Sunday 13 October 2024

Sunday 13 October 2024

Contra la fàbrica de la por

 

OPINIÓ

L’atemptat a Paris ha tret a la superfície la complexitat d’una situació que fins ara es veia aliena i llunyana a Europa i que ara ha tocat el seu mateix centre. Moltes veus s’escolten, una d’elles, la de Judith Butler que demana que s’eviti tornar enrere, amb drets aconseguits per homes i dones i per a tota la humanitat.

Han atacat a Paris a persones que gaudien de la vida, “el nostre” estil de vida, una xerrada amb amics en un bar, assistir a un partit de futbol o escoltar música en un local de tant en tant. I Ce n’est pas que un debut, és només el començament de la tempesta, ens avisa severament un barbut representant de l’Estat Islàmic en un vídeo. La commoció per tanta mort a París, és gran a tot Europa, així com la cobertura dels mitjans. La Ville Lumière no pot apagar-se. Molt menys interès han suscitat a la premsa, al llarg del 2015, vuit terribles atemptats islamistes al món, des d’Ankara a Bangkok, un dels quals, a Nigèria, a mans de Boko Haram, ha tingut un saldo probable de 2.000 víctimes.

Cavalcant l’onada de l’emoció, François Hollande promet una “venjança despietada” manant bombardejar Raqqa, la capital de l’Isis. Hi haurà víctimes civils de les que es preferirà no parlar, i hi haurà més “venjances” anunciades dels islamistes a Europa. Però, si no bombardejar, s’escolta a dir, els islamistes pensaran que tenim por.

No obstant això, és cert que els bombardejos són l’única cosa que podem fer per guanyar el terror? La coalició de 60 països, encapçalada pels Estats Units, l’octubre del 2014 ha realitzat entre 6000-7000 bombardejos, amb el cost de 3.500 bilions de dòlars. Una xifra enorme, amb resultats mínims, ja que ha aconseguit només alentir l’expansió de l’Estat Islàmic, que d’altra banda ampliava el radi dels seus atemptats.

Quantes poblacions desesperades, amb aquests diners haurien pogut millorar la seva vida? Quants plans de formació i treball es podrien realitzar per a les persones joves i segona generació d’immigrants, atrapades sense perspectives a la perifèria de París, sentint-se tractades com a ciutadans i ciutadanes de segona? Ens preguntem.

En aquesta situació frustrant, la joventut pot prestar oïdes a imams radicals que ofereixen la utopia d’una societat perfecta i pura, contraposada a la amoralitat de la corrupta Europa: “una societat on els creients no han de preocupar-se per pagar aigua o llum, o lloguers , on l’alimentació està garantida “. Així vol presentar l’actual Estat Islàmic, que, per promesa divina, segons el califa Al Bagdhadi arribarà a dominar el món, regant de cadàvers el gran trajecte cap a la Umma. No podem oblidar, però, que les grans transformacions històriques, des de la Reforma Protestant contra la corrupció de l’Església catòlica, fins a la revolució francesa, russa o xinesa, han vessat molta sang.

Escoltem llavors amb certa inquietud les contundents declaracions d’un iman de Londres en un vídeo difós en un canal italià. “La democràcia i el capitalisme han fracassat, no sabent donar un futur als joves. Occident ens ha explotat als musulmans a les colònies, ens han humiliat en la política, ara toca a nosaltres dominar el món “. “Som un bilió i mig de musulmans al planeta”, remata amb cara de pocs amics un noi entrevistat al carrer. “És hora que ens fem sentir”. Declaracions que no fan sinó augmentar la por i la islamofòbia en la població, la qual cosa al seu torn podrà atraure més joventut cap a l’extremisme islàmic, en una espiral prevista i planejada pel ISIS, interessat en sembrar caos i guerra civil a Europa caurem en el seu parany?

Cal mantenir la ment lúcida, en aquesta onada d’emocions. Seguir distingint entre els perillosos fonamentalistes (per ara una minoria en el món islàmic) i la massa pacífica de creients musulmans, amb els qui convivim des de generacions a Europa: Les dones amb vel negre que passen pudoroses pels carrers, el carnisser halal del cantó, el comerciant de roba marroquina al mercat.

Mentre es multipliquen a internet els vídeos de joves musulmans que asseguren “nous sommes unis“, ens sentim de França, l’imam de la Gran Mesquita de París convoca per a aquest divendres una oració solemne en memòria de les víctimes dels atemptats, convidant a tots els “veritables imams” de França. Imams i rabins han resat junts davant del Bataclan.

