El text s’ha aprovat amb 85 vots a favor de CiU, ERC i ICV-EUiA i un diputat de la CUP, 41 en contra del PP, 15 diputats del PSC –perquè 5 no van votar- i Ciutadans, i 2 abstencions de la CUP, que d’aquesta manera mostràven el seu SÍ crític a la Declaració. El PP i Ciutadans van sortir de la Cambra després de votar
3 diputades i 2 diputats trenquen la disciplina de vot del Grup Pralamentari del PSC
Declaració de sobirania i el dret de decidir del poble de Catalunya
“D’acord amb la voluntat majoritària expressada democràticament pel poble de Catalunya, el Parlament de Catalunya acorda iniciar el procés per fer efectiu l’exercici del dret de decidir per tal que els ciutadans i les ciutadanes de Catalunya puguin decidir el seu futur polític col·lectiu, d’acord amb els principis següents:…”
(Llegiu el text íntegre de la Declaració on es desenvolupen els principis: Sobirania; Legitimitat democràtica; Transparència; Diàleg; Cohesió social; Europeisme; Legalitat; Paper principal del parlament; i Participació)
La Declaració s’acaba amb un encoratjament: “El Parlament de Catalunya encoratja el conjunt de ciutadans i ciutadanes a ser actius i protagonistes d’aquest procés democràtic de l’exercici del dret de decidir del poble de Catalunya.” Palau del parlament, 22 de gener de 2013
Les discrepàncies al sí del Grup Socialista respecte de donar suport o no al text, i en concret al concepte de “soberania” del poble de Catalunya per fer ús del “dret a decidir”, s’havien posat de manifest al llarg de totes les reunions del grup en els últims dies, fins al mateix dimecres al matí. En la votació de la tarda cinc diputats i diputades socialistes es van desmarcar de les directrius de la direcció del Grup Parlamentari que havia decidit que el PSC votaria No a la Declaració de Sobirania. Entre aquest grup de cinc parlamentaries i perlamentaris hi ha 3 dones i 2 homes. Les dones són l’ex consellera de Sanitat de l’anterior govern tripartit i diputada per Girona, Marina Geli, l’ex vice-portaveu del Grup Parlamentari en l’anterior legislatura Rocío Martínez-Sampere i Núria Ventura, diputada per Tarragona. El dos diputats són Ángel Ros, alcalde de Lleida, i Joan Ignasi Elena, líder del corrent crític dins del PSC, Avancem. Tots ells pertanyen al corrent anomenat “catalanista” del PSC.
La declaració aprovada aquest dimecres no concreta si ha de celebrar-se un referendum pactat amb el Govern central o una consulta a l’ampara d’una llei catalana que pugui aprovar el Parlament. Sí es diu que “s’utilitzaran tots els marcs legals existents per tal de fer efectiu l’enfortiment democràtic i l’exercici del dret a decidir” i que “es dialogarà i es negociarà amb l’Estat espanyol, les institucions europees i el conjunt de la comunitat internacional”.
A banda de l’aprovació de la Declaració de Sobirania, el trencament de la disciplina de vot al sí del Grup Socialista fou la noticia de la jornada. Des de la tribuna, tots els portaveus que van defensat la Declaració, Oriol Junqueras, d’ERC, Joan Herrera, d’ICV i Oriol Pujol de CiU van tractar fins l’últim moment de sumar Pere Navarro i el Grup Socialista al suport al text. La votació negativa dels 15 diputats socialistes que ho van fer en contra del text han creat controversia dins del partit, sobre tot entre estaments municipals, alcaldes i alcaldeses, com ara a Flix, Palamós i Granollers que creuen que el PSC havia d’haver-se sumat al “dret a decidir”.