Monday 15 July 2024

Monday 15 July 2024

Compartir

En moviments: dones de Barcelona, 40 anys i més …

 

 

 

El Comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona ha impulsat el projecte “En moviments: dones de Barcelona, 40 anys i més…1976-2016″.

El projecte, liderat per Cristina Borderías i documentat per Drac Màgic com a espai públic que recupera, reconeix i transmet memòria de les mobilitzacions de dones per millorar la vida als barris i a la ciutat.

El projecte es desenvoluparà entre novembre del 2016 i el juliol del 2017 en cada un dels districtes de la ciutat amb un programa consistent en una exposició, dues taules rodones, dues sessions de cinefòrum i l’edició d’un text a cura de Cristina Borderías.

En la sessió d’inauguració, desenvolupada el dilluns 28 d’aquest mes, hi van participar Cristina Borderías, Comissària del Projecte, Ada Colau, alcaldessa de Barcelona i Mireia Bofill activista feminista i integrant de Ca la Dona. Cadascuna, des del seu rol representatiu van reflexionar sobre el procés històric de les dones a la ciutat i com les seves aportacions per a l’enfortiment de les relacions socials més democràtiques i equitatives ha estat clau per recuperar l’espai públic a Barcelona.

“Les jornades de les dones de 1976 van canviar la vida i història de la ciutat cap a la consolidació democràtica. Les dones del 60 i 70 van tenir un paper actiu en el canvi de la ciutat. La seva aportació en els moviments socials té efectes positius en la construcció de la democràcia i les relacions socials més igualitàries i equitatives. Fa uns mesos el moviment feminista va celebrar el 40 aniversari i el Paranimf es va tornar a omplir. El present projecte té la finalitat de reconèixer i recuperar aquest valuosa aportació”, va expressar Cristina Borderías.

A més, Borderías ha assenyalat que “és fonamental recuperar la idea feminista que ” el que és personal és polític”, perquè és un principi que ha inspirat les polítiques públiques de la ciutat. I en aquest sentit el projecte pretén no ser una evocació nostàlgica del passat, sinó establir un procés de debat que contribueixi a situar el patrimoni ètic construït per les dones en la memòria pública de Barcelona”.

 

 

 

Cristina

 

“Gràcies a la participació activa de dones que des dels 60 van començar un camí de participació activa i protagònica en els barris i en els moviments socials és que avui puc seure aquí com a alcaldessa. I aquest paper que assumeixo avui, com hauria pogut assumir-lo una altra dona, és una gran responsabilitat, perquè ha de respondre a aquest camí recorregut i a la seva lluita per recuperar l’espai públic per a les dones”, va assenyalar Ada Colau emocionada.

Mireia Bofill va recordar amb molta emotivitat que “sense la participació de les dones a Barcelona, la ciutat no seria la que és actualment. Que ha estat un recorregut molt desafiant on ha calgut de superar la invisibilització, les polítiques patriarcals, però també ha estat un procés molt generós que ha permès no només compartir el camí vindicatiu sinó també consolidar relacions entre les dones”.

 

 

Mireia

 

 

Finalment, l’alcaldessa Ada Colau va assenyalar que “el moviment de dones a Barcelona ha estat fonamental per aconseguir l’espai de l’Alcaldia, comptar ara amb una Regidoria de Feminismes i LGTBI i, en definitiva, per avançar cap a una Barcelona més violeta”.

Com a tancament de la sessió Big Mama Montse va interpretar la peça musical “Pa i Roses”, una cançó d’allò més pertinent que expressa en una de les seves estrofes: “Les dones obren la via per a la humanitat. Mai serem esclaves, mai serem sotmeses. En cau una i deu s’aixequen. Volem pa i volem roses”.

 

 

 

P1010928

P1010937

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

paco abril

Els pares joves volen implicar-se en les cures?

OPINIÓ La paternitat és un punt d’inflexió per a molts homes. L’arribada del primer fill...

Pensar la memòria des de l’ESI

En un nou aniversari del 24 de març de 1976, data que commemora a Argentina...
merce-otero-perfil

Del Japó a Pedralbes amb bona lletra

OPINIÓ Em sembla que en una altra ocasió ja us vaig recomanar la visita al...