen Contra la Violència Masclista / La Independent / Notícies Gènere

Foto Zonafranca mx L 8217 activista Lourdes Montero una de les organitzadores d 8217 aquesta...

La independència i les dones radicalment feministes

Benvingudes a la República Catalana Feminista Aquest títol ho deia tot sobre el contingut...