Thursday 19 September 2024

Thursday 19 September 2024

Compartir

CUP-Crida Constituent: “Una república de totes i per a totes les persones”

 

Les llistes de la CUP són més aviat curtes, de 10 persones. Per les circumscripcions de Barcelona i Tarragona les encapçalen homes, per Girona i Lleida són dones. 10 i en “cremallera”, o quasi bé,  per Barcelona, Girona i Lleida, no a Tarragona on l’encapçalen 2 homes.

Per Barcelona, encapçala la llista Carles Riera, i en els números parells hi van: Maria Sirvent, Maria Ballester, l’escriptora Bel Olid, Maria Rovira i Núria Gibert.

Per Tarragona i en els números 3, 5, 6, 8 i 10: Èrica Bel, Lurdes Quintero, Maria Mestre, Montse Sans i Núria Rodríguez.

Per Girona, encapçalada per Natàlia Sànchez i en els llocs 1, 3, 7 i 9: Laia Pèlach, Sylvia Barragan, Mireia Tresserras i Àfrica Muntaner.

I finalment, per la circumscripció de Lleida encapçalada per Mireia Boya i en els números 4, 5, 6, 7, : Xènia Antona, Aida Sanuy, Mar Vicente, Rosa Peñafiel i Günes Öztürk.

 

El Programa electoral de la CUP té 72 pàgines. Dels 280 punts que hi ha ( de fet 279 ja que el 155 no existeix), en el capítol IX. Model de República a les pàgines 46, 47 i 48, en el punt 181, apartat 1. Per una república feminista, també en els punts 182 al 185 i en l’apartat 3. Per una República amb pobresa zero…. del punt 190 al 193, s’exposen les polítiques feministes més específiques.

IX. Model de República

Per la CUP-Crida Constituent la República ha de garantir els drets socials i polítics, ha de treballar per la construcció nacional dels Països Catalans, per a una societat justa, que acabi amb un capitalisme que genera misèria i que s’enfronti amb el patriarcat que imposa desigualtats.

Es tracta d’ assolir el control popular de totes les sobiranies, és a dir “no estar sotmesos a cap altre poder que no sigui la veu del poble per decidir sobre tot el que ens afecta: política, energia, alimentació, urbanisme, sanitat, educació, etcètera.

Una República on el elements bàsics són: socialisme, feminisme, ecologisme, anticapitalisme, radicalitat democràtica i la lluita contra la corrupció. Per a construir-la cal la participació de totes les persones que hi viuen, sigui quina sigui la seva condició social, llengua o lloc d’origen. “Una república de totes i per a totes les persones”.

 

Per una república feminista

La CUP denuncia la visió de la sexualitat merament reproductiva, la divisió sexual del treball i la concepció del sexe i del gènere com a naturals. Des del sexisme, el masclisme i la heteronormativitat es considera com a únic model d’estructura social la família tradicional, oblidant drets individuals i afavorint desigualtats.

Per a elles, les polítiques de dretes i la privatització de serveis socials afecten directament a les classes populars i els col•lectius més marginats, perpetuant així el sistema patriarcal i capitalista. És per això que la seva proposta situa a les dones i la diversitat sexual i d’identitat de gènere en el centre del seu projecte per a la República. El feminisme i l’alliberament sexual posen la vida al centre de totes les polítiques, contràriament al que es fa des de la supremacia del capital.

 

Polítiques públiques que tinguin la perspectiva de gènere de forma transversal

Promouran i implantarem polítiques públiques: contra la violència de gènere; d’avortament lliure i gratuït dins del sistema sanitari públic; repartiment del treball productiu, domèstic i de cura.

Contra el sexisme, l’homofòbia i la transfòbia

Cal eliminar qualsevol discriminació per opció sexual o identitat de gènere, pel dret de lesbianes, gais, bisexuals, trans i intersexuals a viure en llibertat la seva sexualitat; penalització de la publicitat sexista i heteronormativa; educació que generi consciència no patriarcal; apoderament de les dones; drets de les treballadores sexuals; finalització de la discriminació salarial i laboral per motius de gènere.

