Urna (mudes, muts i a la gàbia)
Trobades de Dones pel Dret a Decidir a Ca la Dona amb Tania Verge, professora de la UPF i Carme Forcadell, presidenta de l’ANC
Signatura decret. Concentracions. Parlament
Primera trobada. Xerrada amb la professora de la UPF, coneixedora del procés d’Escòcia. Dimarts 23 de setembrede 2014
“Per a tractar de temes- diuen aquestes dones pel Dret a Decidir- que ja sabem alguns són transversals, però que cal el lideratge feminista perquè siguin alternatius enfront al patriarcat”.
“Com ens sentim, com vivim el procés, amb totes les carregues que tenim incorporades: emocions, pors, esperances, neguits, il·lusions, oportunitats…més enllà de l’opció de cadascuna a votar”.
“I quins temes ens interessen tractar en relació a què passaria en una Catalunya independent o no independent…convençudes que tot aquest procés no pot acabar en que tot segueixi igual, l’endemà del 9N. Què volem com a feministes”.
Tania Verge entre Montse Otero i Blanca Serra
Tania Verge explicà com en el procés de devolution de finals dels anys 90, es va constituir a Escòcia una plataforma de feministes activistes, acadèmiques i de partits i sindicats al voltan de tres objectius: justícia en la representació política de les dones; una nova cultura política, i una nova agenda política i social. I tot i que no aconseguiren tots els seus objectius si que foren influents en el disseny del nou parlament i en les mesures d’igualtat de gènere, sobretot en ensenyament i salut.
Aquesta unitat no va proseguir durant la campanya pel Si o pel No. Segons la professora Verge, degut a que les feministes escoceses s’han sentit sempre més properes al partit i al sindicat laborista. D’altra banda l’SNP és un partit tradicionalment masculinitzat i també va fer una campanya de “marcar paquet” amb discussions alienants per a moltes dones.
Finalment, opina Tania Verge, cal destacar la plataforma Women for Independence, fundada el setembre del 2012 per la laborista Jeane Freeman, amb la finalitat d’assegurar un espai en el debat polític per a les veus i els interessos de les dones. Està comprovat que a mesura que els debats feien més referència a les polítiques de cura i al sistema de salut, les dones es varen anar integrant cada vegada més en la campanya (el motiu principal per votar SI pel 40% de les dones era la possibilitat de garantir un sistema de salut públic de qualitat). La victòria del No al referendum d’Escòcia, segons aquesta experta, no l’han determinat les dones -ja que només hi ha una diferència de gènere de menys de 5 punts perceptual- sinó la gent més gran de 55 anys.
Tania Verge i Blanca Serra, d’esquerra a dreta
Moments de la trobada
Segona trobada. Xerrada amb Carme Forcadell, presidenta de l’ANC. 2 d’octubre de 2014
Desprès de la Diada de l’11S i de cara al 9N, dones de Ca la Dona afirmen:”Tenim il·lusió, esperança de “construir” un altre país/un altre món possible com portem dient les feministes ja fa temps. No sabem què passarà a Catalunya, però volem “estar” i participar, convençudes que tot aquest procés no pot acabar en que tot segueixi igual, l’endemà de l’endemà. Volem votar, volem votar per canviar-ho tot!”
Signatura decret Llei de Consulta 129/2014. 27 de setembre 2014
(capatades TV3)
Muriel Casals (Omnium Cultural) i Carme Forcadell (ANC) criden a la participació el 9N
Concentracions populars del dimarts 30 de setembre davant dels ajuntaments de pobles i ciutats de Catalunya reclamant el dret a votar el 9N
Fotos: Julia López. Plaça Sant Jaume
Fotos: T.G. Plaça Sant Jaume
Parlament
El diputat de la CUP al Parlament de Catalunya, David Fernández, fent el simbol feminista per damunt de diputats i diputades del PPC, quan no votaven la constitució de la comissió de juristes que han de vetllar per la validesa de la consulta