Wednesday 19 June 2024

Wednesday 19 June 2024

Compartir

Frenat el 40% de quota de dones directives a les empreses europees

Dones demanant la igualtat davant l’edifici de la Comissió

Ple Parlament Europeu, Estrasburg: La divisió dins la Comissió Europea frena el projecte d’imposar el 40% de quota de dones directives a les empreses europees.

Motius de fons i de forma han impedit que prosperés la iniciativa de la vicepresidenta i comissària europea de Justícia, Viviane Reding.

 

 VR_DB_UE

Durao Barroso, president de la Comissió, Joaquim Almunia vicepresident i responsable de la Competència  i Viviane Reding

La proposta comunitària que pretenia imposar quotes de gènere en els consells d’administració de les empreses europees s’ha postposat en la reunió que la Comissió Europea celebra una vegada al mes a Estrasburg coïncidint amb la sessió plenària del Parlament Europeu. Hi havia divisió d’opinions al Col·legi de Comissaris i Comissàries ja que a qui estava en contra de les quotes s’hi van sumar una advertencia dels serveis jurídics en el sentit que la lesgislació europea no podría aceptar una imposició de quotes tan forta. Aquests han estat motius suficients perquè la proposta de Viviane Reding que de cada deu cadires dels consells d’administració quatre siguin per dones s’hagi retirat per poder tornar a ser presentat amb un projecte modificat a la baixa.

Reding treballava en la idea del 40% de quota femenina en els òrgans directius, per a l’any 2020 després que les institucions europees haguessin convidat a les empreses a autoregular-se i, fins ara, i la presència de dones només hagi arribat al 13’7%.

La mateixa vicepresidenta va reconèixer als periodistes que no hi havia hagut acord. Però, va afirmar contundent, “no hi renunciaré “. “No estic decepcionada, va continuar, les dones han esperat per una cosa així més de cent anys, així que no ve d’unes setmanes”. Reding que utilitza sovint les xarxes socials per comunicar-se va enviar un missatge amb els noms dels membres del Col·legi que es van posicionar a favor i en contra. Curiosament el bàndol de les mes reacies van ser les dones Comissàries. Només una, la titular grega de pesca, Maria Damanaki es va posicionar a favor. Mentre que l’alta representant per a la política exterior i de seguretat comuna, Catherine Ashton, la comissària d’interior, Cecilia Malmstrom, la de l’Agenda Digital, Neelie Kroes i la de l’Acció pel Clima, Connie
Hedegaard hi van votar en contra.

 

VR_UE

Viviane Reding i Antonio Tajani, asseguts

A favor van estar-hi el president de la Comissió, el vicepresident Almunia, el titular d’economia, Olli Rehn, i el d’industria, Antonio Tajani. Aquest darrer va dir “les quotes són només un instrument per arribar a un objectiu”.

La inicitiva de Reding té l’oposició explícita Del Regne Unit, Holanda, Bulgària, Letònia, Estònia, Lituània, la República Txeca, Hungria i Malta.

Ja fa dos anys que Reding va plantejar l’autoregulació a les empreses però els homes no han volgut cedir el seu paper majoritari i dominant en els consells d’administració de les empreses. Les diputades epanyoles Esther Herranz, del Partit Popular i Iratxe García, Del Partit Socialista Obrer Español han tingut reaccions divergents. Mentre la primera va afirmar que “no s’ha d’obligar a les empreses a contractar a algú per ser home o dona”, la segona va trobar el desacord “decepcionant i un símbol que la Comissió és liberal i de dretes”.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Novel·la inclassificable: Cos/Los errantes, d’Olga Tokarczuk

Per Coloma Jofre Bonet. Centre de Documentació CLD Novel·la inclassificable: Cos/Los errantes, d’Olga Tokarczuk (contribució...

Surt la Revista Interamericana d’Estudis Feministes

La Xarxa Interamericana de Formació en Dones, Gèneres i Desenvolupament amb Equitat (RIF GED) del...

En memòria de Leila Janah, brillant empresària social

Entre les personalitats conegudes o anònimes que s’ha emportat aquest annus horribilis 2020, volem...