Wednesday 19 June 2024

Wednesday 19 June 2024

El Projecte Pegasus rep el Premi Daphne Caruana Galizia del Parlament Europeu

 

El Projecte Pegasus, coordinat pel consorci Forbidden Stories defensen un periodisme crític, independent, que respecti el paper de les dones periodistes i l’Estat de dret a Europa. El Premi continua la tasca per la qual la periodista Daphne Caruana treballava.

A la sala de l’Eurocambra on s’hi ha lliurat la primera edició d’aquest guardó de periodisme, s’hi ha trobat a faltar la veu de la periodista d’investigació assassinada ara fa quatre anys, el 16 d’octubre, a través d’alguns dels seus tres fills que eren a l’hemicicle. Daphne treballava; per un periodisme crític, lliure i independent que fos l’espina dorsal de l’estat de dret a Malta i a Europa.

El Premi ha estat concedit als i a les periodistes del Projecte Pegasus, un pla coordinat pel consorci de periodistes Forbidden Stories. El secretari general de la Federació Internacional de Periodistes, Anthony Bellange ha fet lliurament a la i al  representants del consorci, Sandrine Rigaud i Laurent Richard- a qui veien a la fotografia de sota-  dels 20.000 euros amb els quals estava dotat el guardó.

                                                                         IMG.3762

 

Forbidden Stories es dedica a continuar les investigacions de periodistes que han estat assassinats o assassinades, com el cas de Daphne Caruana, han patit empresonament o han rebut amenaces dels poders polítics o econòmics.

Així que les recerques iniciades per la periodista d’investigació Daphne Caruana Galizia continuaran tal i com és el desig dels seus tres fills, segons ha explicat Bellange en el seu parlament. El Secretari General de la FIP ha dit que dos dies després de l’assassinat de Daphne els seus fills li van demanar de continuar la tasca de la seva mare i de tants altres periodistes d’investigació que volen que suri sempre la veritat. Ens hauria agradat escoltar la seva veu i com la recorden a la mare i a la professional en aquesta sessió del lliurament del Premi a la Sala Anna Politovskaia del Parlament Europeu.

Pegasus la nova arma global

Una filtració sense precedents de més de 50.000 números de telèfon seleccionats pels clients de l’empresa israeliana NSO Group con a potencial objectiu d’espionatge ha mostrat com aquesta tecnologia ha estat utilitzada durant molts anys per cometre abusos.

El consorci Forbidden Stories i Amnistia Internacional va tenir accés a números de telèfon seleccionats per clients de NSO en més de cinquanta països des de 2016.

Periodistes del Projecte Pegasus- vuitanta reporteres i reporters de disset mitjans de comunicació de deu països, amb la coordinació de Forbidden Stories i amb el suport tècnic del Laboratori sobre Seguretat d’Amnistia Internacional – van analitzar els registres i van veure les entranyes d’un software de vigilància massiva sense precedents.

Forbidden Stories

El consorci es va constituir el 2017 i la seva membresia va decidir continuar la tasca de Daphne Caruana Galizia, periodista d’investigació i bloguera assassinada amb un cotxe bomba el 2017.

El premi s’atorgarà cada any, entorn del 16 d’octubre, aniversari d’aquells fets tràgics.

IMG.3769

 

El lliurament d’aquest Premi ha constatat que el bon periodisme té una salut de ferro després que en els darrers dies s’hagi lliurat el Premi Nobel de la Pau també a periodistes d’investigació. A Maria Ressa, periodista filipina i al periodista rus Dmitri Muràtov en reconeixement per la seva lluita per la justícia, la rendició de comptes i la llibertat d’expressió als seus països.

Maria Ressa és una de les fundadores de Rappler, un lloc web de notícies a internet crític amb el president Duterte i amb la guerra contra les drogues de la seva administració i Dmitri Muràtov és un dels fundadors de Novaia Gazeta, el 1993, mitjà del qual almenys sis periodistes d’aquesta publicació, inclosa Anna Politovskaia han estat assassinats ia ssassinades fent la seva feina.

Aquest Premi juntament amb el Premi Daphne Caruana Galizia han estat una clara victòria per la llibertat de premsa a tot el món.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Teresa Carreras

Teresa Carreras

Periodista, activista i feminista. Secretaria de la XIDPIC.CAT-XIPVG. Coordinadora de GAMAG Europa, expresidenta APEC. Corresponsal setmanari El SIGLO, Ha treballat a RTVE.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: Taller de comunicació gratuït per a entitats de dones / La Independent / Notícies Gènere

Per quart any consecutiu, la Xarxa Europea de Dones Periodistes ofereix, de forma gratuïta, tallers...

Dones, Pau i Seguretat. 15 anys de la resolució 1325

Tica Font “Les dones som víctimes de les guerres i volem protagonisme en la lluita...

Mexico: Revoquen candidatures del PRD per no complir amb la paritat / La Independent / Notícies Gènere

El ple de la Sala Regional Toluca del Tribunal Electoral del Poder Judicial de la...