Thursday 07 November 2024

Thursday 07 November 2024

Share

GAMAG Europa consolida la xarxa de periodistes amb visió de gènere

 

Carreras, Conesa, Bonet i Topor

Més d’una trentena de periodistes europees amb visió de gènere van participar en la primera reunió ordinària de la Xarxa europea de GAMAG -l’Aliança Global de Mitjans de Comunicació i Gènere – que s’ha fet a Barcelona.

Aquesta reunió s’ha fet en el marc de la VI trobada de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes amb Visió de Gènere i també de la Xarxa Mediterrània. Aquestes tres reunions vam aplegar a la Ciutat Comtal 157 periodistes amb Visió de Gènere procedents de 27 països dels quatre continents. Aquesta Xarxa Europea que s’està creant va prendre la decisió, a Barcelona, de fer un pas més per treballar coordinadament amb l’Aliança Internacional, impulsada per la UNESCO. La Xarxa Internacional de Periodistes i Comunicadores amb Visió de Gènere de Catalunya (XIDPIC. CAT) és juntament amb sis companyes europees, impulsora de GAMAG-EUROPA.

GAMAG està organitzada en cinc capítols territorials i sis subcomitès temàtics. GAMAG-EUROPA se suma doncs al capítol europeu-nord-americà que fins ara està formada per WAM-IFRA, l’Associació Mundial de Periòdics i Editors de Notícies, i IWMF, la Fundació Internacional de Dones en els Mitjans. Aquesta Xarxa Europea es va sumar a la primera assemblea de GAMAG que es va fer el desembre passat a Ginebra, amb presència al Comitè Executiu de l’Aliança Global, i voluntat de treballar a quatre nivells – servei públic, periodistes, associacions, ONG’s, sindicats i investigadores – per liderar projectes europeus.

 

Vi-encuentro-periodistas-2016-548x314

VI Trobada de periodistes 2016

 

La reunió de GAMAG-EUROPA va ser inaugurada per Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona, i Marcela Topor, periodista romanesa que treballa en la publicació “Catalonia Today”, en el seu primer acte públic. Topor compateix professió amb el seu marit, el 130 president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Les paraules unitat i diàleg van ser les més repetides en les catorze taules de debat i més de seixanta representacions que es van fer durant els quatre dies de treball de les periodistes. Per ampliar la base d’aquestes tres xarxes van iniciar una coordinació entre totes prenent als mitjans com a branca principal per treballar per la igualtat de gènere als mitjans contra el patriarcal global. La coordinadora de GAMAG-EUROPA amb GAMAG es la periodista sueca Jenny Röngrenn de Feministik Perspective.

La periodista i investigadora noruega, Jeanette Mauricio va denunciar que per a les dones estrangeres no és molt senzill perquè han d’afrontar a molts prejudicis i estereotips. La periodista britànica d’origen iranià, Sepi Roshan, d’Astute Radio va afirmar que “una millor educació i formació dels consumidors sobre els continguts dels mitjans ajudaria a integrar la perspectiva de gènere en la comunicació”. Hi van intervenir periodistes com Sissy Vovou (Grècia), Jenny Röngrenn (Suècia), Greta Gober (Noruega), Carla Cerquira Portugal, Carme Figueras, consellera del CAC, Svetlana Svistunova (Rússia) Norma Pitmann (Itàlia), Ingrid Van derhoeven (Bèlgica) i Isabel Mastrodomènico ( (Estata Espanyol).

A la reunió GAMAG EUROPA vam discutir també sobre la situació laboral i professional de les dones periodistes a Europa de la mà de quatre dones sindicalistes: la Dolors Llobet, Secretaria de Comunicació de CC.OO Catalunya, Eva Gajardo, Secretària d’Igualtat i Formació Professional d’UGT Catalunya- en el primer acte després de ser escollida-, Lola Fernández, Secretària General del Sindicat de Periodistes d’Andalusia i Svetlana Svistunova, del Sindicat de Periodistes de Rússia.

La taula va començar amb la presentació de diverses dades que mostren que encara hi ha desigualtats salarials entre dones i homes periodistes, sobretot per la segregació vertical que es dóna pel fet de trobar més dones en categories més baixes, com en la de redactores, i com a col•laboradores o com a free-lance, amb pitjors condicions laborals, també es va coincidir en ressaltar que tot i que la professió està feminitzada en l’actualitat, les periodistes en llocs de decisió dels mitjans encara som minoria.

 

Cloenda Urtasun 2

Moment de la cloenda

 

També es va parlar de la necessitat de regular la professió, i de què les dones participem en els sindicats i a les negociacions col•lectives per tal d’aconseguir la igualtat d’oportunitats reals de dones i homes al periodisme.

Per la seva banda, Svetlana Svistunova va parlar de la difícil situació de moltes periodistes a Rússia, on pateixen la pressió del govern i sovint són perseguides per denunciar casos de violència contra les dones al seu país, tot mostrant diversos casos reals. Tot i això, el Sindicat de Periodistes Rus compta amb milers d’afiliats, sent dones el 60% d’afiliació, així com la majoria dels professionals que exerceixen el periodisme al país.

La responsable de Comunicació de la Representació de la Comissió Europea, a Catalunya i Balears, Laura Rahola va fer una exposició molt detallada de quines eren les polítiques d’igualtat de la Unió Europea.

Les investigadores Isabel Muntané, codirectora del màster de Gènere i Comunicació de la UAB i Maria Serrano, professora d’aquest curs, van presentar el treball “8 de març: on són les dones refugiades en la comunicació de la UE?”. Amb una anàlisi de tot el material comunicatiu de les institucions europees del Dia Internacional de la Dona demostraven que ni la Comissió, ni el Consell va publicar cap nota respecte a la Diada, ni cap nota respecte a les demandants d’asil a Europa. Només el Parlament va ser més sensible al tema, però sense donar veu a les dones, obrint una web amb casos que reflectien la violència que pateixen les refugiades que sovint són abusades, explotades i pateixen assetjament sexual. En canvi l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) i el comissari pels Drets Humans del Consell d’Europa si que s’hi van referir.

Finalment va cloure les Jornades l’eurodiputat del Grup Verd/ALE, Ernest Urtasun, membre de la Comissió de Drets de les Dones i Llibertat de Gènere que va concloure que “Si no s’assumeixen que quotes d’igualtat a Europa és per falta de voluntat política dels Estats”.

Va col•laborar en l’organització d’aquesta Jornada la Representació de la Comissió Europea a Catalunya i Balears.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Un terç de dones explotades sexualment són immigrants sense papers

La Defensora del Poble assegura que es necessiten “equips multidisciplinaris” per garantir la protecció de...

L’última reina de Catalunya en companyia de les dones del 1714

OPINIÓ S’apropa l’11 de setembre de l’any de la pandèmia i tenim difícil saber...

hasta-que-la-justicia-llegue

Oaxaca. Mèxic: Suspenen una altra vegada l’ audiència per feminicidi de la fotoperiodista i la candidata / La Independent / Noticies Gènere

Per Sara Lovera Novament ha estat suspesa l’audiència intermèdia en el procés judicial pel triple...