Friday 19 April 2024

Friday 19 April 2024

Compartir

Desenvolupen a Colòmbia teràpies alternatives contra Cacu

 

 

Estudis moleculars per tracte personalitzat

Investigacions colombianes avancen en estratègies per al control del càncer cérvico uterí (Cacu), el desenvolupament servirà per personalitzar el tractament a dones que pateixen aquest patiment, molt freqüent en els països en vies de desenvolupament.

El càncer del cèrvix és el tercer més comú en dones al món i el setè tipus més detectat en la població general. Més del 85 per cent passa en països en desenvolupament, segons dades de 2008 de Globocan, un projecte de l’Agència Internacional per a la Investigació del Càncer.

“És una malaltia en la qual hem treballat des de fa una dècada perquè la majoria dels casos té conseqüències fatals i, encara que se sap molt del càncer, la seva cura és encara molt llunyana, mentre més es coneix, més es descobreix que falta molt per conèixer “, va afirmar a SEMlac Myriam Sánchez, directora del Grup de Recerca en Hormones (GIH), del Departament de Química de la Universitat Nacional de Colòmbia (UNAL).

“Buscant estratègies noves per al control del càncer diferents a la radioteràpia i quimioteràpia-que són vàlides en alguns casos, però en altres no-, estem treballant des de 2002 en el càncer de coll uterí o de cèrvix que, per no tenir tanta incidència en els països desenvolupats, no ha estat objecte de tanta investigació com d’altres “, ha afegit Sánchez, química amb Mestratge en Bioquímica i professora titular de la UNAL.

Encara que el propi sistema immunològic de la dona afectada pot controlar el càncer de cèrvix, la taxa de mortalitat mundial és de 52 per cent i 88 per cent de les morts ocorren en països en desenvolupament. Només a Amèrica Llatina i el Carib, 31 mil 700 dones van morir el 2008 com a resultat d’aquest patiment, d’acord amb Globocan.

A Colòmbia, la taxa crua de mortalitat el 2010 va ser de 8.2 casos per cada 100 mil, segons dades del Departament d’Estadística i l’Institut Nacional de cancerologia (INC) de Colòmbia.

Part dels resultats obtinguts en aquesta línia d’investigació va ser publicada l’octubre 2012 a anticàncer Research: International Journal of Cancer Research and Treatment, una revista internacional independent que es dedica a publicar articles originals d’alta qualitat sobre diversos aspectes d’oncologia clínica i experimental.

Com afirma la publicació, els autors de l’article no tenen conflicte d’interessos, és a dir, no tenen interessos comercials ni polítics que puguin afectar els resultats de la investigació.

La progressió del càncer de cèrvix presa molts anys. En algunes dones pot demorar entre 10 i 15 anys arribar a l’estat maligne més agressiu. Abans d’aquest moment més avançat es pot curar, ja sigui retirant el teixit maligne o aplicant medicaments. Però quan les cèl·lules passen a la forma de càncer invasiu, les possibilitats de curació són mínimes.

“Quan a una dona li fan una citologia o examen PAP, els patòlegs miren la forma de les cèl·lules, mentre nosaltres el que vam fer va ser mirar a l’interior d’aquestes, observem les molècules en les mostres d’aproximadament 100 casos de citologies”, va explicar Sánchez .

Les pacients es van classificar segons el grau de la malaltia i es van comparar amb dones sanes. Això és el que es coneix com un estudi de casos (pacients) i controls (sanes).

L’anàlisi es va enfocar sobre un grup de molècules que fan part de la família de “factors de creixement similars a la insulina” (IGF, per les seves sigles en anglès), que promouen el creixement, la proliferació i la migració cel · lular i que, per tant, s’han associat amb el desenvolupament del càncer, el qual es caracteritza per un creixement desordenat de les cèl·lules.

Sobre la relació dels IGF i el càncer, hi ha molta investigació a nivell mundial, però, principalment, en altres tipus de càncer diferents al de coll uterí.

El càncer es basa en què una cèl·lula no respon als senyals que regulen el seu creixement en harmonia amb les cèl·lules veïnes, i comença a créixer impedint que altres puguin fer-ho: éssent tan hàbil que aconsegueix convèncer a altres a posar-se al seu servei i, no contenta amb això, migra i colonitza altres òrgans. Aquesta etapa es diu metàstasi.

Avanços graduals

Si bé el camí de la ciència, i en particular dels nous tractaments mèdics, pot trigar de 10 o 15 anys, la investigació bàsica realitzada és el primer pas perquè un dia es puguin caracteritzar els tumors de coll uterí de manera individual, gràcies al diagnòstic molecular, i proporcionar un tractament personalitzat.

“La principal aportació d’aquesta investigació és estudiar els diagnòstics moleculars en el desenvolupament terapèutic del càncer de coll uterí”, va afegir Pablo Moreno, coautor de la investigació.

“Aquest és un tema que cada dia pren més vigència eentre oncòlegs i investigadors, alguns dels quals pronostiquen que la salut personalitzada no només ja ha començat, sinó que ha tingut una ràpida evolució”, va concloure Pablo Moreno.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Diputada Casamitjana: “Volem reobrir portes en el cas dels nadons robats”

Magda Casamitjana La diputada Magda Casamitjana va rebre a les persones representants d’organitzacions de nadons...

AGENDA CIRD: Diverses Jornades i Conferències al voltant del 8 de març

Dijous, 8 de març De 9:30 a 12 h.Seminari: L’assetjament sexual i per raó de...

Nou Model d’abordatge policial contra la violència domèstica i de Gènere

Aquest dilluns, Interior va presentar a la Comissaria dels Mossos d’Esquadra de Granollers, el nou...