La Plataforma de Mujeres Artistas d’Espanya els ha presentat les propostes ‘Per una Constitució egípcia escrita en femení’ i la proposta de creació d’una comissió mixta al Congrés amb organitzacions socials per defensar els drets de les dones egípcies.
La Plataforma de Dones Artistes s’ha reunit a la seu del Bloc Islamista del Caire amb formacions salafistes com el grup Al Nour, Partit Egipci de la Revolució o Partit de la construcció i desenvolupament i altres grups escindits de Germans Musulmans.
El bloc islàmic, que centra el seu programa polític en la doctrina de l’Islam, ha rebut a l’ong de l’Estat espanyol per conèixer les seves propostes sobre igualtat i defensa dels drets de les dones egípcies en la nova Constitució. Ha estat una reunió que forma part del calendari que la Plataforma de Dones Artistes ha desenvolupat aquesta setmana al Caire amb candidats presidencials i parlamentaris del nou Congrés, després de la celebració de les eleccions generals que han atorgat la majoria de la Cambra als Germans Musulmans (45 per cent) i els salafistes d’Al Nur (25 per cent), formacions religioses que seran els que marquin la redacció de la nova Constitució egípcia.
Es tracta de la primera vegada que els salafistes es reuneixen amb una organització de dones, segons destacava un dels seus portaveus. I ho van fer mostrant interès pel Decàleg de propostes, elaborat per expertes en gènere egípcies i de l’Estat espanyol, per incidir, entre altres aspectes, en la necessitat d’una Constitució que tingui el principi d’igualtat com a dret inqüestionable, així com establir un marc legal que obligui a les institucions públiques a aplicar transversalment les polítiques d’igualtat i avançar en l’accessibilitat de les dones a la política i llocs de responsabilitat institucional.
En aquest sentit, la Plataforma de Dones Artistes denunciar davant els grups salafistes d’Al Nur la discriminació de les dones que no pot accedir a la Judicatura pel fet de ser dones, tal com va informar el mateix matí la presidenta de la Fundació Nova Dona, l’advocada Nevin Ebaid, que va celebrar una reunió amb l’ong espanyola per analitzar la situació de les dones advocades a Egipte.
Un altre dels temes abordats en aquesta reunió per la Plataforma va ser sol·licitar als nous diputats el suport al poble palestí evitant el bloqueig de productes que pateix la població. Els grups salafistes van mostrar unanimitat davant els canvis que Egipte pot activar pel que fa a la frontera de Gaza.
Des de la ong espanyola s’ha mostrat als parlamentaris islamistes la preocupació pel retrocés en les llibertats i drets de les dones, traslladada des d’organitzacions de dones egípcies en diverses trobades celebrades des de fa mesos amb la Plataforma de Dones Artistes. Qüestions com la segregació d’homes i dones en edificis i transport públics o l’obligatorietat del vel islàmic van ser els temes debatuts i rebutjats pels salafistes que van reiterar “el suport a les llibertats i drets de la dones i de la societat en general, sempre que s’emmarquin en la doctrina de l’Islam que garanteix els drets de les dones “.
Comissió mixta
Cristina del Valle, presidenta de la Plataforma de Dones Artistes sol·licità als salafistes, en nom de l’ong espanyola, la creació d’una comissió mixta en el nou Congrés amb accés a organitzacions de dones per defensar la igualtat, preservar els drets i llibertats i lluitar contra la violència de gènere.
Tarek Zeidan va manifestar el seu compromís d’impulsar la creació d’aquesta comissió. “Egipte ha viscut molts canvis i reformes en molts aspectes i les dones en seran beneficiades recuperant drets. Està garantida la promoció de més espai per a la llibertat i els drets de les dones. Constituirem una comissió mixta al Parlament integrada per moviments de dones tal com vostès ens proposen “, assenyalava el nou parlamentari salafista.
La violència de gènere va ser, sens dubte, un altre dels temes destacats d’aquesta trobada. Els salafistes van afirmar el seu rebuig vers qualsevol tipus de violència, segons contemplen els textos de l’Alcorà i van situar la violència contra les dones en el pla cultural, destacant que tenen com a objectiu més cultura per a una societat egípcia més igualitària i més justa. La presidenta de l’ong, Cristina del Valle, va traslladar als nous governants d’Egipte l’experiència espanyola de “prioritzar en totes les accions polítiques i institucionals la lluita contra la violència de gènere”. I, segons ha assenyalat Beatriz Bergamín, “els nostres viatges pretenen ajudar i impulsar a les dones de cada país perquè siguin elles mateixes la pròpia veu de les dones que pateixen discriminacions i violència”.
Abdul·là Alashaal, professor de la Universitat dels EUA al Caire, ex cònsol a l’Aràbia Saudita, exdirigent de Germans Musulmans, ha decidit anar com independent a la Presidència del Govern amb un programa conciliador. A la reunió amb la Plataforma de Dones Artistes va posar de manifest la seva preocupació “pel que pot ser ja una greu amenaça per a l’avanç de la igualtat i els drets de les dones després dels resultats electorals”, deia Alashaal a les integrants de l’ong espanyola, afegint que “si es tracta be a la dona es tracta bé a tot el poble perquè el desenvolupament d’una societat comença pel desenvolupament de la dona”.
Activitats conjuntes
D’altra banda, obrir canals de col·laboració i intercanvi d’experiències ha estat la conclusió més important de la reunió de la Plataforma de Dones Artistes i els sindicats d’Escriptors i Actors del Caire, en què van participar la delegació de l’ong espanyola i diverses i diversos integrants d’aquests col·lectius de la literatura i les arts escèniques, al costat de Amani Asfour, presidenta del Centre de Desenvolupament de Dones Empresàries ‘Hatsepsut’.
A més d’establir les pautes per a la realització d’activitats conjuntes, aquesta trobada va ser el punt de partida perquè aquests col·lectius culturals egipcis emprenguin l’objectiu de crear una Plataforma similar a l’espanyola, que aglutini a professionals de les arts, la cultura, la música per posar-li veu a les reivindicacions del poble egipci. Després de la Revolució de 2011 la cultura s’ha convertit en un important eix revitalitzador de la societat però donar forma i organitzar aquestes accions és un objectiu immediat, van destacar representants dels sindicats.