COMUNICAT
La Comisión Universitaria de la Mujer de la Universidad de San Carlos de Guatemala-CUMUSAC, expressa la seva indignació davant la decisió -dividida- de la Corte de Constitucionalidad, que retrotreu el judici i la sentència condemnatòria pel delicte de genocidi i delictes de lesa humanitat, dictada el 10 de maig pel Tribunal A de Mayor Riesgo, contra l’expresident de facto (1982-1983) senyor Efraín Ríos Montt, a 19 abril de 2013.
Si bé això constitueix un revés basat en qüestions formals, cal esmentar que la realització d’aquest judici ha permès que les veus de més de cent supervivents, dones i homes ixiles, fossin escoltades després de molts anys de pacient espera i de gestions davant diferents instàncies judicials. Les declaracions, les aportacions de diversos peritatges i les proves documentals segueixen sent part del procés. Les atrocitats comeses ja no poden ser negades.
Reconeixem el treball realitzat per persones, organitzacions i institucions compromeses amb la memòria, la veritat i la justícia com a condicions necessàries per construir noves relacions socials basades en el respecte, la dignitat i el reconeixement dels drets de cada ciutadana i ciutadà a Guatemala. Les instem a continuar en aquesta àrdua lluita per aconseguir la justícia i reivindicar la dignitat de més de mil víctimes del poble ixil assassinades durant el conflicte armat intern.
És d’especial rellevància que es reiteri el reconeixement de la violència sexual contra nenes i dones ixiles, les seqüeles encara fan estralls en els seus cossos i les seves vides. Les declaracions de les supervivents no poden ser menyspreades, això constituiria una nova ofensa.
Convoquem a la comunitat universitària, especialment a les dones universitàries a reconèixer la valentia i la resistència de persones, organitzacions socials i pobles indígenes que han mantingut una lluita incansable perquè a Guatemala prevalgui la justícia social, la llibertat d’expressió i la garantia dels drets humans.
Solidaritat amb les dones i homes ixiles i amb qui els acompanyen en aquesta reivindicació històrica.
Justícia per a totes i tots!
–
*”La Comissió Universitària de la Dona, va ser creada el 13 de juliol de 1994, per acadèmiques feministes que s’accionen per la transformació de la ciència i per una acadèmia sense exclusions.”
–