OPINIÓ
No som el 52% de la població? Doncs ens hauria d’estranyar que no surtin notícies com aquesta i amb més freqüència als mitjans de comunicació: Un equip de noies campiones en la seva categoría per damunt de la resta d’equips format per…nois. I a la cursa d’ El Corte Inglés d’un total de 58.870 persones inscrites, 30.262 eren dones i 28.608, homes.
Ja ens vam fer ressó a La Independent, la setmana passada, que l’equip femení de futbol del Barça havia aconseguit passar a les semifinals de la Champions europea femenina. Però aquest cap de setmana dues notícies amb marcat accent femení han estat notícia. Una d’elles – això sí, a mitja página, en les d’esports- de l’AEM de Lleida, únic a Catalunya format exclusivament per noies en categories inferiors, va aconseguir el campionat en la seva categoría. Per descomptat, també la noticia de la cursa mereixia els honors en algún mitjà de portada.
Tal i com están les coses en el món del futbol masculí i infantil en que hi han garrotades, -quin exemple! entre els pares-, el que un equip de noies infantil de l’AEM de Lleida que ha competit en la seva categoría amb equips de nois aconseguís proclamar-se campió del seu grup de segona divisió masculina al guanyar al Pardinyes B per 1-2, és un fet rellevant pel que significa. Són nenes d’entre 12 i 14 anys que a través de técnica i aptituds físiques s’han imposat al llarg del campionat pel futbol que practiquen i per haver aconseguit un total de 19 victòries, dos empats i una sola derrota. No tot són alegries, però, perquè entre la curiositat que desperten i la sorpresa que causen en no poques persones, també hi hem de comptar malauradament comentaris masclistes. L’àrbitre, una dona, va haver d’aturar el partit perquè una de les mares de l’equip rival va recriminar-la amb la frase despectiva: “Vés-te’n a fregar”, que va etzibar en un moment del partit.
Tan de bo que notícies com aquesta, protagonitzada per un club on les nenes no són discriminades i poden jugar l’esport que desitgen, serveixi perquè els mitjans de comunicació generalistes no s’ho prenguin només com una anècdota i valorin l’esport femení que no compta amb els mateixos mitjans, com correspon a una societat que defensa l’igualtat en tot els camps.