Friday 17 May 2024

Friday 17 May 2024

Compartir

Conferència “Tax is a feminist issue”

 

 

Serà en el Parlament Europeu aquest 29 de juny de 2016

“Les retallades estan perjudicant bàsicament a les dones. Els sistemes fiscals no són neutres en relació al gènere” diu Ernest Urtasun, eurodiputat del Grup dels Verds

“Ja hi ha molts estudis que demostren de forma clara que les polítiques d’austeritat i de disciplina fiscal que s’estan implementant en molts Estats europeus tenen un greu impacte sobre les dones i la igualtat de gènere. Diversos anys d’austeritat han col·locat càrregues sobre les dones”, ha dit a La INDEPENDENT, Ernest Urtasun, del grup dels Verds del Parlament Europeu, membre de la Comissió de Drets de la Dona i Igualtat de Gènere del Parlament Europeu.

La conferència “Tax is a Feminist issue” es farà al Parlament Europeu, a BXL és oberta a tots i totes aquells que s’interessin per aquest tema confirmant assistència a través d’aquest link. De la reunió de dimecres 29/6/2016 és pretén que en surti un primer document que enriqueixi el debat en vista a preparar un informe que el Ple del Parlament adoptarà en la sessió del mes de novembre. Els eurodiputats organitzadors, a més d’Ernest Urtasun, són Karima Delli i Molly Scott Cato.

Els ponents de la Conferència són Maria Pazos, matemàtica i investigadora de l’Institut d’Estudis Fiscals, James Browne, investigador econòmic de l’OCDE, Liz Nelson director de “Tax Justice Network”, Kathleen A. Lahey, professora de la Universitat de Queen’s, al Canadá i Laura Coryton de la campanya “Stop Taxing Periods”, Juliette Gonzi, portaveu del Col•lectiu Georgette Sand i un membre de la Comissió Europea.

 

 

 

Xarxa Gamag E 1Diana Cheryl Teresa Greta

 

Membresia Xarxa GAMAG Europe

Xarxa Gamag E 2

 

 

 

 

 

 

 

 

Conferència Xarxa GAMAG Europe

 

Xarxa Gamag E 3

Teresa Carreras i Ernest Urtasun a la Trobada de Barcelona

 

 

Ernest Urtasun va clausurar la reunió de la xarxa Europea de GAMAG que es va celebrar al Col·legi de Periodistes de Catalunya el passat més d’abril i que va ser organitzada per la Xarxa de Periodistes i Comunicadores de Catalunya – pertanyent a la RIPVG-. En les seves paraules de cloenda Ernest Urtasun va posar de manifest que les dones són les principals afectades per les retallades ocasionades per les polítiques d’austeritat que impulsa la dreta conservadora a Europa en el sector públic i en els qual les dones representen el 70% de les persones treballadores d’aquest sector.

“L’actual governança econòmica de la UE està erosionant gran part dels avenços aconseguits durant les darreres dècades en igualtat de gènere. Arrel de la crisis econòmica i financera, la UE ha transformat i creat una sèrie de normes i procediments que sota la idea d’una millor coordinació econòmica i pressupostària han obviat un dels principis fonamental de la UE; la no discriminació entre homes i dones”, afirma.

En opinió d’Ernest Urtasun i dels altres eurodiputats del Grups dels Verds “és important per tant fer una auditoria de gènere de les polítiques fiscals (com es planteja la recaptació d’ingressos i com es gasten aquests ingressos). Això permetrà saber si les polítiques fiscals tenen el mateix impacte o no en els homes i les dones”, comenta Urtasun.

L’índex 2015 sobre la igualtat de gènere a Europa, elaborat per l’Institut Europeu d’Igualtat de Gènere (EIGE), ha tornat a demostrar que la UE encara està a mig camí d’aconseguir la igualtat de gènere i ha posat de manifest que des de 2005 no hi ha hagut quasi bé cap progres en la matèria. De fet, l’Eurostat ha publicat aquest any que la bretxa salarial entre homes i dones a Europa és del 16,4%, és a dir, que les dones cobren un 16,4% menys per la mateixa feina, i que de 2008 a 2013 aquesta bretxa ha augmentat en 9 estats membres sent Portugal (+3.8 de punts percentuals) i Espanya (+3,2) els que encapçalen aquest augment. Segons l’índex de l’EIGE la bretxa més pronunciada a Europa entre homes i dones fa referència a baixa representació de dones en posicions de poder i decisió dins l’àmbit econòmic, element revelador de la poca inclusió de la perspectiva de gènere en les polítiques econòmiques que s’implementen.

A la Conferència de dimecres hi assistiran dotze membres de la xarxa de GAMAG Europa. Un dia abans es celebrarà a la seu de la Federació Internacional de Periodistes (FIJ) la primera reunió del capítol Europa Amèrica del Nord de GAMAG en la qual hi participarà la presidenta de l’Aliança Global, la surafricana, Colleen Morna Lowe.

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Euskadi: La III Trobada de Pensament Feminista passa a format online a causa de la Covid-19 / La Independent / Notícies Gènere

La III Trobada de Pensament Feminista de Madejas contra la violència sexistas es realitzarà...

CSW59 20 anys i mes força que mai, malgrat tot

Fa uns dies finalitzava la 59 Comissió sobre la Condició Jurídica i Social de...

Carta Oberta al conseller Boi Ruiz de La Xarxa de Dones per la Salut

Generalitat de Catalunya Departament de Salut Boi Ruiz Conseller de SalutTrav de les Corts 131...