Consorcio Oaxaca. Text i fotos.
Soledad Jarquín judicialitza el cas de la seva filla María del Sol Cruz Jarquín a l’ONU, Ginebra.
La defensora Soledad Jarquín Édgar va anar a la seu de l’Oficina de l’Alta Comissionada per als Drets Humans i del Comitè per a l’Eliminació de la Discriminació contra les Dones (CEDAW, per les sigles en anglès) per presentar una denúncia formal contra l’Estat Mexicà per la impunitat al feminicidi de la seva filla Maria del Sol.
En un acte breu, fora del Palau Wilson, va manifestar que davant de la negació de la justícia i a quatre anys dels fets ocorreguts a Oaxaca, Mèxic, les autoritats mexicanes van perpetrar i van garantir la impunitat, “per violar repetidament el dret a l’accés a la justícia, per investigar de manera parcial i sense perspectiva de gènere, per brindar protecció a perpetradors intel·lectuals i materials del crim arter que va costar la vida de la meva filla i per negar la veritat històrica del que va passar el 2 de juny de 2018”.
La defensora i periodista que fa una gira de treball per visibilitzar els fets, va fer un recompte de l’actuació de les institucions de l’Estat d’Oaxaca i del govern mexicà, el primer encapçalat per Alejandro Murat i el segon per Andrés Manuel López Obrador, els quals per acció o omissió van contribuir a crear un estat d’impunitat i de no accés a la justícia.
“Busquem que l’ONU judicialitzi i sancioni els responsables del feminicidi de la meva filla i abonem amb això a aturar un flagell que lacera, fereix i tortura les famílies de les víctimes i la societat mexicana, la impunitat en què romanen milers de feminicidis a Mèxic”.
Emilie De Wolf del Consorci Oaxaca va puntualitzar que es presenta aquest cas davant de CEDAW en ser un cas emblemàtic de les diferents violències que pateixen les dones a Oaxaca, on es creua entre altres, violència política, investigacions revictimitzants i misògines, així com represàlies per exigir el accés a la justícia. També va emfatitzar que l’ONU, la màxima casa dels drets humans, té l’oportunitat d’assentar un precedent que permeti frenar el feminicidi i la seva permissibilitat a Mèxic.
També van presenciar l’acte representants d’organitzacions internacionals com l’Organització Mundial contra la Tortura i International Women’s Rights Action Watch Àsia Pacific (IWRAW Àsia Pacific).
Alhora, defensores de drets humans de la regió centreamericana que es van solidaritzar amb Soledad Jarquín i la seva exigència de justícia.
Lucía Inés Xiloj Cuin, destacada advocada de drets humans a Guatemala va assenyalar que al seu país hi viuen una situació similar i amb un alt grau d’impunitat, va emfatitzar que únicament el 20% de feminicidis arriben davant del sistema de justícia.
Alhora, Dilma Consuelo Soto indígena tolupà, defensora del territori, va expressar que se solidaritza amb l’exigència de justícia de Soledad atès que al seu país, Hondures també enfronta una greu situació d’impunitat i que no es cansarà de demanar justícia.
Mara Bocaletti, Directora de la Plataforma Internacional contra la Impunitat va expressar el seu total rebuig a les demandes de Soledad Jarquín i el seu total repudi a la impunitat que impera a la regió mesoamericana en casos de feminicidi.
En acabar l’acte, Soledad Jarquín Edgar acompanyada d’Emilie De Wolf de Consorci Oaxaca es van dirigir a l’entrada del Palau Wilson per a formalitzar l’entrega de la denúncia.
Abans aquest dia, Soledad Jarquín Edgar va participar al Debat Interactiu amb el Relator d’Independència de Jutges i Advocats/Advocades de l’ONU i en el qual va expressar que el femincidi de la seva filla roman impune “a causa de la corrupció, encobriment, fabricació de proves i col·lusió de la Fiscalia i el govern local. Les denúncies que he fet davant les instàncies judicials s’han traduït en atacs en contra meu i de l’organització que em representa, Consorcio Oaxaca”.