Consell de l’Aigua Terrassa
La Diputació de Barcelona impulsarà la plataforma de participació ciutadana Decidim amb la voluntat d’adaptar a les necessitats dels municipis aquesta eina digital de participació que es va posar en marxa a la Ciutat Comtal ara fa un any.
La regidora Glòria Rubio en un acte de participació.
Per això s’ha sumat a l’acord entre l’Ajuntament de Barcelona i Localret, que possibilitarà la implantació gradual d’aquesta eina al territori.
A més de la Diputació, s’hi han adherit a l’acord, algunes ciutats metropolitanes com Terrassa, Sabadell, Gavà, l’Hospitalet del Llobregat, Badalona i Sant Cugat, amb el compromís de fer servir aquesta eina transparent per a la coproducció de polítiques públiques. I es preveu que l’eina arribi a altres municipis, amb la col•laboració de la corporació.
La plataforma Decidim.Barcelona ha estat utilitzada amb èxit el darrer any a la Ciutat Comtal. Es va posar en marxa a Barcelona en el marc del procés participatiu del Programa d’Actuació Municipal (PAM) i en tres mesos va sumar 22.000 usuaris. L’Ajuntament va rebre propostes de col•laboració i sol•licituds de diferents administracions per tal de poder fer ús d’aquest software. I això ha motivat el conveni amb Localret, consorci format per les administracions locals de Catalunya –també la Diputació- per actuar, de manera coordinada i unitària, davant el desenvolupament de les xarxes i els serveis de telecomunicacions, així com en l’aplicació de les TIC per millorar l’acció dels governs locals.
Aquest instrument està basat en un programari de software lliure i col•laboratiu per millorar i posar a l’abast a través de programes gratuïts, la participació de la ciutadania en la gestió municipal.
Un codi de garanties democràtiques assegurarà que l’ús i l’extensió de la plataforma respecti el principi democràtic de la transparència, la traçabilitat, l’accés universal a la participació i el caràcter lliure i obert del codi.
La regidora Meritxell Lluís.
Suport de la DIBA a les eines digitals
La Diputació de Barcelona col•labora amb els municipis de la demarcació per impulsar la participació ciutadana, amb eines digitals, que afavoreixin l’equitat. En aquest sentit ha donat suport a diversos processos participatius. Va ser rellevant la consulta ciutadana de l’octubre passat a Argentona, per tal de prioritzar les inversions del pressupost de l’any 2017. La Diputació de Barcelona va donar suport tècnic al consistori per oferir la modalitat de vot electrònic, que va triplicar el presencial.
Els municipis han anat avançant en participació ciutadana. Els sabadellencs, per exemple, se centren en el procés Construint Ciutat-Pressupostos 2017. Des de Sabadell volen combinar aquests espais tecnològics amb dinàmiques presencials. “La voluntat d’avançar cap a una participació plural i deliberativa al nostre municipi, necessita noves formes i eines per descentralitzar, difondre i diversificar espais de decisió, diu a La Independent, Glòria Rubio, regidora de participació a l’ajuntament de Sabadell. I les noves tecnologies hi juguen un paper fonamental”. L’ajuntament de Sabadell concep la participació d’una manera molt àmplia. Per això, l’objectiu es facilitar espais de diàleg per millorar les condicions de vida de veïns i veïnes i les noves tecnologies són un estri fonamental.
“Decidim serà una eina bàsica pel treball intramunicipal entre institucions i ciutats amb realitats diferents, afirma també la regidora de Terrassa, Meritxell Lluís. En aquest procés el suport de la DIBA és important”.
Acte de participació ciutadana a Sabadell.
Els equips de Govern d’ambos ajuntaments coincideixen en el fet que el projecte Decidim és un excel•lent exemple dels bons resultats que donen els treballs conjunts entre administracions. “El suport de la Diputació de Barcelona és molt important perquè va més enllà dels recursos econòmics. El seu suport tècnic, l’assessorament continu, els espais de treball entre municipis, esdevenen imprescindibles per poder continuar la nostra tasca” afirma Glòria Rubio, regidora de participació de l’ajuntament de Sabadell.