OPINIÓ
La ministra d’Igualtat considera que la manifestació del 8 de març va ser menys concorreguda que anys anteriors a causa de l’Covid-19.
Potser moltes dones van considerar que assistir a una congregació multitudinària era un risc evitable i cal lloar aquesta disposició cautelosa, considerant el que va venir després. És possible, tia, com diria amb la seva desimboltura habitual Irene Montero, a qui disculparem aquest to informal i una mica choni causa de la seva joventut i al seu desig de mostrar-se propera, a més de ser declaracions off the record.
No obstant això, jo no estic del tot d’acord amb aquesta apreciació, i a més a més em sembla que la menor concurrència als actes del Dia Internacional de les Dones es va deure fonamentalment al clima de divisió que s’està observant en el feminisme en els últims temps, i el baròmetre podrien ser els missatges que circulen per les xarxes socials.
D’acord que no tothom està present a Twitter o Facebook, però les disputes i discrepàncies que es manifesten en les xarxes socials d’alguna manera acaben arribant al cos social íntegrament. I la veritat és que les postures són tan irreconciliables que no m’estranya que actuïn com un factor dissuasori per deixar de participar en un esdeveniment que percebem confús.
Al meu parer el major perill que aguaita al feminisme és la confusió. La primera qüestió que hauria de tenir clara el personal és d’allò què estem parlant quan parlem de feminisme. Perquè cada grup, sector, entitat, associació o individu està utilitzant el terme sense aclarir a què s’està referint ni el que entén per feminisme. Es reclamen feministes les animalistes, les ecologistes, les antiracistes, les capacitistes, les anticapitalistes, les anticolonialistes, les islamistes, les sobiranistes. Potser consideren que el feminisme és tot aquest batibull al mateix temps? Quina és la definició que fan tots aquests grups del feminisme? La veritat és que m’agradaria saber-ho.
També m’agradaria saber quina idea de feminisme sosté per exemple el reguitzell de lletres que conformen el col·lectiu LGTBIQ +. Quina és la perspectiva teòrica des de la qual actuen? Quins són els temes fonamentals que defensen? Hi són tots aquests subgrups que s’aixopluguen sota aquest paraigua d’acord? Quins són els seus punts en comú? Quines són les seves discrepàncies? Quina és segons aquests grups l’agenda que ha de defensar el moviment feminista?
També voldria tenir clara la idea de feminisme que fa seva l’actual Ministeri d’Igualtat, o la definició que sobre aquest moviment proposen els grups regulacionistes de la prostitució, o les que defensen els ventres de lloguer. De què estem parlant quan parlem de feminisme?
Crec que és urgent aclarir aquest tema perquè la multitud de definicions i tendències que estan proliferant pot tenir un efecte demolidor en les pròximes manifestacions post-covid, si és que es poden reprendre en el futur. La confusió genera una actitud de desafecció, d’aversió o d’animositat. Per sortir al carrer a manifestar-se la gent ha de saber per què, tia.