Friday 08 November 2024

Friday 08 November 2024

Share

Finalitza la campanya “Mou-te en acció”

 

{youtube width=”200″ height=”160″}ki4mcTnjdts{/youtube}

 

Desprès de tres anys arriba a la seva fi la campanya “Mou-te per la Igualtat”. Ajuda en Acció té previstes dues activitats per la seva finalització: Una presentació del III Informe de Periodistes al Col·legi de Periodistes de Catalunya i el lliurament dels resultats del Taller de Joves al Parlament de Catalunya, amb la presència de la seva Presidenta, Núria de Gispert. Aquesta extensa campanya ha aconseguit que treballesin plegats -sota la coordinació d’Ajuda en Acció- professionals dels mitjans de comunicació, institucions polítiques i joves.

 

En la  recta final, La Independent ha parlat amb la Montse Cardona, responsable de Comunicació d’Ajuda en Acció a Catalunya i Illes Balears. 
              

 

Em podries resumir els principals objectius de la campanya ?

La campanya està enfocada a la sensibilització i a la incidència política en el nord, amb l’objectiu de fer visible la situació de les dones del sud i la seva lluita per millorar les seves condicions de vida i fer valdre els seus drets. L’objectiu central és promoure l’exercici d’una ciutadania no sexista amb capacitat per fomentar el compliment dels acords de la plataforma de Beijing i els ODM en les politiques del govern català en matèria de cooperació al desenvolupament.

Per aconseguir això hem intentat implicar a una part de la societat catalana i s’ha treballat al llarg d’aquest tres anys amb tres col·lectius: els poders polítics, els joves i els i les professionals del mitjans de comunicació i futurs professionals. 

Quines són les principals accions que ha desenvolupat la vostra organització fins ara?

La campanya Mou-te ens ha donat l’oportunitat de realitzar accions molt concretes amb els tres actors implicats en la campanya, hem pogut analitzar com està la situació de les dones en el context català i en el context més global a través de l’estudi de diferents informes sobre la cooperació catalana al desenvolupament, en concret la promoguda per l’Agencia Catalana de Cooperació al Desenvolupament, i com aquesta cooperació incorpora la perspectiva de gènere en les seves polítiques i estràtegies. I la situació de les dones en el context polític i en la seva representació i presència en els mitjans de comunicació.

S’ha treballat amb jovent de les diferents comarques de Catalunya a través de l’elaboració de materials, com ara un cine-forum sobre el reportatge Kindlimuka que tracta la relació existent entre dones, pobresa i VIH-Sida, un còmic elaborat per la escriptora Gemma Liennas treballant temes com l’accés de les dones a l’educació, la violència masclista i la mutilació genital femenina, i el treball en profunditat d’un fulletó sobre l’incidència amb als mitjans de comunicació i amb els i les politics/ques. Considerem que la feina feta amb el jovent és molt necessària ja que són el futur de la nostra societat i amb la seva visió del món podran desenvolupar un món més just i més igualitari. Fent incidència i sensibilització amb els mitjans de comunicació perquè des de la seva posició contribueixin a presentar una imatge de les dones i els homes basada en la no discriminació.

Pel que fa als mitjans de comunicació, hem aconseguit establir aliances amb diferents professionals dels mitjans, per tenir una major sensibilització envers les desigualtats de gènere que es donen al món. En aquest sentit, hem viatjat, juntament amb aquests mitjans, a diferents països del  Sud, on Ajuda en Acció impulsa projectes que promouen l’apoderament de les dones.

Pel que fa als i a les representants polítics i polítiques, ens hem reunit amb pràcticament tots els grups parlamentaris catalans, en un primer moment, per a presentar-los la Campanya; més endavant i amb l’horitzó de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, per a incidir en els seus programes electorals, amb les recomanacions que hem fet des de la campanya en matèria de gènere.

El passat mes de febrer de 2010, varem dur a terme una compareixença davant de la Comissió de Cooperació del Parlament de Catalunya, per a presentar formalment de campanya i també exposar les nostres recomanacions per a la revisió de la Plataforma de Beijing que es va dur a terme durant el mes de març de 2010 a Nova York. 

Pel que fa a les dues accions finals que realitzareu ben aviat: la Presentació d’ aquest Tercer Informe -que proposa un estudi sobre dues noticies del “sud” que es consideren rellevants des de l’anàlisi de la representació de les relacions de gènere- i el Taller de Joves, on aquestes i aquests han hagut d’ interactuar amb una representació de professionals de la comunicació que han estat seguint la campanya al llarg dels tres anys, i també amb els i les politiques. Ens en podeu avançar alguna dada més?

