Friday 17 May 2024

Friday 17 May 2024

Compartir

El Col·legi de Periodistes torna als tribunals contra els blocs electorals

La Junta del Col·legi de Periodistes de Catalunya ha decidit impugnar una instrucció de la Junta Electoral Central (JEC) que consagra els blocs electorals.  Per a la Junta, “està en joc la defensa de la llibertat d’informació i el dret fonamentals de la ciutadania a rebre una informació lliure, també durant la campanya electoral”.

La Junta ha decidit impugnar aquesta instrucció “per coherència amb la nostra oposició a equiparar la informació electoral amb la propaganda política”. El Col·legi de Periodistes lamenta que “es posi en dubte la feina professional i es continuï justificant la prohibició d’utilitzar plenament els criteris informatius habituals durant el període electoral, substituint-los per criteris de propaganda electoral”.

La Instrucció 4/2011 de 24 de març de la JEC interpreta l’article 66 de la Llei Orgànica de Règim Electoral General i fixa el criteri de proporcionalitat del temps d’informació dedicat a cada partit polític o coalició segons els resultats obtinguts en les eleccions anteriors – i l’ordre de les informacions segons els plans de cobertura-, i no seguint els criteris periodístics habituals.

 

Amb anterioritat, el Tribunal Constitucional –després que el Suprem declarés que els col·legis professionals no estàvem legitimats per recórrer-, va acordar no admetre el recurs d’empara interposat pels col·legis de periodistes de Catalunya i Galícia, contra l’acord de la Junta Electoral Central de 14 de febrer de 2008, relatiu a la imposició dels denominats blocs d’informació electoral en la cobertura informativa de RTVE durant la campanya de les eleccions generals de 2008. La citada resolució no es va pronunciar sobre el fons de l’assumpte sinó que es basava en motius de caràcter formal, en el marc d’una interpretació restrictiva de l’admissió dels recursos d’empara.

En conseqüència, les resolucions judicials dictades en aquest procés no impedeixen la impugnació d’eventuals acords que pugui dictar la Junta Electoral Central en el futur i, per tant, el Col·legi de Periodistes de Catalunya manifesta la seva voluntat de continuar promovent totes les actuacions que siguin necessàries per tal d’oposar-se a la vulneració de la llibertat d’informació que comporta la imposició dels blocs informatius electorals.

 


Col·legi de Periodistes de Catalunya
Rambla de Catalunya 10, pral.
08007 Barcelona
Tel. 93.3171920
www.periodistes.org

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Nadia Llorens i l’aposta per una justícia social global

Nadia Llorens 8220 Una política crucial que beneficia la humanitat no pot ser retallada...

març 2011 SER DONA AL sud

L 8217 AVENTURA DE CONEIXER SER DONA AL SUD Hem convidat diverses entitats catalanes que...

Morelos.Mexico: Mor periodista a Morelos per COVID19 / La Independent / Notícies Gènere

Per Estrella Pedroza SemMexico La Xarxa de Dones Periodistes de Morelos va exigir a el...