Friday 19 July 2024

Friday 19 July 2024

monitoreo medios

Compartir

Gènere i cooperació: la mandra de cercar expertes i indicadors de gènere

No hi ha cap periodista dona especialitzada en economia?

Hi ha feminització de la pobresa a Catalunya? Per què ningú aporta indicadors estadístics desglossats per sexe?

L’ anàlisi, que avui publiquem, fa referència a dues setmanes de gener, concretament la del divendres 15 i del dilluns 18 per “8 al dia” de 8TV, “Els matins” de TV3, i “Més 324” del canal 324 del dilluns assenyalat (ja que els divendres no hi ha programa) i la del dijous 21 pel que fa al programa “.Cat” de TV3 ( no hi hagué programa el dijous 14 de gener).

Aquest és un projecte en comú amb Sicom i amb l’ACCD, on es realitza una anàlisi setmanal del tractament informatiu de les portades de diaris catalans i de tertúlies de canals de televisió nacionals.

 

.Cat” de TV3

Periodistes, entrevistat i comentaristes del periodime econòmic 4 a 0.

En el programa del 21.01.2016, el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras passà pel plató del “.CAT” per parlar de la situació econòmica, de les finances públiques i dels nous pressupostos. Malgrat parlà dels drets de la ciutadania: “Els pressupostos no seran els que la ciutadania necessita”, en cap moment -ni per part de l’entrevistat ni dels entrevistadors o comentaristes- hi hagué cap referència sobre la situació de pobresa femenina, ni que la manca de dotació econòmica estatal per a la llei de dependencia afectes majoritariament a les dones, que són les més implicades  en  els treballs de cura a familiars.

Fou molt comentat a les xarxes, el fet que no hi hagués cap periodista dona d’economia ni experta ni durant l’entrevista ni el debat posterior, quan en el país tenim excel·lents dones professionals. Així doncs “.Cat”  s’ha marcat un altre 4 a 0, al comptar amb Xavi Coral, Tian Riba, Albert Closas i Josep Maria Ureta per debatre amb Junqueras.

 

 

Els matins de TV3

La Tertúlia del 15.01.2016 per parlar sobre les propostes i terminis marcats per Puigdemont,  els grups propis d’ERC i DL, compta amb Josep Maria Reniu, Joan López Alegre, Odei Extxearte, Marc Sallas i la ninotaire Raquel. A comentar per tant que les dones hi són infra-representades. I a destacar la joventut d’ Odei Extxearte i de Raquel.

L’ entrevista si que tingué com a protagonista una dona amb responsabilitat política, Neus Munté, la consellera de Presidència, que destacà que “la prorròga de pressupostos permetra arrencar amb el pla de xoc social”. Tot i axí es troben a faltar indicadors estadístics desglosats per sexe sobre les i els subjectes d’aquest pla de xoc.


En la tertúlia d’actualitat del 18.01.2016 sobre la ronda de consultes del rei, la resposta d’ERC i la dimissió de Duran, hi participaren: José Antich, Neus Tomás i Txell Ortiz. Inclogué una entrevista amb Joan Tardà i una connexió amb l’executiva de Convergència. Bona participació femenina doncs, i mé si tenim en compte que la periodista presentadora dels matins és sempre una dona. Però, les connexions i entrevistes, al voltant de les consultes de Felip VI, s’allunyen d’una representació equilibrada perquè malhauradament les responsabilitats polítiques a Madrid són exclussivament masculines (DiLl, ERC i En Comú Podem. El PSC, en no tenir grup propi català al Congres de Diputats invisibilitza a Carme Chacón. PP i C’s ni grup propi ni responsable dona).

Els altres temes a debat (acord diplomàtic dels EUA amb l’Iran per resoldre el conflicte nuclear; inici del judici per l’assalt ultra al Blanquerna a Madrid, etc.) tampoc foren exemples positius de continguts amb visió de gènere.

L’entrevista fou al conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva.

 

8 al dia de 8TV

La tertúlia del 15.01.16, com cada divendres ens portà  els ‘tres tenors’. Josep Cuní moderant la taula amb Manuel Milián Mestre, Lluís Foix i Joan Josep Queralt. Res de nou doncs! temes com la mateixa pregunta del dia “ Et sotmetries a un assaig clínic a canvi de diners?”  i els d’actualitat política: Declaracions del President de la Generalitat sobre la lleialtat; Pactes a Madrid; Relacions Estat central –Catalunya i altres no obtingueren cap mirada o consideració femenina. Tampoc la introducció per part de Queralt en el debat de la situació de pobresa en el país aportà cap indicador de gènere.

