La presència de les dones en les imatges fotogràfiques dels principals diaris catalans és reduïda en relació a la dels homes i és, a més, de menor rellevància en els espais. En alguns casos aquesta presència és estereotipada i de caràcter sexista. La informació sobre cooperació, tant en informació com en imatges, és pràcticament inexistent.
En la revisió i anàlisi quantitativa dels titulars de 12 portades dels diaris La Vanguardia, El Periódico de Catalunya, Ara i El Punt Avui, que es va realitzar de les edicions de dates 19 i 27 d’octubre i del 4 de novembre, s’observa una majoria significativa de fotografies on predominen els homes.
De 39 fotografies, els homes són presents per rellevància noticiosa en 17 ocasions, mentre que les dones 11; quan es tracta d’imatges que tenen una funció més aviat il·lustrativa, els homes són presents en 10 oportunitats enfront de 5 de les dones (en alguns casos, les fotografies mostren a ambdós sexes).
Marginals i estereotipades
La possessió i posteriors actuacions de Carme Forcadell com a presidenta del Parlament de Catalunya li ha donat força protagonisme informatiu en les últimes setmanes; però, la seva presència a les imatges no sempre acompanya aquest fet, en alguns casos apareix de manera marginal en les fotografies o Artur Mas, president de la Generalitat en funcions, té més rellevància tot i que la informació i el titular és de Forcadell.
Es donen els casos en què les imatges on apareixen dones tenen clars senyals de reproducció d’estereotips de caràcter sexista: la fotografia de la nova esposa d’un magnat, la mà d’una dona que tria un embotit en un mercat o la imatge d’una noia jove tipus model que menja una hamburguesa amb cert to de contingut sexual.
El sector d’esports generalment té un espai a les portades i sol tenir una imatge que il·lustra o acompanya la informació i aquí, en aquesta àrea, la presència masculina és aclaparadora, ja sigui amb imatges d’esportistes famosos del futbol o del motociclisme o amb fotografies de la inflada o seguidors que són homes. En esports la dona no apareix en les pàgines interiors i aquesta absència es reflecteix molt més en les portades.
Quan la imatge femenina és absolutament protagonista sol ser de menor grandària o marginal, en cas d’alguna entrevista o per un fet especial com el Premi Nacional de les Lletres obtingut per Carme Riera.
Cooperació absent
Els temes de cooperació no apareixen en portada; però, es troba alguna informació en relació amb el tema del suport que Europa donarà a les persones refugiades pels conflictes bèl·lics al Pròxim Orient.
En aquests temes, les imatges que apareixen tenen una funció més aviat il·lustrativa i són de les persones refugiades en el seu trajecte cap a Europa central, on apareixen fonamentalment homes. La informació d’aquest drama sol tractar de manera general per a homes i dones i no sempre es fa una diferenciació de les característiques d’aquesta situació per a cada un dels sexes, on sol ser més dura per a les dones.
La Independent realitza un informe setmanal del tractament informatiu de les portades de diaris catalans i de tertúlies de canals de televisió nacionals (“Els Matins” i “.Cat” de TV3, “Mès 324” de 324 i “8 al Dia” de 8TV).
És un projecte comú entre l’Associació dinamitzadora de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadors de Catalunya – Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (AD. XIDPIC.CA- XIPVG) i l’Associació Sicom, Solidaritat i Comunicació que compta amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.
Més informació:
Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament
Associació Sicom, Solidaritat i Comunicació