El 25-N, a Sardenya, brinda a diferents organitzacions l’ocasió per visibilitzar un tema encara força oblidat durant la resta de l’any. Aquest any els esdeveniments van tenir lloc tant al nord com al sud de l’illa. Sassari va ser la seu d’una conferència sobre la violència del llenguatge. Il linguaggio: la violenza di negare alle donne di esistere, organitzada per la comissió Pari opportunità (com es coneix a Itàlia Igualtat) de l’ajuntament amb associacions que treballen a àmbits que van des del treball al carrer amb prostitutes víctimes de violència (Acos) fins al món del treball (Fidapa). “Estem convençudes que el llenguatge és l’expressió del pensament i el mirall de la realitat que vivim, on les dones són invisibilitzades, no anomenades i, per tant, inexistents”.
A Olbia, Tutte e tutti insieme contro la violenza sulle donne, (tots i totes juntes contra la violència vers les dones) organitzada per l’associació Prospettiva Donna –centre antiviolència de la província- va ser l’ocasió de reafirmar la necessitat d’endegar iniciatives de sensibilització per contrarestar el fenomen. Al llarg de l’esdveniment, en el qual van participar la Comissió regional d’Igualtat, Amnesty, Emergency i alumnes d’instituts de la ciutat, entre d’altres, es va parlar de la total absència de polítiques de gènere a la zona de Gallura, de la necessitat imperiosa d’elaborar-ne i de la importància de la presència –avui molt escassa- de dones a les institucions públiques. Durant l’acte, dedicat aquest any a Sakineh, es van presentar dos projectes en fase d’elaboració: l’Observatori regional contra la violència vers les dones, i la creació d’una llicenciatura de gènere a l’illa. A més a més, es va fer públic el protocol, ja operatiu, signat pel consell provincial d’Igualtat i Prospettiva donna, per a la posada en pràctica de directives conjuntes a nivell local que combatin la violència, en especial al món del treball.
A Cagliari, finalment, el Theandric Teatro Nonviolento va presentar Nonviolenza femminile plurale. Performances, lectures i testimonis de dones que van patir violència, amb l’objectiu de posar de manifest casos d’autoafirmació de les dones i de la seva feminitat. Una condició, afirmen les organitzadores, per a la prevenció d’una violència “sovint alimentada per la negació de l’altre”.