Saturday 23 November 2024

Saturday 23 November 2024

El 60 per cent dels estudiants madrilenys veuen en la prostitució una forma de llibertat sexual*

Explica Juan José Calderón, psicòleg que treballa a l’associació malaguenya Mujer emancipada, que quan acudeix als instituts a donar tallers sobre igualtat, el més freqüent és que, entre els adolescents, es trobi amb actituds molt permissives amb la prostitució. ” Per a molts d’ells el normal és anar amb prostitutes el cap de setmana. I si a algú se li acudís dir que no ho fa, tota la classe es riuria d’ell”, assenyala Calderón.

 

 

Aquesta actitud de les noves generacions amb l’explotació sexual es reflecteix també en l’estudi que ha presentat l’Ajuntament de Madrid i que indica que el 60,4 per cent dels joves madrilenys veu en la prostitució una forma d’exercir la llibertat sexual, davant un 39 per cent que ho considera una cosa “profundament repulsiva “. En l’informe, titulat Actituds dels estudiants madrilenys davant la prostitució han estat entrevistats 1.120 joves ( 62% dones i 38 % homes), estudiants de Batxillerat, FP grau i postgrau i s’ha presentat amb motiu de la celebració del Dia Internacional contra l’Explotació Sexual .

Aquesta percepció que les noves generacions no han avançat en el fet de valorar que la majoria de les dones prostituïdes són víctimes de trata també el comparteix Rocío Nieto, portaveu de l’Associació per a la Reinserció de la Dona Prostituïda (APRAMP). ” Fa quatre anys vam fer a l’associació un estudi de camp al respecte i ens portarem la gran sorpresa que si fa dècades la majoria dels clients eren majors de 40, 50 anys, ara hi ha nois ja des dels 17 que paguen per tenir sexe ” afirma Nieto. Aquesta experta en ajuda a les víctimes de trata és molt dura amb el poc que s’ha avançat en educació sexual:”Per als més joves, la prostitució és la forma més econòmica de satisfer el seu desig sexual, de pagar per alguna cosa ràpida que converteix la dona en un objecte de consum com si fos demanar una copa en un bar “. Per Nieto, és imprescindible l’educació en els instituts i a les universitats per fer veure a les noves generacions que “la dona prostituta està esclavitzada, i no cal aprofitar-se de la seva situació per tenir sexe a baix preu “.

Joves amb educació sexual

No obstant això, el 70 % dels entrevistats (fins a Secundària) sí que ha tingut accés a l’educació sexual, però en els continguts no es tracta l’intercanvi sexual per diners. “Aquesta visió abstracta de la prostitució entra en col·lisió amb els continguts de l’educació sobre sexualitat (i la igualtat) que no només està molt ben implantada en aquesta generació sinó molt ben valorada per la pròpia població escolar. L’educació sobre sexualitat rebuda orienta les actituds i els comportaments sexuals de les persones entrevistades, però deixa fora els temes relacionats amb la prostitució”, adverteix l’estudi.

Des de la seva experiència donant tallers en instituts, el malagueny Juan José Calderón creu que acudir a la prostitució està ” molt integrat dins del sistema tradicional de masculinitat”. “Entre molts joves està estesa la idea que com més aviat tinguis una experiència sexual millor, i si és una persona que entén d’això doncs genial “, assenyala Calderón. “No hi ha gaire diferència entre l’època en què el pare es portava al fill de putes perquè es fes gran i certes actituds d’ara”, adverteix. El seu treball passa per fer entendre als estudiants que la majoria de les dones prostituïdes són víctimes de trata.

L’informe de l’ Ajuntament de Madrid també assenyala que un 81% advoca per legalitzar la prostitució enfront del 19% que defensa la seva abolició. Respecte a situacions que es donen a la capital, com les dones que busquen clients en zones públiques com la Casa de Campo, el 45,9 % dels joves madrilenys sent indiferència i perceben la visibilitat de la prostitució gairebé com si fos ” part del paisatge “. Domingo Comas, portaveu de la Fundació Atenea, encarregada d’elaborar l’estudi, afirma que la majoria de joves que s’han trobat amb dones prostituïdes “prefereix no mirar-les, el que és una negació de la mirada, però també del compromís en la lluita contra la prostitució” .

A més, la majoria dels enquestats parla “d’oïda” sobre el tema, basant-se en el que veuen per televisió i internet. El seu primer contacte amb la prostitució a més sol ser amb els anuncis de prostitució a la premsa. Tant Nieto com Calderón denuncien que aquests mitjans incideixen en oferir una imatge d’una dona que es prostitueix de manera consentida i per plaer.

Lluita contra la trata

Amb l’objectiu de lluitar contra la trata i l’explotació sexual, la Policia Nacional va posar en marxa a principis d’any un nou Pla Integral per combatre aquest tipus de delictes. Durant els sis primers mesos de vigència han estat detingudes 400 persones i 500 víctimes han estat alliberades, segons el director general de la Policia, Ignacio Cosidó. Des del cos recorden la importància de la col·laboració ciutadana a l’hora de denunciar aquests casos i del treball realitzat per les ONG.

Encara des de la Policia admeten que el balanç dels resultats del Pla caldrà fer-ho a llarg termini, reconeixen que “està donant bons resultats” i ha destacat l’augment del nombre de trucades al telèfon habilitat per denúncies d’aquest tipus de casos. Segons Cosidó, la població espanyola està ” cada vegada més conscienciada ” i que fins i tot els clients estan denunciant casos d’explotació quan comencen a sospitar.

 

* Publicat a eldiario.es

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

4a. TERTÚLIA SALAMBÓ AMB CARME PORTACELI: DONES EN EL TEATRE. MOLT SOROLL PER NO RES /La Independent/Notícies gènere

Tanquem aquest curs amb la darrera Tertúlia Salambó* de la temporada, amb ganes de seguir...

Contínua la catàstrofe nuclear al Japó. Yaio Herrero. d’Ecologistes en Acció, ens dóna la seva opinió

La situació a Japó és delicada després d’agregar a la catàstrofe natural del tsunami del...

Dia Internacional contra l’homofòbia, la transfòbia i la lesfòbia

Avui és el Dia Internacional contra l’Homofòbia, la transfòbia i la lesfòbia (en anglès, International...