Acabar amb la discriminació i les diferent violències masclistes

Per trencar amb les arrels d’aquest sistema estructural: Impulsar un Observatori de les Violències Masclistes dels Països Catalans; Fer un desplegament efectiu de la Llei 17/2015 d’igualtat efectiva de dones i homes i la Llei 5/2008, del 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista, per la realització dels canvis legislatius necessaris i la transversalització de la perspectiva feminista en totes les iniciatives polítiques; Recuperar la gestió pública de tots els serveis de la xarxa d’atenció i recuperació integral de les dones que pateixen violència masclista i fomentar la formació feminista a tot el personal públic; Mantenir la fiscalia única per violència de gènere i garantir processos judicials ràpids i les mesures de protecció que ja existeixen, com l’ordre d’allunyament; Recolzar econòmicament les dones en situació de violència de gènere; Facilitar l’accés a un habitatge digne i, a nivell municipal, crear xarxes de coordinació entre els diversos serveis municipals implicats ens els casos de violència de gènere; Campanya institucional – juntament entitats i grups feministes- de sensibilització contra les agressions sexuals i els assetjaments masclistes amb l’objectiu d’eradicar-les d’espais públics i d’oci; Elaborar protocols de resposta institucional contra les agressions sexistes , als centres educatius i els espais públics i d’oci; sensibilitzar la població jove sobre les relacions abusives; Els centres sanitaris haurien de disposar de consultories sobre la sexualitat; Formar el personal sanitari per poder detectar casos de violència de gènere i acompanyar a les dones.

 

Economia feminista

Potenciar l’Observatori per la Igualtat i realitzar estudis d’ús del temps per tal de visibilitzar la divisió sexual del treball; Elaboració i incorporació d’indicadors no androcèntrics de Desenvolupament Humà i de Riquesa que tinguin perspectiva de gènere en seguiments periòdics; Els serveis públics i socials dedicats a la cura com a pilars bàsics pel desenvolupament de les comunitats i la sobirania reproductiva: escoles bressol, serveis de suport a la gent gran i a les persones amb discapacitat; Incloure clàusules de paritat per contractes públics i licitacions d’obres públiques per empreses candidates.

 

Coeducació als centres educatius: escoles, instituts i universitats
Revisar currículums; Incloure la dona com a subjecte actiu de la història; formació professorat.

 

Garantir el dret a decidir sobre el propi cos i el dret a l’avortament lliure i gratuït

Desplegament de tots els protocols i mecanismes per afavorir els drets sexuals i reproductius, especialment de les dones bisexuals, trans i lesbianes; Campanya institucional, conjuntament amb entitats i grups feministes, d’informació sobre la interrupció de l’embaràs i sobre els drets sexuals i reproductius.

Salut de les dones

Pla integral sobre la salut de les dones; Garantir unes pràctiques mèdiques que tinguin en compte l’especificitat de gèneres i la millor qualitat de vida i no un control sobre els cossos al servei de les farmacèutiques; Crear instituts de recerca que investiguin i desenvolupin protocols sobre la morbiditat diferencial.

 

Consideracions i crítiques

Val a dir que en el “construir República” de la CUP, es parla sempre d’ un procés constituent obert a la participació. Fet, aquest, que els col·lectius de feministes per a la Independència i la República reivindiquen fortament.

Es proposa reconèixer els drets de les treballadores sexuals sense entrar en la consideració conceptual tant debatuda en les organitzacions de dones.

Recull reivindicacions del moviment feminista com són: penalització de la publicitat sexista i heteronormativa; fer les campanyes institucionals conjuntament amb entitats i grups feministes, tant les de sensibilització contra les agressions sexuals i assetjaments masclistes com les d’informació sobre la interrupció de l’embaràs i informació dels drets sexuals i reproductius.

I reivindicacions de grups feministes i ONGs amb visió de gènere al demanar l’ elaboració i incorporació d’indicadors de Desenvolupament Humà i de Riquesa que tinguin perspectiva de gènere, així com crear cara a millorar la salut de les dones instituts de recerca que investiguin i desenvolupin protocols sobre la morbiditat diferencial.

Fa una setmana, en una conversa i mini debat per twitter de dues periodistes feministes de La Independent amb la cap de llista per la circumscripció de Lleida, Mireia Boya i amb Laia Sentis, regidora de la CUP a l’Ajuntament de Vilafranca, es tractà el tema de la rellevància de tenir com a cap de llista una home o una dona. Boya es declarà cap de llista amb igualtat amb la resta de caps de llista i ens assenyalava, com també ho feu Sentís, la visió centralista que tenim del territori que denota donar per suposat que la o el presidenciable és de la llista de Barcelona. És veritat! Tanmateix la resta de llistes sí que presenten com a futur President o futura Presidenta a qui va en primer lloc a la llista per Barcelona. Així des dels mitjans es continua visibilitzant molt més aquest candidat o aquesta candidata. I també està passant amb en Carles Riera molt més entrevistat que la resta de persones da la candidatura no personalista.

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Les dones volen claredat sobre la política de gènere

OPINIÓ A 38 dies del govern no sabem que s’estigui elaborant el Pla Nacional...

Catalunya: Smarts cities generadores de noves oportunitats / La Independent / Notícies gènere

Necessitat que les dones joves es formin per superar la fractura digital de gènere existent...

Rússia: Activistes contra la Llei Mordassa s’adrecen a la UE i als Estats Units

La comunitat LGBT activista russa s’ha posat en contacte amb les autoritats de la...