Quatre taules de debat tindran com a eixos d’anàlisi la violència en diferents formes contra les dones en els mitjans de comunicació, en la VI Trobada de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere que es realitzarà a Barcelona aquest abril.
Els conflictes migratoris i desplaçaments per raons de guerres, el llenguatge sexista i altres violències contra les dones i el seu tractament en els mitjans de comunicació són els punts principals que debatran un centenar de periodistes que arribaran d’una trentena de països de quatre continents.
A més hi ha els temes en què s’enfocaran dues reunions prèvies que es duran a terme entre periodistes d’Europa, convocades per Gamag (The Global Alliance for Media and Gender), i de països integrants de la Xarxa Mediterrània d’Informació i Comunicació amb Visió de gènere.
Les reunions prèvies, a realitzar-se entre el 14 i 15 d’abril, i la VI Trobada Internacional, del 15 al 17 d’abril, es duran a terme al Col·legi de Periodistes de Catalunya, a l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) i a la Universitat Pompeu Fabra.
Dones desplaçades
Tant en la VI Trobada Internacional, com en les reunions de la GAMAG i de la Mediterrània, un dels temes centrals serà el fet i el tractament informatiu que es fa dels desplaçaments de persones, per migració econòmica o recerca de refugi arran de conflictes en diversos punts del planeta, i com es valora i reflecteix la situació de les dones en aquests escenaris, ja que tant elles com la infància viuen aquesta realitat amb major vulnerabilitat que els homes.
Europa com objectiu d’arribada de milers de persones que es troben a les seves fronteres intentant escapar de la guerra, la Mediterrània com a part d’aquest escenari, així com els desplaçaments de persones a Mèxic i la situació a Colòmbia i altres països de Llatinoamèrica, són punts que s’espera sorgeixin en les ponències i debats.
El periodisme
Un altre dels elements de l’anàlisi serà la tasca de les i els periodistes i, dins d’això, com el llenguatge sexista esdevé un instrument que consolida i reprodueix la violència contra les dones.
En aquesta taula també es debatran els estereotips que sent negatius cap a les dones es difonen a través dels mitjans, el tracte que donen a la violència de gènere, així com es preveuen conclusions respecte a aconseguir una major incidència de la visió de gènere entre les persones que es dediquen al periodisme.
De la mateixa manera, la situació de risc i violència que pateixen els que exerceixen periodisme i de les dones periodistes en particular, especialment en escenaris de guerra i conflicte, és un punt comú tant en les reunions com en la VI Trobada.
Empoderament
La necessitat d’una major incidència política de les dones, l’apoderament femení i la seva major presència en els mitjans com a fonts expertes, de lideratge i representació de la societat, és un tercer eix vital de la VI Trobada.
A gairebé un mes d’ aquesta cita internacional del periodisme amb visió de gènere, ja han confirmat la seva assistència representants de diversos països europeus, nord-africans i d’Amèrica Llatina.
Les trobades anteriors es van realitzar a: 2005: Morelia (Michoacán. Mèxic); 2007: Oviedo (Astúries. Espanya); 2009: Bogotà (Colòmbia); 2011: Fes (Marroc); i 2013: Mèrida (Yucatán. Mèxic).