Materials per a periodistes i responsables de comunicació
La Fundació catalana Sida i Societat (FSIS) no només està fent intervencions a Amèrica Central, sinó també a Catalunya, en especial pel que fa a la sensibilització i educació per al desenvolupament. La Fundació i la Xarxa Internacional de Periodistes i Comunicadores de Catalunya – Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (XIDPIC.CAT-XIPVG) varen organitzar el mes de febrer d’enguany, al Centre Internacional de Premsa de Barcelona (CIPB), el seminari Gènere i salut de les dones a la societat i als mitjans de comunicació que fou impartit per la periodista mexicana Sara Lovera i comptà amb l’assistència de més de 40 professionals dels mitjans de comunicació.
El passat 24 de novembre – una data ja molt propera al Dia Internacional del VIH-SIDA, malaltia prioritària en la tasca de la Fundació – es va presentar al Centre Internacional de Premsa de Barcelona (CIPB) un Quadern de Treball en format revista i doble DVD (en català i castellà). Aquest material recull les intervencions i les conclusions del seminari.
En l’acte de presentació del material van participar-hi la periodista Rita Marzoa, de Catalunya Ràdio; David Minoves, director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària, i Jordi Casabona, director de la Fundació Sida i Societat. Teresa Carreras, directora de La Independent va moderar l’acte.
Fabiola Llanos, responsable de comunicació de FSIS va presentar un documental gravat a Guatemala amb opinions d’expertes, amb el relat d’especialistes de salut del Centre mèdic que hi té obert la Fundació i de diverses treballadores sexuals que hi acuden. Les experiències d’algunes d’elles són molt colpidores, ja que entre els 9 i els 12 anys varen patir alcoholisme i drogoaddicció i als 15 exercien la prostitució. Així s’expressa una de les protagonistes del vídeo: “Sóc treballadora del sexe per voluntat, però no pas perquè vulgui”. Els avenços aconseguits en la salut d’aquests dones, de les seves companyes i dels clients , pel que fa al seguiment del tractament però sobretot per la prevenció és espectacular. Elles mateixes són activistes d’aquestes dues millores i ara en paraules d’una d’elles: “Tengo vida por delante”.
En donar els torns de paraula, Teresa Carreras apostà per un periodisme lluny del sensacionalisme i que doni visibilitat a les dones. En opinió de Jordi Casanova “s’ha oblidat el simbòlic del perquè de l’epidèmia i els mitjans no estan complint el paper que els hi correspon”. Així, darrerament s’ha comprovat la disminució de notícies als mitjans. Les que hi ha són majoritàriament d’àmbit internacional; es dóna molta informació sobre dades biomèdiques, no hi ha diversificació de fonts, hi ha un to moralitzador (moltes vegades relacionat amb l’Església), s’utilitza una terminologia molt políticament correcta i tampoc s’ha sabut tractar correctament el tema de la confidencialitat. Rita Marzoa ha constatat que treballar des de la diversitat i la visió de gènere els hi ha aportat qualitat periodística a tot l’equip del programa. Enfocar el treball en un tracte igualitari i transversal els hi ha permès derivar informacions cap a altres programes i ampliar per tant el nombre de notícies. Finalment, per a David Minoves el Nou Pla Director de la Cooperació al Desenvolupament visibilitza l’empoderament de les dones i aplica la transversalitat de la visió de gènere. La Cooperació , enfocada als Drets Humans, ha de prioritzar el drets de la Salut i en aquesta línia cal enfortir els sistemes públics de salut i la salut sexual i reproductiva.
“S’ha hagut de recórrer un llarg camí perquè aquest país assumís que impulsar un projecte de prevenció i tractament del VIH-SIDA a Guatemala i com a principals usuàries les treballadores del sexe i el seu entorn, és una necessitat de la Cooperació al Desenvolupament.
A Catalunya, de cada 10 persones afectades 8 són homes i 2 són dones
A Catalunya, les dades fetes públiques de les persones afectades per la sida fins a juny de 2010 registren un total de 16.430 casos dels quals són homes 8 de cada 10 persones (13.214- 80,4 %), i 2 de cada 10 són dones (3.216 -19,6 %). Segons les dades facilitades pel Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT), Barcelona, amb major nombre de població, és la regió sanitària més afectada amb 13.170 persones (10.661 són homes i 2.509 són dones). Girona és la segona de la llista amb 1.041 casos (808 homes i 233 dones). Les altres regions sanitàries (Lleida, Tarragona, Terres de l’Ebre i Catalunya central) no arriben al miler de casos i la que menys persones afectades registra És l’Alt Pirineu i Aran amb 56 persones, de les quals 44 són homes i 12 són dones.
La distribució de casos segons el grup de transmissió i sexe en el període 2001-2010 continua sent liderat encara pel col·lectiu heterosexual amb gairebé un 75%. El grup d’homos o bisexuals representa un 21,1% i la transmissió vertical només representa un 0,3%, en concret només s’han donat 8 casos. Les transfusions i productes sanguinis no generen ja cap problema de transmissió.
Si es miren només les dades de l’any 2009 de gener a desembre, el grup heterosexual no arriba al 65% de transmissions, els homes o bisexual puja al 27,6% i la transmissió vertical s’enfila al 0,6% que significa un cas.
Pel que fa a la mortalitat, el percentatge entre els dos sexes està mes igualat, doncs hi ha un 57% de defuncions femenines 1.832 (del total de 3.216 dones afectades) i un 63,2% de les defuncions són masculines (dels 13.214 homes).
La consellera de Salut en funcions, Marina Geli, en la presentació de l’informe biennal del Sistema Integrat de Vigilància Epidemiològica sobre la Sida i les Malalties de Transmissió Sexual (SIVES) va ressaltar que “l’experiència acumulada demostra que els èxits assolits es produeixen en un context de lideratge del sector públic i d’un constant diàleg i col·laboració entre el sector públic i el sector no governamental. Aquesta col·laboració també s’estén a l’àmbit del monitoratge i l’avaluació”.
A més d’agrair la implicació de tots els professionals de la salut, en l’àmbit de l’atenció primària i hospitalària, així com els organismes i organitzacions no governamentals, Geli va esmentar que “a més de la infecció pel VIH, en els darrers anys estem assistint a un rebrot d’altres ITS (Infeccions de Transmissió Sexual)”, però que “l’experiència acumulada en l’àmbit de la sida ens ha permès identificar el problema i dissenyar una resposta adequada, en base a la qual hem definit el Pla d’Atenció Maternoinfantil i a la Salut Afectiva, Sexual i Reproductiva a Catalunya 2008-2010, i el Pla d’Acció per al Reforçament de la Prevenció i Control de les ITS”.