 Si… els propers dies es presentarà el darrer informe dirigit als mitjans de comunicació “Representació de les relacions de gènere en les noticies sobre el Sud: estudi de casos en mitjans de comunicació catalans” aquest és el darrer d’una sèrie de tres que ha elaborat la campanya i culmina l’estudi i l’anàlisi de la representació mediàtica de les relacions de gènere en el context català i la representació que des de els mitjans de comunicació del Nord es fa de les noticies del Sud.  Tenim previst fer una activitat per la presentació d’aquest informe el Col·legi de Periodistes de Catalunya el proper 5 de maig. Ens acompanyaran el director de comunicació d’Ajuda en Acció a la Índia Pavinder Sighn i la periodista boliviana Rene Duchen, tots dos participaran en l’acte de cloenda de la campanya juntament amb la diputada nacional del parlament de Bolívia, Marcela Revollo.

Com a cloenda de la campanya, el proper 11 de maig estem preparant un taller amb un grup de representants del jovent i un grup de professionals dels mitjans de comunicació, que hagin estat implicats i implicades en la campanya durant aquests tres anys, perquè acudeixin al Parlament de Catalunya i facin un exercici de reflexió i demandes, un exercici d’incidència amb els i les nostres representants polítics i li entreguin les conclusions finals a la Presidenta del Parlament de Catalunya.

Amb tot això volem d’una banda apropar la societat civil, i en aquest cas, a joves de Catalunya, a les institucions que ens governen i representen. D’altra banda, volem que tant la joventut com els professionals dels mitjans de comunicació es sentin corresponsables de les decisions que ens afecten com a ciutadans i ciutadanes d’un mon globalitzat, i que siguin conscient de la seva capacitat d’incidència.

 

{youtube}wY3BHlANGAg{/youtube}

 

Una de les eines més visbles que heu emprat relacionat amb la campanya ha estat un video de sensibilització i difusió que ja ha estat emés per TVC, la Xarxa de TV locals, Tv LLeida, TV Balears, etc  i per internet. En aquest video heu recollit l’opinió de la gent que treballa a les ONG i l’opinió de periodistes. Quina valoració en feu? Ha resultat una eína útil?

“Desenfocament de gènere” és un reportatge que ha realitzat la productora Fundació Quepo, es va presentar formalment a les televisions el passat 8 de març en el Dia Internacional de les Dones. Aquest documental neix arrel de l’experiència obtinguda amb la campanya Mou-te i té l’ objectiu de fer visible la importància que tenen els mitjans de comunicació i els seus professionals en la lluita contra les desigualtats de gènere, no només al nostre entorn més immediat, sinó també en aquells països on la pobresa afecta en major mesura les dones, ja que el treball col·lectiu contra les desigualtats entre homes i dones desemboca en la lluita contra una de les principals causes estructurals de la pobresa: la desigualtat de gènere.

La nostra valoració és molt positiva. Ha obtingut molta repercussió als mitjans catalans i balears, amb especial incidència en mitjans online. És un reportatge que tot i incidir en temes molt específics, com son la representació de les dones als mitjans, i la imatge del sud i de la dona del sud en programes de notícies i premsa, es molt entenedor per a tots els públics, no només per als i les professionals dels mitjans o del món de la cooperació. L’estem utitlitzant com a recurs didàctic per a treballar amb el jovent implicat en la campanya, i recentment ha estat projectat a la Marató de Curtmetratges de la 1ª Diada Solidària de la Universitat de Girona.

Just esteu tancant aquesta campanya però ja n’ha nascut una de nova  “Dones i homes es mouen per la igualtat”. Ens en pots explicar els principals objectius?

Estem en els últims mesos de la campanya “Mou-te per la igualat. És de justícia” però  aquesta tindrà la seva continuïtat amb la campanya anomenada “Dones i Homes es mouen per la igualat”. El que pretenem és treballar per la coherència de las diverses politiques publiques catalanes en matèria de cooperació i, alhora, introduir la temàtica de gènere i economia. L’economia perquè ens sembla fonamental la independència econòmica de les dones per aconseguir la seva llibertat. Enfocarem la campanya cap els representants polítics i els mitjans de comunicació.

 

 

 

{youtube}tXabC591G0k{/youtube}

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Sara Cuentas Youtube

Cooperació Catalana impulsa llibre sobre seqüeles d’esterilització forçada

La periodista de La Independent, Sara Cuentas A Lima, Perú, va tenir lloc aquest dijous...

La presidenta de l’Argentina va signar decret que prohibeix la publicació d’anuncis de serveis sexuals

La presidenta de l’Argentina, Cristina Fernández, va anunciar un decret que prohibeix l’oferta de...

Deu dones periodistes participen en l’edició 2019 del SAP

El Servei d’Assessorament Periodístic (SAP) per a entitats de Pau, Desenvolupament i Drets Humans, coordinat...