Aquests propers dies, 21,22 i 23 d’octubre la ciutat de Fes acull a la Facultat de Medecina i Farmacia de la Université Sidi Mohamed Ben Abdellah , la que ja serà la IV Trobada Internacional d’aquesta Xarxa a la qual pertany i de fet n’ha estat una de les organitzacions fundadores, l’associació editora de La Independent, la XIDPIC.CAT-XIPVG ( Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores-Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere).
De Catalunya hi assistirà una delegació d’11 periodistes.
La Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere va ser constituïda l’any 2005 a Morelia, Michoacán, Mèxic, com un espai on conflueixen periodistes en forma individual o col·lectiva, de diferents continents, amb el propòsit de promoure un periodisme amb perspectiva de gènere. En aquest espai homes i dones periodistes i comunicadores treballen per la visibilització de la problemàtica de la condició social de les dones a través de l’exercici del periodisme sense estereotips ni mites sexistes.
L’organització d’aquesta Trobada Internacional a Fes, Marroc, ha estat a càrrec de la Xarxa Marroquí de Periodistes amb Visió de Gènere i al seu capdavant la periodista de ràdio Saida Boudaguia, la qual afirma “Hem volgut fer aquesta Trobada Internacional al Marroc per diverses raons, entre elles per involucrar a l’Àfrica, donar suport a la xarxa de dones periodistes amb visió de gènere al Marroc, i per contribuir en la defensa dels drets humans de les dones al meu país”.
Destaquen en el Programa les intervencions de: Montserrat Minobis de Catalunya, que parlarà sobre el procés i els principals objectius de la Xarxa Mediterrània d’Informació i Comunicació amb Visió de Génere, que acull a periodistes d’ambdues ribes de la Mediterrània; Azza Karam, coordinadora de l’Observatori Àrab de Comunicació y Gènere a Palestina; Huda Mohamed, d’Aràbia Saudí, que participa en la taula sobre la Primavera Àrab; Nafisa El Hur, d’Argelia; i diverses periodistes del marroc.
D’Amèrica Llatina, Lucia Lagunes, de la xarxa de Mèxic i directora executiva de l’agencia de notícies CIMAC, Fabiola Calvo, de la Xarxa de Colombia, i periodistes de la Red PAR d’Argentina.
El periodisme en els països en conflicte i la defensa dels Drets de les dones ténen un paper molt rellevant en aquesta Trobada Internacional.
També durant els dos primers dies es presentaran diveres produccions exitoses de comunicació amb visió de gènere, entre elles les catalanes: ‘Gènere i mitjans de comunicació. Eines per visibilitzar les aportaciones de les dones’ (materials didàctics que presentarà Cristina Baulies de l’ICD); La Independent, una agència de notícies amb Visió de Gènere nascuda a redós de la XIPVG (per la periodista Tona Gusi); i la campanya en l’apartat de mitjans de comunicació “Mou-te per la igualtat. És de justícia” d’Ajuda en Acció (que exposarà la seva responsable de comunicació, Montserrat Cardona).
Una altra aportació catalana serà una ponència de la jurista Salwa Al Gharbi, d’UNESCO-CAT, i presidenta de l’Associació de Dones Amazigs a Catalunya sobre migració i comunicació.