Per això contrasta tant amb totes les tertúlies del divendres a 8 Tv, l’ exemple aquest dijous 25 d’abril la tertúlia del programa El matí de Catalunya Ràdio de Mònica Terribas, que ha comptat amb: Imma Mayol, Carme Porta, Montserrat Tura, Lourdes Muñoz i Carme Valls. Polítiques que surten al llibre La catifa vermella, recentment presentat a Barcelona. I contrasta perquè encara avui és molt extraordinari en el conjunt de les tertúlies radiofòniques i televisives del nostre país, una tertúlia d’actualitat política i social femenina com un gest de “normalitat”, amb aportacions tant valuoses i encertades o no com els politics tertulians masculins.

En la tertúlia del 18.01.2016, sobre si:  fa bé la Generalitat retirant-se de l’acusació pels aldarulls de Can Vies? Destacar només que Montserrat Nebrera Gemma Calvet sempre marquen uns bons temps d’intervenció i un estil asertiu en taules amb representació paritària com la que compartiren amb Juan José López Burniol i Cristian Segura. I no sempre és fàcil!

Més 324 del 324

El conseller de Territori i excoordinador general de Convergència Democràtica, Josep Rull, fou l’entrevistat, en el seu càrrec actual de Conseller del Territori, havent deixat de ser el coordinador general de Convergència Democràtica. Només recordar la manca de dones polítiques en  les Secretàries executives o en la coordinació dels partits polítics catalans. Rull va apostar per mesures més democràtiques i per tant en principi més favorables a la participació política de les dones en afirmar preferir “que sigui tota la militància -i no només els congressistes- la que voti el responsable del partit”, és a dir, que es voti en unes primàries.

Xavier Graset continua tenint les taules de tertulies més paritàries i més equilibrades també en edats. En aquesta ocasió comptà amb: el politòleg Pau Canaleta, la historiadora Teresa Abelló, l’escriptora Bel Olit i el periodista Manel Cuyàs. Val a dir que Bel Olit sempre porta les ulleres liles ben posades quan polemitza sovint amb Manel Cuyàs, especialment, i amb altres tertulians. Aquella nit a banda de reivindicar les dones també demanà pas a les i als joves periodistes.


—————————————————-

Les Tertúlies. Fitxes dels programes

15.01.2016 “Els Matins de TV3”

Presentadora i entrevistadora: Lídia Heredia
Tertúlia amb: Josep Maria Reniu, Joan López Alegre, Odei Extxearte, Marc Sallas i la ninotaire Raquel
Pregunta: Com valoreu les propostes i terminis que apunta Puigdemont
Temes: full de ruta de Puigdemont / grup propi d’ERC i DL / Pactes a Madrid / targetes “black”
Entrevista a: Neus Munté

Tertúlia sobre les propostes i terminis definits per Puigdemont
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/els-matins/tertulia-15012016-sobre-les-propostes-i-terminis-definits-per-puigdemont/video/5577677/
59m 30s
Tertúlia ( part 2) sobre l’entrevista a Puigdemont, els pactes a Madrid i el cas de les targetes “black”
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/els-matins/tertulia-150115-part-2-sobre-lentrevista-a-puigdemont-els-pactes-a-madrid-i-el-cas-de-les-targetes-black/video/5577681/
27m 50s
Entrevista a: Neus Munté: “Ara és molt important l’estabilitat parlamentària”
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/els-matins/neus-munte-ara-es-molt-important-lestabilitat-parlamentaria/video/5577638/
34m 47s
—————————————————

18.01.2015 “Els matins de TV3”

Presentadora: Núria Solé
Corresponsal: Josep Capella
Tertúlia amb: José Antich, Neus Tomás i Txell Ortiz
Temes: Ronda de Consultes/ ERC a Madrid/ Dimissió Duran / acord EUA amb l’Iran per resoldre el conflicte nuclear / inici del judici per l’assalt de quinze ultres al centre Blanquerna
Entrevista video a: Joan Tardà (ERC) i l’executiva de Convergència
Entrevista: Raül Romeva

