Tuesday 16 April 2024

Tuesday 16 April 2024

Compartir

Feminisme de l’alegria al Poble Nou de Barcelona

 

La festa Dones & Co va durar tot el diumenge 9 de març a l’Ovella Negra, mega-taverna i amplíssim local de gran tradició al barri del Poble Nou de Barcelona.

En aquesta primera festa hi va haver de tot: xerrades, debats, recitals de música i poesia, concerts, balls, sessions de ioga, massatges, desfilades de moda, teatre per a la mainada, gastronomia i presentacions de diversos temes de feminisme, salut i criança dels fills/es.

Les organitzadores de l’esdeveniment van ser Daniela Fabiano i Rosa Zaragoza, una, comunicadora organitzadora d’esdeveniments, i l’altra, artista i cantant de reconeguda trajectòria. Fabiano nascuda al Brasil, de família espanyola i italiana, mare de 2 fills, llicenciada en comunicació, va ser co-fundadora de Beautiful Day  (un esdeveniment que realitza per aconseguir fons per a l’Associació Espanyola contra el Càncer), i allí va conèixer a Rosa Zaragoza, l’altra, també pilar i ànima d’aquesta trobada lúdica, que en la seva primera edició ha estat visitada per unes 650 persones. “Rosa i jo varem tenirn la idea de la festa, i com mantenim una relació d’amistat i laboral ens vam posar a dissenyarla”. I elogia a Zaragoza dient: “Gràcies al seu entusiasme i treball hem pogut oferir de tot. Durant 2 mesos i mig, Rosa i jo, hem viscut Dones & Co, hem menjar, dormit, treballat, estimat i respirat amb aquest esdeveniment. Ens hi hem dedicat en cos i ànima, i per això cada somriure, cada correu de felicitació, ens inspira i dóna força per a una propera edició molt millor”.

Activitats per a tots els gustos

 

alt

 

Ambdues anaven d’una banda a una altra atentes a que la logística funcionés, i la veritat és que va funcionar bé. En tots els espais, tot i que amb una mica de retard, hi havia les activitats previstes (unes quatre alhora) i a la gent se la veia molt participativa tant en els “petit comitè ” com en les activitats del centre de la sala i en la visita als nombrosos estands de roba, perfums, menjars, moda, massatges, etc, que hi havia al recinte.

Fabiano, a estones amb el seu nadó en braços, anava d’un costat a l’altre saludant mares i pares joves envoltats de canalla. Ella s’ha ocupat que no faltés ningú del món de la maternitat i de la paternitat responsable, així com d’alternatives ecològiques, de salut  i de sanació. La diversitat de públic -variat i colorista-, sobretot eren dones de totes les edats i tendències i molts nadons, amb una pinta d’allò més feliç. “La veritat que estic bastant contenta amb els resultats. La jornada ha estat molt llarga i intensa, i la participació més activa del que pensàvem”  -ens explica Fabiano-.  “Hi hem posat  molt d’amor i il·lusió i estem sastisfetes de comprovar que totes les persones assistents  semblaven gaudir de les activitats que havíem creat amb tant d’afecte. Només per això ja ha estat un èxit”.

 

alt

Per a aquesta primera edició han comptat amb el suport de la Regidoria de la Dona i Drets Civils de l’ Ajuntament de Barcelona, tant en la publicitat, com en la divulgació de l’esdeveniment al web, i per la difussió entre les associacions de dones de Catalunya.

la dansa i el ioga han tingut una gran presència en aquest esdeveniment. I tambè la música, gràcies a la feina de la cantant catalana, Rosa Zaragoza, que es mou en aquests ambients des de fa molts anys. Zaragoza va començar la seva vida professional el 1986 i en els darrers anys s’ha dedicat més intensament a les dones, però sempre ha mostrat especial interès per la música espiritual i ha realitzat un gran treball de recuperació de les arrels i la cultura mediterrànies. Ha creat i dirigit festivals Internacionals de Músiques Místiques de Barcelona i València. Actualment es dedica a més de fer concerts a fer classes de cant i tallers per a dones. Té darrere moltes alumnes destacades que ja s’han professionalitzat. Elles, i altres cantants van actuar al seu costat o per separat. I han estat les protagonistes dels concerts que durant el diumenge a la tarda i de manera ininterrompuda es van oferir en l’ espai de la “Fundació Màgica” del soterrani. Zaragoza té un ampli repertori com a cantautora on expressa el sentir de les dones a través del seu cos, la seva ànima, la sexualitat, la maternitat, la mort… Està considerada la creadora de la banda sonora que expressa el sentir del moviment d’humanització del naixement i criança a tot el món. El seu CD “Néixer Renéixer” està avalat pel segell de la UNICEF.

