Monday 24 June 2024

Monday 24 June 2024

Compartir

Estat espanyol – Catalunya: Reconeixement a dones periodistas pioneres a Report.cat / La Independent / Notícies Gènere

El setmanari d’anàlisi de periodisme i comunicació Report.cat del Col·legi de Periodistes de Catalunya va publicar fa poc un impresindible reportatge titulat “Pioneres, periodistes”, en el qual es fa un reconeixement i visibilització a algunes de les dones periodistes que van obrir bretxa en la professió, periodistes com Carmen de Burgos, María Luz Morales, Josefina Carabias, Irene Polo i Joana Biarnés.

 

Josefina Carabias (1908-1980) se la considera com la primera “periodista tot terreny” a Espanya. @CPC

El reportatge, signat per diversos autors i autores, es va realitzar en el marc de la vaga feminista del passat 8 de març en el qual des del periodisme s’hi van sumar més de cinc mil dones periodistes de tot l’estat, signant a més a un manifest que denunciava el masclisme imperant en aquesta professió que, com altres, va néixer sent una activitat purament masculina i on les dones van tenir-hi molt difícil l’accés.

De cadascuna de les dones periodistes destacades en el reportatge es fa una breu ressenya de la seva activitat i del context en què la va realitzar. Carmen de Burgos (1867-1932) està considerada com la primera periodista professional espanyola, María Luz Morales (1898-1980) va ser la primera dona que va dirigir un diari a l’estat espanyol, mentre que a Josefina Carabias (1908-1980) se la considera com la primera “periodista tot terreny” a Espanya, també s’inclou a Irene Polo (1909 -1942) que amb una vida breu i intensa és un dels referents de la “edat d’or del periodisme català” i, finalment, Joana Biarnés (1935) que és la primera dona que va exercir professionalment el fotoperiodisme a Espanya.

Les dades aportades per Report.cat sobre cadascuna d’aquestes dones reflecteixen la seva empenta i el seu efecte en aconseguir una major participació de les dones en el periodisme espanyol.

 

 

Pioneras periodistes 1

Joana Biarnés (1935) que és la primera dona que va exercir professionalment el fotoperiodisme a Espanya. @CPC

 

Més informació:
Reporte.cat

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Cuidar per a Sostenir la Vida: recerca feminista descolonial sobre treball de la llar i les cures

Per Ana Martínez El 23 de febrer, es va presentar a Catalunya la recerca “Cuidar...

El CPC condemna l’assassinat de dues periodistes mexicanes

El Col·legi de Periodistes de Catalunya lamenta i condemna l’assassinat de les periodistes mexicanes Marcela...

NOTA DE PREMSA: nou programa de beques ELLA d’Intervida

El nou programa de beques ELLA d’Intervida té com a objectiu crear un fons de...