Es celebra a Barcelona la primera edició de la African Fashion Week
Naomi, Ms Ray i Lilly Alfonso a l’African Fashion Week de Barcelona
Són joves, africanes o d’origen africà, mostren amb orgull el fet de ser dones i les seves arrels i, sobre tot, un talent i una creativitat desbordants per a la creació de moda. Van mostrar els seus dissenys de roba a Barcelona en el marc de la primera edició de la African Fashion Week.
Organitzada per SOS Àfrica al Palau Robert de Barcelona els dies 14 i 15 de juny, la African Fashion Week tenia l’objectiu de donar una visió positiva del continent al mateix temps que difondre el treball dels seus dissenyadors i dissenyadores. Segons la directora de la mostra, Lucrecia Mba, “volem revaloritzar i donar a conèixer la creativitat dels africans i africanes i impulsar la seva presència a Barcelona”.
A banda d’una fira comercial on empreses productores i importadores de moda africana (tant del continent com de fora d’ell però que es basen en dissenys i manufactures d’origen africà) que va estar oberta al públic els dos dies de la mostra, els moments estel·lars d’aquesta primera setmana de la moda africana van ser les desfilades del vespre. El dissabte les protagonistes van ser les dones; cinc dissenyadores africanes van presentar per primer cop a Catalunya les seves darreres col·leccions : Lilly Alfonso (Malawi), Ewaiso (Guinea Equatorial), Tina Lobondi (R.D. del Congo), Ms Ray Couture (Nigèria), i Nomi by Naomi (Surinam). La Independent va tenir la oportunitat de conversar amb tres d’elles.
No oblidar les arrels
La Lilly Alfonso, de Malawi, ja és més que una promesa al món de la moda. Des de que al 2010 va guanyar el premi de Millor Dissenyador de l’Any al Malawi Fashion Edition (FAME), no ha deixat de donar a conèixer les seves creacions arreu del món; “jo mateixa, però, no em considerava una dissenyadora; simplement feia el que havia fet des de petita, quan tallava i cosia roba d’amagat de la meva mare, que s’enfadava perquè em deia que havia d’estudiar en comptes de fer això”. Després de guanyar el guardó al seu país, Lilly, ja auto-convençuda de que el seu camí professional era el disseny de moda, va fer un stage a una escola de disseny a Itàlia per tal d’aprendre més tècnica. La seva consagració com a dissenyadora va venir amb la seva participació a la London Fashion Week al 2012 i al fet que una de les concursants del Gran Hermano britànic va portar un dels seus espectaculars vestits, fet que va provocar una certa controvèrsia.
Però la Lilly no s’oblida dels seus orígens humils: “provinc d’una família molt pobre, érem 6 germans i germanes en una casa d’una habitació”, ens explica; “a totes les meves creacions incloc alguna peça que està feta per fabricants de Malawi, vull promocionar la creació al meu país i col·laborar en el seu desenvolupament”, diu la dissenyadora del petit país sud-africà. “De fet utilitzo sempre materials bàsics, barats, sovint reciclats, que han tingut altre ús en el seu origen, i així els meus dissenys originals tenen molt poc cost i són únics; després, quan em fan un encàrrec amb el mateix disseny, utilitzo altres teles o materials de més qualitat”, puntualitza Alfonso.
A més, aquesta creadora de 33 anys encarrega moltes de les seves peces de tela fetes a l’estil tie-dye a tallers de persones amb discapacitats i de reinserció de dones que han abandonat els estudis. Segons ens relata, “sempre m’inspiro en la gent humil del meu país, vull que les meves creacions tinguin alguna cosa seva, que ens faci pensar en la seva situació”. “Tot plegat es tracta de no oblidar mai les meves arrels i d’on he sortit”, ens explica mentre mostra unes senzilles xancles que es va trobar al carrer i que l’acompanyen a tot arreu i que contrasten amb la vistositat de les seves creacions.
La fusió com a distinció
Naomi Speaker és la jove d’energia aclaparadora que hi ha darrere de la firma Nomi by Naomi, que va sorprendre pel seu estil modern, que fusiona les darreres tendències de moda amb la manufactura més clàssica d’origen africà com ara el african print o el tie-dye. “Crec que aquests estils africans es poden adaptar perfectament a la modernitat i a peces d’ús quotidià”, ens explica. De fet ella mateixa és una mostra vivent de fusió cultural; nascuda fa 29 anys a Surinam, va venir amb 5 amb la seva família a Amsterdam, on viu des de llavors i a on està a punt d’obrir la seva primera botiga. Ella es considera holandesa però els seus orígens afro-caribenys estan sempre presents: “ja des de petita m’agradava la moda, influenciada per la meva tieta que era modista, però vaig estudiar disseny interior. Quan vaig viatjar per primer cop de nou al meu país d’origen, em vaig sentir tant inspirada que, a la tornada, vaig crear la meva primera col·lecció de roba per a dona, al 2009”, ens relata Naomi.
La jove dissenyadora explica que la moda africana no ha de ser només per a africans, sinó per a tothom i que ella intenta fer totes les campanyes de publicitat de la seva marca incloent models blanques. A la botiga que obrirà al desembre a Amsterdam, Clic Unique, inclourà creacions d’altres dissenyadors i dissenyadores que s’inspiren a l’Àfrica. Segons Naomi, “crec que moda africana vol dir que la seva inspiració es troba d’alguna manera en les cultures africanes, no cal que la facin africans o que incloguin materials africans”.
La jove promesa
També viu a Holanda, des de petita, la dissenyadora d’origen nigerià Anthonia Nkem Emegha, coneguda amb el nom comercial de Ms Ray Couture. “Em vaig posar aquest nom perquè Raymond era el nom del meu pare, que va morir quan jo era molt petita i a qui quasi no vaig conèixer”, explica Anthonia. Amb només 23 anys, ja és un dels talents emergents d’aquest generació de dissenyadors i dissenyadores joves afro-descendents que reivindiquen les seves arrels. Estudiant de dret, la seva carrera al món de la moda va començar al 2011, quan va guanyar el concurs de Miss Àfrica a Holanda; “no tenia diners per comprar tot el vestuari i em vaig haver de fer jo mateixa bona part dels vestits amb els quals desfilava”, relata la jove dissenyadora, que ja de ben petita s’arreglava la roba segons el seu propi gust. Al 2012 va treure la seva primera col·lecció, amb un estil propi que vol marcar les formes del cos de les dones i el contrast del blanc amb els altres colors.
L’African Fashion Week ha estat la seva segona presentació internacional, després d’haver participat amb èxit a la Fashion Mist a Londres fa just uns dies i al mes d’agost mostrarà aquesta mateixa col·lecció que ha presentat a Barcelona, la Official White Collection, a Toronto. “No em puc creure que en només un any em passi això!”, exclama Anthonia, que també es llicenciarà com a advocada en pocs dies. “El meu somni és obrir una botiga a Nigèria; no hi he tornat des de que vaig marxar als 8 anys i crec que allà està el futur”, explica la jove creadora, qui, tanmateix, reconeix que la seva inspiració la troba en dissenyadores occidentals.