Monday 24 June 2024

Monday 24 June 2024

El Salvador: L’Església contra l’Estat laic atia contra l’avortament

Demana signatures per rebutjar reformes que “agredeixin a la família

  En una acció que per a les organitzacions de dones i de Drets Humans (DH) és “inadmissible”, la jerarquia catòlica salvadorenca va iniciar una recollida de firmes entre la feligresia per evitar qualsevol canvi a la Constitució que soscavi a “la família” i el matrimoni heterosexual, i que garanteixi el dret a l’avortament.

Fa pocs dies, l’Arquebisbat d’aquesta ciutat capital va girar una carta a tota la seva feligresia per sol · licitar firmes. El document conté la següent declaració: “Senyors diputats: els demanem que ratifiquin el més aviat les reformes constitucionals dels articles 32, 33 i 34, orientats a la salvaguarda del matrimoni, com la unió d’un home i una dona així nascuts, i la defensa del dret dels infants a tenir una mare i un pare “. 

La carta no porta major explicació i va ser difosa a les parròquies del país centreamericà, amb la crida dels respectius sacerdots a les i els fidels perquè s’hi sumin. Els articles esmentats es refereixen al concepte de “família”. 

En les seves homilies, els capellans acusen grups feministes i de DH de promoure “l’avortament i els matrimonis homosexuals”, de manera que convoquen a la feligresia a “posar-hi fi” signant el document. Algunes persones consultades van argumentar que no van signar la carta ja que tenen parents i persones conegudes homosexuals. 

Andanada del fanatisme 

Per exemple, a la parròquia de Ayutuxtepeque, municipi de San Salvador, durant la missa dominical el sacerdot va plantejar que “com a Església no es poden acceptar aquests actes impurs als ulls de Déu, pecats que fins i tot no poden ser absolts per qualsevol sacerdot, que és responsabilitat de tots aturar les accions d’aquests grups que promouen temes com l’avortament i els matrimonis homosexuals “. 

“Hem d’exigir la veritable separació entre l’Església i l’Estat, l’Església, primordialment la catòlica, no ha de tenir ingerència sobre les decisions de l’Estat”, va reclamar Angélica Rivas, advocada de l’Agrupación Ciudadana para la Despenalización del Avorto Terapéutico, Ético i eugenésico. 

“És evident l’homofòbia que desplega l’Església entre la seva feligresia, però és important recordar que no totes les decisions dels jerarques de l’Església són compartides pels seus feligresos. L’Església no comparteix la utilització de mètodes anticonceptius, però molts i moltes els seus integrants els utilitzen diàriament, i aquesta decisió no els inhibeix de participar de manera molt compromesa en el quefer religiós “, va dir. 

Sara García, activista de la mateixa agrupació, va afirmar: “L’Església catòlica ha manifestat en reiterades ocasions una postura misògina i homofòbica davant temes com el matrimoni homosexual i l’avortament. Sempre que es tracta del nostre cos, l’Església opina i castiga, el nostre cos sembla ser expropiat per una institució que diu parlar de l’amor “. 

“Els Drets Humans de les dones són un deute històric que es viu als països llatinoamericans, per tant és urgent i necessari visibilitzar totes les injustícies que es viuen en aquest sistema capitalista i patriarcal: exigir un Estat laic, no permetre que la jerarquia incideixi en les decisions de les ciutadanes i ciutadans, lluitar pel matrimoni homosexual i la despenalització de l’avortament “, va proposar.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: La lluita Feminista per l’avortament lliure i gratuït..Reivindicació Drets Humans de les Dones. Contra la Violència de l’Estat Patriarcal.

Reivindicació Drets Humans de les Dones. Contra la Violència de l’Estat Patriarcal.

...

PREMI de Periodisme Solidari/Universitari

“Tens l’arma més poderosa per canviar el món: la teva paraula. Fes-la servir!”. Així...

Accions-Activitats 8M 2022: Institucions UE a Barcelona