Saturday 13 July 2024

Saturday 13 July 2024

Compartir

Feminisme i República: Govern en paritat

 

                          

 

A poques hores que el MH President de la Generalitat Joaquim Torra i Pla formi el Govern, des del feminisme independentista i social se li exigeix el compliment de la paritat en tots els càrrecs.

La Llei del Parlament de Catalunya 17/2015 d’Igualtat efectiva de Dones i Homes, article 19, exigeix la “presencia paritària de dones i homes en el repartiment del poder polític”.

“Prometo complir lleialment les obligacions del càrrec de president de la Generalitat amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya, representat pel Parlament”, amb aquestes paraules avui 17 de maig ha pres possessió com a 131è president de la Generalitat, el M.H. Joaquim Torra i Pla.

 

 

MH P Quim Torra

 M.H. Joaquim Torra i Pla, president del Parlament de Catalunya

 

I entre aquestes obligacions, des del moviment feminista i associacions de dones, en general, i especialment des de Feministes x La Independència, Dones per la República ( anteriorment Dones pel Sí ) i l’ ANC Dones se li reclama democràcia paritària per a una República Catalana de totes i tots, tal i com ho han explicat a La Independent.

La democràcia paritària en el Govern de la Generalitat ha de ser en nombre de Conselleres, Secretàries Generals i Directores Generals, afirmen i afegeixen: “S’ha d’estar a l’alçada si de veritat es vol una República Feminista”.

La Llei del Parlament de Catalunya 17/2015 d’Igualtat efectiva de Dones i Homes, article 19, exigeix la “presencia paritària de dones i homes en el repartiment del poder polític”.

“No hi ha excusa per no tenir un govern de dones capaces”, afirma l’ escriptora i tertuliana Bel Olid i encara diu més, irònicament: “Us imagineu que tots els diputats de tots els partits que han posat el feminisme al programa avisin que dimitiran en el cas que la composició del govern no sigui paritària?”. I ho rebla en un tercer tweet: ” allò de la República Feminista, com ho tenim? O és que la culpa que no hi hagi paritat al nostre govern també és del 155, del govern espanyol i de Llarena?”.

Certament, surt en tots els programes i quasi tots els partits a la sessió d’investidura del MH Joaquim Torra van parlar de feminisme, i ho feren implícitament cara a formar govern i cara a la seva acció política tant l’ aleshores presidenciable i ara ja President de Catalunya, com els portaveus de Junts per Catalunya i d’ERC, Eduard Pujol i Sergi Sabrià respectivament.

Pel que fa a la restitució del Govern legitim, deia el MH President Torra que un dels seus compromisos ” és la restitució de tots els cessats per l’aplicació del 155 que ho vulguin”, així ho manifestava a Catalunya Radio fa un parell de dies abans de marxar a Berlín a trobar-se amb el MH President Puigdemont. I afirmà que el primer que farà es oferir als consellers cessats i a les conselleres cessades tornar a ser-ho i fer-ne el nomenament encara que estiguin a la presó o a l’exili.

Però sembla que en aquesta restitució no hi quedarà cap consellera: Clara Ponsatí, Meritxell Serret, Meritxell Borrás i Dolors Bassa. Ben segur que elles hi han renunciat, però no sabem amb quina força se’ls hi ha pogut demanar la seva continuïtat. Per tant, hores d’ara hi ha pocs indicis de paritat real.

 

 

cap a loblit

 

 

 

 

Per les xarxes circula l’ exigència de govern paritari, sense oblidar els càrrecs que van darrera a cada conselleria, que també han de ser paritaris. Així ho subscriu la plataforma 50a 50 Lideratge Compartit que ha fet arribar un escrit* al President Torra en aquest sentit, i que ha endegat una campanya per tweeter @lideratge_50a50 demanant adhesions a  50a50  :

 

“M.H. @QuimTorraiPla, l’instem a fer complir la Llei d’ Igualtat 1772015 a l’art.9, estableix la “presència paritària de dones i homes en el repartiment del poder polític” “

 

La llei 17/ 2015, en l’article 1 definicions, avisa que s’ha de tendir al 50% – 50% i donava un període transitori, període més que suficient si es compten els tres darrers governs independentistes. Hi ha hagut prou temps d’ “adaptació” per fer efectiva la igualtat i el període transitori, que de fet dóna la llei. Estant ja superat aquest “temps de gràcia” no fer ectiva la paritat serà un símptoma de resistència a la igualtat per part dels polítics.