Entre les activitats del Dones & CO, cal destacar la divertida desfilada de moda alternativa, en la  que es van mostrar models per a tot tipus de dones, en la que podia participar qualsevol dona que volguès. Van desfilar col·laboradores del Projecte Vaca, com Teresa Urroz o Itziar Castro,  amigues de les dissenyadores i assistents. I totes van mostrar models amb la millor imitació i “paròdia ” de les professionals. També hi va haver molt públic i participació als balls que van oferir ‘Kumbiambas’, grup de danses afrocaribenyes del Raval, o del grup de Danza Libre Malkosvsky, amb la  “Dansa de les bruixes”.

Sobre arquetips i verges negres

Van tenir gran acceptació els tallers de ioga que van impartir Lili Mehejoor i Araygua Nayawa, aquesta darrera va fer un taller ShaktiDance, del Ioga de la Dansa. Per la seva banda, Meritxell Masachs, va posar en marxa un taller de “Arquetips”, i organitzà un cercle en el qual s’escollien cartes de deesses, verges i santes, i cadascuna agafava  les seves i després les treballava amb el grup. Per Masachs ens assebentem que “verges negres com la de Montserrat, representaven a Maria Magdalena, la santa “pecadora” que es diu va ser esposa de Jesús, i és molt venerada a diferents llocs de Catalunya”. També va ser molt interessant el taller que va fer Glòria Bochaca, sobre “Dones que corren amb llops” sobre el prestigiòs llibre de Clarissa Pinkola.

Isabel Franc, escriptora i feminista amb diversos llibres publicats, i Anna Satchi, de InOut Ràdio van parlar sobre l’opció lèsbica i la seva història oculta. Per la seva part Carme Valls, escritora, metgessa endocrina i fundadora de MYS  (Dones i Salut ) es va  referir a la salut de les dones i va parlar sobre les proves radiològiques i sobretot sobre la controvèrsia sobre citologies i mamografies, així com sobre les tècniques de prevenció i la vacuna del papil·loma. En el mateix espai, posteriorment Andrea García- Santesmases va presentar el projecte Yes, We Fuck !, i va dinamitzar la xerrada sobre sexualitat en persones de diversitat funcional o alguna discapacitat. També a l’espai gran hi havia les companyes de la cooperativa Titania, que aviat cumplirà 28 anys, i ha estat pionera en la lluita per l’avortament lliure i gratuit, tema que també es va tractar en aquesta festa. Neus Prat Puigpelat va parlar  sobre l’avortament i  Carmen Boó sobre l’ética de la cura.

alt

 

Durant tot el dia el grup liderat per Clancarakol Companyia, va entretenir a la infància, amb animacions teatrals i titelles. Mentre en una de les sales es realitzaven activitats diverses sobre la maternitat, com la xerrada que va dur a terme Rosa Jové, sobre com conciliar les necessitats de les mares i els nadons, i sobre la criança. Silvia Albert també va desenvolupar un taller molt bonic de dansa col.lectiva amb pares, mares i els seus nadons.

L’espai del soterrani, va resultar un veritable “espai màgic” molt ben decorat amb les fotos a manera de “roba estesa” de les poetesses  històriques canàries, que van colocar les poetas de Canàries que van donar el priemr recital del matí. va ser especialment atractiu el taller d’Elisabeth Josephs-Serra, sobre el poder de les dones, dels homes i la sexualitat. Fins i tot a la tarda, va tenir lloc una sessió de defensa personal organitzada per l‘Associació Sakura-Onna, de víctimes d’abús sexual. Va ser molt divertida l’actuació de les companyes del Projecte Vaca amb Teresa e Isabel al capdavant, que van presentar “Descabelladas” amb un tros del taller “teatral” que realitzen els dimarts al Centre Cívic Urgell, que intenta unir a dones que han patit o pateixen càncer amb altres que no l’han patit.

alt

I la magía va continuar amb el Concert de Rosa Zaragoza, i companyia, amb unes cançons especialment emotives corejades pel públic i amb la presenta del disc Les nou Llunes, que ha fet junt a Tànit Navarro i Rosó Sala. Destaquem també les actuacions de Laura Aguirre i del Duo Amoria, de música tradicional. En diversos espais es va poder comptar amb l’acompanyament de la dansa  de Sofia Cricchio, amb la seva dansa del ventre amb “consciència”.

Dones & CO va ser una Festa molt completa en la qual es va poder demostrar que el feminisme és sobretot alegria, i vida, que també inclou i requereix de la participació dels homes. I que ara més que mai és una opció de vida de veritable canvi, per la qual no només cal lluitar, sinó que es pot aplicar ja.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

CONVOCATÒRIA I PREMI ADPC PERIODISME NO SEXISTA PER A ESTUDIANTS DE CIÈNCIES DE LA COMUNICACIÓ

L’ADPC convoca el I Premi de Periodisme no Sexista L’Associació de Dones Periodistes de Catalunya...

Catalunya: Dones lliures sense por i homes que rebutgen la violencia / La Independent / Notícies génere

“Les dones tenim dret a viure de forma lliure i sense por” i “Alt i...

Barcelona: Un oasi per a la llibertat / La Independent / Notícies gènere

L’Associació Candela organitza pel proper mes de juliol, a Barcelona, un espai de trobada i...