A Barcelona, ens va agradar escoltar en la recent reunió de les persones que van rebre els Premis Nobel de la Pau, el serè missatge de l’alcaldessa Ada Colau: “Si bombardejar un país fos la solució efectiva per acabar amb les guerres, ja no hi hauria guerres “. Hi ha altres formes de lluitar contra el terror, afegeix: entre elles perseguir les màfies que trafiquen amb persones, controlar les fonts de finançament de ISIS, vigilar qui genera sospita, bloquejar la propaganda de violència a internet (Anonymus està actuant sobre aquest tema). “I sobre tot”, afirma Colau, “cal acollir els que fugen del terror, rebre els” altres “en un” nosaltres “que aïlli la violència. Dir no a la guerra no és ingenu ni idealista, és valent. Si el terror aconsegueix que la por ens blindi i la venjança us encegui, ells hauran guanyat “.

Es tracta d’estratègies que demanen intel·ligència i tenacitat. I menys hipocresia.

En la recent reunió del G20, Vladímir Putin ha revelat el secret a veus per a molts difícil de pair. Són uns 40 els països (entre els 60 de la coalició occidental), afirma el primer rus, que malgrat la seva postura oficial, donen suport d’una manera o altra l’Estat Islàmic. Un és Turquia, membre de l’OTAN, que bombardeja els kurds que lluiten contra ISIS (matant també vint dones del batalló femení). Turquia és còmplice del contraban de petroli que és una important font d’ingrés per a l’Estat Islàmic, que lucra també amb els pròfugs sirians en fugida cap a Europa. A més, ISIS rep donacions de particulars en els Estats del Golf, com Aràbia Saudita, Qatar, Emirats Àrabs.

Afavoreixen involuntàriament l’Estat Islàmic també els països occidentals que ensinistren grups armats anti-Assad; grups que sovint, un cop acabat el training, prenen les armes (moltes gràcies!) i passen al bàndol enemic.

Però és el comerç il·legal d’armes directes al Nord d’Àfrica i Orient Mitjà el veritable festí per als països productors d’armes, els polítics que cobren coimas de les societats fantasmes intermediàries de les vendes, i els respectables bancs que cobren comissions. El 89-90% de les armes són venudes al món pels 5 països membres del Consell de Seguretat (?) De l’ONU. Ens estranya que combatin almenys 33 guerres?

Recentment la Guàrdia de Finança italiana va revelar un dels molts casos de comerç il·legal d’armes (reportats per la periodista televisiva Milena Gabanelli). Mentre la llei del país prohibeix vendre armes a països en conflicte o que violen drets humans, en realitat amb la complicitat de polítics corruptes se’ls venen armes mitjançant tercers països.

Menys hipocresia, dèiem. Ens vindria bé una gran i saludable autocrítica a la nostra picada democràcia que, com ha afirmat el jove analista anglès John Owen, parlant d’Europa en el centre cultural al Born, es ven l’ànima pels diners. Doncs s’ha reduït a un sistema de poder manejat per unes lobbies (petroli, armes, bancs entre d’altres), que manipulen l’opinió pública i prenen decisions en contra dels interessos de la gent del carrer.

Cal reaccionar reforçant i coordinant entre si els moviments populars. El “Quartet de Tunísia”, premi Nobel de la Pau, és un bon exemple de col·laboració entre institucions i societat civil.

Judith Butler, una filosofia feminista nord-americana de llarga trajectòria, en una altra conferència sobre Europa assenyala, d’altra banda, els aspectes positius d’aquesta democràcia imperfecta en què vivim. Ens ha costat segles de lluites arribar al reconeixement dels drets dels treballadors i treballadores, els drets de la dona, o dels minusvàlids. No podem tornar enrere. La democràcia pot i ha d’evolucionar, ampliant l’àrea del “Nosaltres” als grups més vulnerables: acollint ara, per exemple, als refugiats de les guerres. Ha arribat aquest any a Europa gairebé un milió de persones, no es pot parlar d’invasió, en un continent amb 508 milions d’habitants. I no obstant això, la majoria d’ells serà rebutjada.

Mentrestant, els governs dels 28 països d’Europa no dubten a preveure més despeses militars. Però el debat està obert. La lluita contra ISIS no ha de justificar altres desastroses guerres, amb o sense tropes de terra, com les que Occident ha lliurat a l’Iraq, Líbia, Afganistan, generant monstres, afirmen altres veus. No és així que es defensa i difon la democràcia. La lluita contra el terror hauria de ser amb idees i accions concretes contra tots els sofriments, afirma Butler. El papa Francesc en diria “globalitzar la solidaritat”.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Els Premis de l’ADPC, punt de trobada del periodisme compromés amb la igualtat

Totes le guardonades i els guardonats de la nit L’Associació de Dones Periodistes de Catalunya...

“Les petites accions porten a molts canvis”

Adriana Ribas, llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració per la UPF, és coordinadora d’Amnistia...

“Escuchame” dona la veu a una dona que ha patit explotació sexual

Font: Comuniquem en Xarxa El primer premi del jurat del I concurs DONAMCINE, de documentals...