Taula d’actualitat sobre la ronda de consultes del rei, la resposta d’ERC i la dimissió de Duran
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/els-matins/taula-dactualitat-del-180116-sobre-la-ronda-de-consultes-del-rei-la-resposta-derc-i-la-dimissio-de-duran/video/5578159/
43m 55s
Tardà assegura que si la Casa del Rei corregeix l’actitud, aniran a la trobada
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/els-matins/tarda-assegura-que-si-la-casa-del-rei-corregeix-lactitud-aniran-a-la-trobada/video/5578140/
10m 46 s
Romeva: “Fa molts anys que tenim acció exterior. Legalment, la competència la reconeix l’Estatut”
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/els-matins/romeva-fa-molts-anys-que-tenim-accio-exterior-legalment-la-competencia-la-reconeix-lestatut/video/5578098/
33m 22s

=================================

15/01/2016 8 al dia de 8TV

Presentador / Moderador: Josep Cuní
Tertúlia amb: Manuel Milián Mestre, Lluís Foix i Joan Josep Queralt.
Temes: Govern Generalitat / President Puigdemont demana lleialtat / CUP / JxSi/ Pactes a Madrid / PODEMOS /PSOE / Desefiament català / Relacions Estat central –Catalunya / Rajoy – Mas / Pobresa , conflicte català, aplicació de la llei / tercera via/ pacte partits Madrid
Pregunta: et sotmetries a un assaig clínic a canvi de diners?

La tertúlia, amb els ‘tres tenors’
http://www.8tv.cat/8aldia/videos/la-tertulia-amb-els-tres-tenors-9/
41m 12s
————————————————-

18/01/2016 a 8 al dia de 8TV

Presentador / Moderador: Josep Cuní
Tertúlia amb: Juan José López Burniol, Gemma Calvet, Montserrat Nebrera i Cristian Segura
Temes: Aldarulls de Can Vies
Pregunta: fa bé la Generalitat retirant-se de l’acusació pels aldarulls de Can Vies?

La tertúlia, sobre si fa bé la Generalitat retirant-se de l’acusació pels aldarulls de Can Vies
http://www.8tv.cat/8aldia/videos/la-tertulia-sobre-si-fa-be-la-generalitat-retirant-se-de-lacusacio-pels-aldarulls-de-can-vies/
36m 40s

===========================

18.01.2016 Més 324 del canal 324

Periodista 1 / Presentador /Moderador/Entrevistador: Xavier Graset
Tertúlia amb: Pau Canaleta, Teresa Abelló, Bel Olit i Manel Cuyàs
Temes: Govern Generalitat / Acció Exterior / CDC/ judici per l’assalt a la llibreria Blanquerna

El conseller de Territori i excoordinador general de Convergència Democràtica, Josep Rull, justifica el seu pas al costat al partit.
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/mes-324/mes-324-18012016/video/5578280/
1h 6m 24 s
Entrevista a Josep Rull, conseller de Territori i Sostenibilitat
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/mes-324/entrevista-a-josep-rull-conseller-de-territori-i-sostenibilitat/video/5578308/
20m 58 s
Catalunya no és l’única comunitat que fa acció exterior, ni la que més hi gasta
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/mes-324/catalunya-no-es-lunica-comunitat-que-fa-accio-exterior-ni-la-que-mes-hi-gasta/video/5578309/
2m 45
Comença el judici per l’assalt a la llibreria Blanquerna de Madrid, el setembre del 2013
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/mes-324/comenca-el-judici-per-lassalt-a-la-llibreria-blanquerna-de-madrid-el-setembre-del-2013/video/5578281/
1m 16 s

======================

21.01.2016 “.CAT” amb Oriol Junqueras

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/-cat/-cat-amb-oriol-junqueras/video/5579095/
1h 32m 58 s

Temes: números de la Generalitat / Dèficit català / Pressupostos i partides /
Periodista i presentador: Xavi Coral
Periodista col·aborador: Tian Riba
Tertúlia amb / entrevista: Albert Closas i Josep Maria Ureta
Periodista col·laboradora 2: Natza Farré

=======================

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Què en pensa… Alícia Oliver Rojo. ONGD Cooperacció

En aquests moments el meu pensament i la meva solidaritat està amb les dones saharauis,...

Catalunya: Fins quan les dones hauran d’exigir drets expecifics per salvar la vida / La Independent / Notícies Gènere

Des de les associacions de dones, des de les xarxes socials, des de casa, les...

8 de març de 2015: La revolució serà feminista o no serà!

Dia Internacional de les Dones, 8 de març 2015 Enllaços a manifestos, articles i...