Saturday 18 May 2024

Saturday 18 May 2024

Compartir

Guatemala: Rosalina Tuyuc guardonada

Defensora de DH rebrà el Premi Niwano per a la Pau

Activistes i dones dirigents d’organismes de Drets Humans (DH) van destacar com una gran fita el pròxim lliurament del Premi Niwano per a la Pau 2012, a la defensora dels pobles indígenes Rosalina Tuyuc.
 
“Estem celebrant a Rosalina per ser una protagonista incansable, per la seva saviesa, perquè aquest premi té molt significat per a les dones d’avui i les futures dones”, ha expressat la Premi Nobel de la Pau 1992, Rigoberta Menchú.
 
La indígena guatemalenca integra el Col·lectiu de Suport perquè Tuyuc rebés la distinció que cada any, des de 1983, lliura la japonesa Fundació Niwano per a la Pau. La cerimònia de lliurament del premi es realitzarà el proper 10 de maig a Japó.

“Necessitem una major harmonització entre els éssers humans, entre les persones amb els rius i els boscos … les empreses transnacionals i la industrialització estan destruint la naturalesa”, va expressar Rosalina Tuyuc.
 
La indígena kaqchiquel serà condecorada per la seva lluita de tres dècades contra el reclutament militar forçós, pels drets dels pobles indígenes, la recuperació de la memòria històrica i el rescabalament de les víctimes de la guerra civil que va durar 36 anys al país centreamericà.
 
Magdalena Sarat, delegada de la Coordinadora Nacional de Viudas de Guatemala (CONAVIGUA), ha opinat que per a les dones supervivents del genocidi el Premi Niwano per a la Pau vol dir “no només recordar el que vam patir durant les massacres que va cometre l’Exèrcit, sinó tot l’aportació col·lectiva de milers de dones. És un reconeixement a Rosalina i al nostre somni col·lectiu “.
 
Martha Juana López, líder de l’Associación Política de Mujeres Indígenas Moloj, ha comentat que el premi és una gran oportunitat per unificar esforços entre dones i homes.
 
Les també integrants del Col·lectivo de Aapoyo  han informat que el proper 17 de maig hi haurà una rebuda per Tuyuc a la capital guatemalenca. Tres dies després hi haurà una celebració comunitària al municipi de Sant Joan Comalapa, departament de Chimaltenango, d’on és originària Rosalina.
 
El Col·lectivo ha criticat que el govern de Guatemala, lluny de reconèixer la tasca de lespersones que defensen la natura, criminalitza les lluites socials, persegueix activistes i porta a terme una remilitarització del territori nacional.
 
La selecció per al Premi Niwano per a la Pau 2012 es va fer entre 700 nominacions de 125 països. Fa una dècada va ser lliurat al bisbe de Sant Cristóbal Las Casas, Chiapas, Samuel Ruiz.
 
El guardó porta el nom del primer president dels laics de l’organització Budista Rissho Kosei-kai, Nikkyo Niwano, qui sostenia que la pau significava una harmonia dinàmica en la vida interior de les persones, així com en les comunitats, nacions i el món .

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Campaña Internacional para visibilizar Derechos Sexuales y Reproductivos de mujeres con discapacidad

El próximo 23 de octubre la Red por los Derechos de Personas Con Discapacidad...

Internacional: “Amores”, un nou capítol de Mujeres al Sur / La Independent / Notícies gènere

La nova edició del podcast de Mujeres al Sur porta per títol Amores un capítol...

Internacional: Anabel Hernández rep premi internacional “Pluma de Oro”

WAN IFRA torna a reconèixer la seva tasca periodística en un Mèxic que viu un...