En general des del moviment feminista es creu fermament que la paritat formal és el mínim, perquè actualment i després de tot el procés viscut i reclamat per la ciutadania la perspectiva de gènere, la perspectiva feminista, la perspectiva de les dones ha de ser transversal en tota l’acció de govern, l’ha d’impregnar tota, tal i com de fet també diu la llei.

Amb la mateixa fermesa es reclama que el nou govern visibilitzi bé l’ antiracisme i la diversitat LGTBI. En definitiva es demana un govern que correspongui a un país inclusiu, i on no hi tinguin cabuda persones que han fet manifestacions masclistes o sexistes mentre ocupaven càrrecs públics. Una altra reivindicació inajornable i consensuada és la de donar major importància i dotació a l’Institut Català de les Dones (ICD).

 

 

*Escrit de la plataforma 50a50 al

MH President de la Generalitat de Catalunya, senyor Joaquim Torra

 

En primer lloc, permeti’ns felicitar-lo, ens esperem grans reptes en els propers mesos.

Construir una proposta de govern és la primera acció que determina el tarannà d’un líder polític. Serà la seva primera carta de presentació davant la ciutadania i el món.

Pensem que un govern hauria de reflectir la societat del país que som, un poble d’homes i dones que hi vivim, hi treballem, hi contribuïm igualment en la construcció d’un model de societat avançada, pròspera, soildària i amb oportunitats per a tothom. Una Catalunya que no vol deixar ningú enrrere, ni desentendre’s de les desigualtats ni de les violències de gènere a les que fan referència tots els indicadors socials. Un país que reconeix, visualitza i inclou el talent femení a totes les estructures de representació institucional.

Esperem i desitgem que compti amb la meitat de la població que som les dones i que representem la participació econòmica (activa – productiva i no retribuïda) més important i més gran de la societat.

A les seves mans està com a 131è president de la Generalitat que es compleixi la Llei d’Igualtat catalana 17/2015 que exigeix paritat en tots els llocs de govern i de decisió. les dones d’aquest país ja no podem permetre un govern que no compleixi aquesta llei, seria contradir el que ha aprovat el parlament de Catalunya que és l’expressió del poble. No podem començar a caminar en fals. Molt honorable president.

Per aixó l’ instem a construir un govern paritari, així com es compleixi la paritat en tots els altres càrrecs. No és només el govern, són les conselleries i tots els llocs de decisió.

La radicalitat democràtica per a nosaltres és justament això, el gest lleial a la Llei d’Igualtat 17/2015, un exercici d’exempleritat política que entenem imprescindible i que situarà l’administració del govern català, en l’avantguarda dels governs europeus.

Nosaltres creiem que avui com un país avançat que som en drets i deures, cal complir l’objectiu cinqué de l’Agenda 2030 de les NNUU, aquell que posa com eix vertebrador la igualtat, perquè la resta d’objectius s’assoleixin.

Signen: Anna Mercadé, Ma. Eugènia Gay, Mar Serna i 61 noms més.

 

 

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Estat espanyol: Desiguals per llei / La Independent / Notícies gènere

Article publicat a lamarea.com Aquesta és la tesi que manté Maria Pazos en el...

Entrevista a Mahsa Dinaní, iraniana opositora al règim

Després de 43 anys de dictadura religiosa volem viure lliurement. La frase “Dona, vida i...

És clau la rapidesa de resposta a la trata

Una publicació recent de la Comissió Europea recordava que a principis de 2022 una quarta...